5 lecții de viață pe care le poți învăța la masa de poker

5 lecții de viață pe care le poți învăța la masa de poker
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Poate cel mai cunoscut joc de noroc la nivel internațional, pokerul pune accent pe abilități, pe capacitatea de a adopta diverse strategii, pe modul de reacție în funcție de acțiunile și atitudinile adversarilor.

Norocul rămâne desigur un factor relevant, însă există o mare deosebire între acest joc și altele din categoria gambling. Nu întâmplător, doar la poker se pot consemna jucători profesioniști, persoane care pe termen lung reușesc să înregistreze performanțe repetate la online poker și mai ales în turnee de profil.

Despre jocuri în general se poate spune că simulează unele situații sociale posibile în viața reală, acolo unde sunt relevanți de asemenea factori precum reguli, abilități, alegeri, oportunități, apetit pentru risc, experiență, calcule de probabilități pentru șanse și nu în ultimul rând noroc. Legăturile dintre jocul de poker și partea filosofică a existenței noastre sunt atât de puternice, încât, iată, se pot contura unele lecții de viață chiar la masa de poker:

Munca și disciplina, mai importante decât talentul

Se spune că succesul în orice domeniu ține mai mult de muncă și disciplină decât de talent. Există persoane cu abilități naturale care sunt depășite în competiție de alte persoane care pur și simplu se concentrează mai mult pe obiectiv, depun eforturi susținute pe baza unui plan bine pus la punct. Așa se întâmplă și în poker, unde profesioniștii care obțin rezultate importante alocă timp și resurse materiale pentru a se pregăti o perioadă lungă de timp, după cum au dezvăluit mulți campioni.

Uneori, cu o mână mai slabă, se poate ajunge la rezultate neașteptat de bune. Exact ca în viață, unde așteptările și aparențele nu sunt totul! O singură mână nu este de obicei decisivă - nici la poker, nici în viață. Uneori, putem pierde făcând totul perfect și tot uneori putem câștiga făcând aproape totul greșit. Pe termen lung, este practic o certitudine faptul că vom pierde totul făcând adesea lucrul greșit și vom câștiga (mai mult sau mai puțin) făcând în mod constant ceea ce trebuie.

Fixează întotdeauna limite și respectă-le!

Conceptul de bankroll este fundamental în jocul de poker. Chiar dacă ai un șir de jocuri caracterizate prin ghinion de partea ta, trebuie să te asiguri că managementul corect al resurselor pe care le ai te va ajuta să rămâi în joc. Riscul de a pierde bankrollul este mare, ai nevoie de o asigurare, deci să acționezi prudent. Există strategii în acest sens la poker, împărtășite chiar de unii jucători de top. Mentalitatea corectă este aceea de a-ți limita mereu pierderile, de a nu te expune peste măsură.

Înțelegerea conceptului de bankroll la poker poate fi foarte util în viață în general. Dacă îți folosești isteț resursele financiare și investești strategic, rămâi în joc pe termen lung, fără riscuri majore. Mai rău decât să nu câștigi o sumă mare de bani este să pierzi chiar și o sumă medie. Precauția este de altfel o atitudine recomandată la jocuri de noroc, în spiritul jocului responsabil.

Folosește informațiile și adaptează-te la joc

La poker, pornești cu informații incomplete și te adaptezi mai departe la joc, în funcție de ceea ce se întâmplă - ce cărți vin în continuare și cum acționează adversarii. Nu este doar noroc, este abilitatea de a-ți manageria informațiile pe care le primești pe parcurs. Trebuie să te adaptezi, să știi cum să reacționezi. Dacă la șah totul ține de abilitate, iar la sloturi de noroc, jocul de poker este mult diferit de acestea, mai degrabă o combinație specială între extragerea aleatorie a cărților dintr-un pachet (șansă) și capacitatea de a juca aceste cărți în cel mai bun mod posibil (abilitate). Nu știi ce cărți au ceilalți jucători, dar analizezi fiecare detaliu și tragi concluzii. Exact ca în viață, nu-i așa?!

Agresivitatea selectivă

Jucătorii începători sunt învățați să joace agresiv, fără a merge pe un timp îndelungat în strategia de joc. A juca multe mâini este o greșeală caracteristică jucătorilor începători. Este mai bine, de obicei, să fii activ, să surprinzi adversarii. Totuși, la fel ca în viață, este bine să învățăm cum să ne alegem bătăliile și să evităm să ne risipim resursele în multe direcții. La poker, anumite combinații de cărți au șanse mult mai bune decât altele. Poți vedea exact ce șanse are o mână împotriva alteia pe platformele de online poker sau folosind un calculator poker odds. În viață, lucrurile sunt ceva mai complicate, dar este indicat de cele mai multe ori să acționezi cu fermitate atunci când iei o decizie.

Plata nu se face proporțional

La turneele de poker, plata nu este niciodată proporțională. Structura de plată este destul de abruptă, favorizând câștigătorul. Practic, această realitate încurajează atitudinea ambițioasă: dacă vrei să fii un jucător de succes, trebuie să joci pentru a câștiga. Decât să ai constant rezultate mediocre, mai profitabil este să punctezi în anumite momente, de exemplu să câștigi un turneu dintr-o serie mai lungă. O astfel de strategie este greu de acceptat, inclusiv în viață. Ne temem să ne asumăm unele pierderi, dar uneori poate fi o strategie mai bună, într-un ciclu pe termen mai lung.

Sursa foto: canva.com

 

 

(P)

Citit 698 ori Ultima modificare Vineri, 19 Ianuarie 2024 10:37