Gruparea gălățeană a adunat mai multe puncte în clasament și are o distanță ceva mai mică de recuperat față de locurile de play-off în actualul sezon, la capătul turului, doar că are de plătit mai mulți bani pe salarii
Finalul turului pentru Oțelul a fost consemnat la capătul meciului cu Politehnica Iași, pierdut duminică la prânz, scor 2-1, după ce gălățenii au condus cu 1-0, scor la care au rămas în inferioritate numerică (min. 26) după eliminarea lui Stevanovici (a treia în 13 meciuri). Astfel, după ce a parcurs jumătate din sezonul regulat, echipa pregătită de Dorinel Munteanu a strâns 19 puncte în clasament, cu golaveraj 12-11, fiind la două puncte de locul 6 (ultimul care duce în play-off). Trebuie menționat că atât Oțelul, cât și FCSB (echipa de pe locul 6) au câte un meci mai puțin disputat.
Dacă facem o comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat în sezonul anterior, când echipa gălățeană participa în Superligă din postura de nou-promovată, din punct de vedere sportiv situația este îmbunătățită în clasament. Oțelul are cu două puncte mai mult (19 acum, față de 17 la finalul turului anterior) și un golaveraj pozitiv (12-11, față de 12-12). Diferența față de locurile de play-off în ediția trecută era de patru puncte, pe când acum poate fi în cel mai rău caz de trei (dacă Oțelul pierde restanța cu CFR, iar FCSB nu pierde la Botoșani).
În raport cu locurile de retrogradare, există o diferență mai mică față de pozițiile ce duc direct în liga secundă. Acum sunt șase puncte avans pentru gălățeni, față de șapte câte erau la capătul turului anterior.
Bani mai mulți pentru rezultate puțin mai bune
Pentru a putea analiza per ansamblu situația, trebuie ținut cont și de faptul că bugetul salarial al echipei este mult mai mare față de cel din sezonul anterior. Atunci, Oțelul venea din postura de nou-promovată, de departe cu bugetul cel mai mic din campionat. Un fel de Unirea Slobozia din zilele noastre. Între timp, s-a mărit masa salarială la formația gălățeană. Toți jucătorii străini din sezonul trecut care au beneficiat de prelungiri de contracte au acum și salarii mai mari. Plus jucătorii aduși în această vară consumă mai mulți bani decât cei care făceau parte din lot în campionatul trecut și nu mai sunt acum în echipă.
Strategia de a avea un grup majoritar de fotbaliști străini la echipă se dovedește mereu prăpăstioasă în momentele în care salariile nu sunt plătite la timp. Astfel, Oțelul se află acum în situația în care pe 15 noiembrie s-ar împlini trei luni de restanțe salariale, conform unor surse. Iar în momente de acest gen, după cum s-a dovedit de mai multe ori în fotbal, jucătorii străini nu par să-și mai dea interesul la capacitate maximă, cum s-a întâmplat în meciul cu Unirea Slobozia de acasă, catalogat chiar de Dorinel Munteanu drept cel mai slab joc de când a preluat echipa. Doar cu acele trei puncte ce păreau la îndemână, Oțelul se afla acum pe loc de play-off, cu alte perspective înaintea startului returului.