La încheierea tuturor meciurilor din turul de campionat al Ligii I de fotbal, gruparea gălățeană Oţelul ocupă locul 11 din 16 echipe, cu doar un punct avans față de poziţiile care duc la barajul de retrogradare
Cele 17 puncte obținute de Oțelul în turul campionatului sunt satisfăcătoare pentru o echipă nou-promovată, cu unul dintre cele mai mici bugete din Superligă. Numai că locul 11 ocupat în clasament, cu doar un punct peste locurile de baraj, nu reprezintă încă o zonă de siguranță pentru salvarea de la retrogradare. Iar ultimele rezultate indirecte au făcut ca gălățenii să fie mai jos decât s-ar fi crezut.
În același timp, la modul cum s-a prezentat echipa la multe dintre partide, ar putea părea mult prea puține puncte în raport cu exprimarea din teren. Iar acest lucru vine de pe urma faptului că au fost obținute prea multe ”remize”. Cel puțin la începutul sezonului, când lotul încă nu era rodat, echipa avea tendința chiar să tragă de timp când scorul era egal, ceea ce a afectat negativ bilanțul general la încheierea turului.
Cea mai bună apărare din campionat
Există și multe părți bune legate de parcursul Oțelului în tur, dintre care se remarcă faptul că are cea mai bună defensivă din campionat. Gălățenii au primit doar 12 goluri, cu două mai puține decât CFR Cluj (14) și cu trei sub liderul FCSB (15).
Un alt aspect pozitiv este parcursul în deplasare al Oțelului, cu 9 puncte scoase în 7 partide, ceea ce poziționează echipa lui Dorinel Munteanu pe locul 7 în clasamentul deplasărilor, cu un meci mai puțin disputat afară față de alte trei echipe mai bine plasate la acest capitol.
Tot la capitolul plusuri se încadrează lipsa de dominare a adversarilor în majoritatea partidelor. În afară de meciul de la CSU Craiova (0-0) și parțial cu FCSB (0-2 acasă), plus începutul reprizei secunde cu Farul (0-1), în rest echipa n-a fost dominată de adversari. Asta în condițiile în care vorbim de o echipă a Oțelului care pune mai mult preț pe defensivă. Dar au fost și foarte multe momente bune de joc, chiar și în fața unor adversari mult mai bine cotați. Cum a fost, de exemplu, meciul de pe terenul lui CFR Cluj, partida echilibrată de acasă cu Rapid, ori cu Sepsi - echipă în mare formă la acea vreme.
Lipsa golurilor, marea problemă
În afară de Alexandru Pop, care a marcat 5 din cele 12 goluri înscrise de gălățeni, au mai marcat de câte două ori Cisotti și Maciel, iar Fatai și Bodișteanu au reuşit câte un gol, plus un autogol de care a beneficiat Oțelul contra lui Dinamo. O problemă ar fi că Oțelul a punctat prea puțin din faze fixe (excepție penaltiurile), aspect la care în trecut excela sub comanda lui Dorinel Munteanu. Oțelul are al doilea cel mai slab atac din campionat, iar aducerea unui vârf este prioritară pentru campania de transferuri de la iarnă.
Următorul aspect negativ demn de menționat după parcursul din tur al roș-alb-albaștrilor ar fi rezultatele slabe de pe teren propriu. Dacă în deplasare se numără printre fruntașe, fără eșec suferit, acasă a lăsat de dorit. Deși meciurile de pe teren propriu au fost baza promovării din Liga a II-a, iată că la cele din prima ligă, în ciuda unei mari afluențe de spectatori, Oțelul a reușit o singură victorie în opt partide.