Impactul economic al pariurilor sportive în România: O privire de ansamblu

Impactul economic al pariurilor sportive în România: O privire de ansamblu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Industria pariurilor sportive din România este în continuă ascensiune. Din 2015, pe când industria de pariuri online a fost reglementată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, sectorul pariurilor sportive a crescut constant.

Impactul economic al ascensiunii este și el unul pe măsură. Pe lângă sumele mari încasate de Guvernul României ca impozite și taxe, operatorii de pariuri sportive online au investit masiv și în sponsorizarea cluburilor sportive.

Așa se face că primele două ligi de fotbal, naționala României și principalele cluburi au astăzi printre sponsorii principali și case de pariuri sportive.

Evoluția pariurilor sportive în ultimii ani

Primele agenții de pariuri stradale au apărut în România odată cu anul 1996, pe când puneai biletul pe trei exemplare diferite de hârtie. În 2000 a apărut faimoasa casă de pariuri Horizont, căreia i se alătură și Astra Bet, unde biletele erau imprimate și evenimentele afișate pe panouri.

Pe lângă aceste agenții de pariuri, apar primele pariuri online în 2004 cu Gamebookers. Pe atunci, nu exista ONJN iar legile nu erau bine definite, motiv pentru care românii puteau să acceseze multiple case de pariuri străine.

Pentru reglementarea pieței a fost înființat ONJN în 2013 prin OUG nr. 20/2013. Autoritatea avea să se ocupe de reglementarea și supervizarea industriei online și offline. Un an mai târziu, în 2014, casele de pariuri sportive online nu mai aveau dreptul să funcționeze fără licența ONJN conform legii nr. 124 din 29 mai 2015.

Odată cu 2016, apar tot mai multe case de pariuri online și cazinouri. Printre ele își fac apariția și Superbet (L1160659W000328) și Maxbet (L1160661W000651) care recent, conform datelor Statista din 2022 se află pe locul 2 și 3 în încasări în această industrie; pe locul 1 fiind Loteria Română.

Pe lângă expansiunea caselor de pariuri online din 2016, industria pariurilor părea că va suferi odată cu Pandemia Covid-19 pe când se impuneau măsuri drastice de funcționare sau închiderea activității pe o perioadă de timp. Aceasta a fost un hop pentru casele de pariuri clasice însă un pas înainte pentru pariurile online.

Odată ce casele de pariuri fizice erau închise, iar populația evita ieșirile, mediul online devenea mai atractiv. Atrași de bonusurile de bun venit și de cotele mărite și avantajele pariurilor online, mulți jucători au renunțat să mai parieze la agențiile tradiționale. După ce au descoperit beneficiile pariurilor sportive online, mulți jucători preferă să parieze online.

Cum arată cifrele de afaceri în industria pariurilor sportive din România?

Cifra de afaceri a pariurilor sportive în România a crescut constant în ultimii zece ani. Potrivit datelor Statista, în anul 2018, pariurile sportive aveau o valoare de piață de 79 de milioane de dolari. În anul 2021 a trecut prima dată peste 100 milioane de dolari (107), iar în 2023 este estimată la 135 de milioane de dolari.

Fotbalul este principalul sport pariat în România, iar în 2018 a reprezentat aproape un sfert din cota totală de piață - 19,7 milioane de dolari. În 2021 a crescut până la 25,7 milioane de dolari, iar în 2023 este estimat la 31,9 milioane de dolari. Estimările arată că în 2026, pariurile pe fotbal vor ajunge la 45,6 milioane de dolari.

În anul 2021, încasările totale din industria gambling în România au depășit în premieră pragul de jumătate de miliard de euro. Conform datelor Statista, mai bine de jumătate din această sumă revine pariurilor sportive. Pe locul doi în preferințele românilor se află cursele de cai, urmate de întrecerile auto.

Conform estimărilor curente, industria jocurilor de noroc și a pariurilor sportive contribuie la PIB-ul țării cu peste 1 miliard de euro și 600 de milioane de euro la bugetul de stat.

Pe lângă veniturile aduse statului în 2020, industria a angajat între 30.000 și 45.000 de angajați și continuă să aducă oportunități de angajare (conform asociaților de profil ROMSLOT, Rombet, Romanian Bookmakers și AOPJNR).

Contribuția pariurilor sportive la economia românească 

Operatorii de jocuri de noroc contribuie financiar la economia românească prin plătirea de taxe și impozite. Printre dările pe care un operator este obligat să le plătească se numără impozitul pe venit de 16% care se duce către bugetul de stat.

Se adaugă și taxa de licență (între 6.000 euro și 120.000 de euro), contribuție anuală la fundația de joc responsabil și alte taxe. Nici jucătorii nu sunt scutiți de impozite. În funcție de valoarea câștigurilor se aplică și impozitarea, după următoarea schemă:

  • 3% din suma de un jucător, dacă valoarea totală este de până la 10.000 de lei
  • 300 de lei + 20% din suma care depășește 10.000 de lei
  • 650 de lei + 40% din suma care depășește 66.750 de lei

Toate impozitele pe venit sau alte taxe la depunere sau retragere care pot fi aplicate jucătorilor sunt reținute la sursă. Concret, asta înseamnă că operatorul pariurilor sportive va calcula și va reține automat suma pe care o datorezi ca impozit, iar ulterior o va achita către autoritățile abilitate.

Segmentul de pariuri sportive deține mai mult de jumătate din piața jocurilor de noroc - aproximativ 58%. În topul preferințelor jucătorilor români urmează cazinourile online cu 36%. Acestea devin din ce în ce mai populare datorită jocurilor rapide, a valorilor jackpot și a bonusurilor exclusive.

Concluzie

În concluzie, jocurile de noroc, incluzând aici pariuri sportive online și offline, este o sursă tot mai mare de venituri pentru economia României. Pe lângă taxele și impozitele furnizate, expansiunea industriei creează tot mai multe locuri de muncă. 

Totodată, milioane de euro din câștigurile operatorilor se întorc sub formă de reclamă și sponsorizări a unor cluburi și evenimente sportive.

Creșterile considerabile pot fi observate în special după ce ONJN stabilit reglementarea cazinourilor online și a caselor de pariuri sportive.

 

(P)

Citit 765 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2023 14:40