Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale

Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit din nou, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalului de companie. Împreună cu medicul veterinar Dan Georgescu, continuăm topul celor mai grave greşeli pe care le fac stăpânii în relaţia cu sănătatea animalului de companie, greşeli care duc la suferinţa şi, uneori, chiar la moartea animalului.

Mâncare mai scumpă sau mai ieftină?

Sfatul „mâncarea să fie şi medicament şi aliment”, este mai valabil ca oricând în cazul animalelor de companie. Se ştie că majoritatea problemelor de sănătate, începând de la aspectul blănii şi terminând cu afecţiunile urinare sau digestive impun alimentarea câinelui sau a pisicii cu un anumit tip de mâncare. Un cuvânt greu de spus îl are preţul. Una este să cumperi, de exemplu, hrană uscată pentru pisici castrate de la o firmă uzuală, alta este să alegi o calitate premium. Când o anumită condiţie fizică a animalului este dublată de o afecţiune, rolul mâncării devine, din preventiv, curativ.

De multe ori stăpânii nu înţeleg de ce li se recomandă o mâncare mai scumpă în locul celei ieftine pe care au folosit-o până atunci. Şi se întreabă, de asemenea, dacă la mijloc nu e cumva o „afacere” a medicului veterinar cu firma producătoare. Discuţia cu dr. Georgescu a avut rolul de a risipi aceste suspiciuni: „Hrana industrială şi administrarea ei are două componente, beneficiul medical şi cel economic. Finalizarea actului medical constă şi în administrarea de mâncare. Dacă o recomandă medicul care tratează animalul, este răspunderea lui de a alege o mâncare despre care ştie că e bună sau nu. Depinde de medic cu ce vrea să facă performanţă. Dacă el alege o mâncare ieftină,  îndoielnică, e riscul lui.

Trebuie să fii inconştient, tu, ca medic, care faci tratamentul să recomanzi o mâncare cu care nu ai rezultate. Trebuie să fii total idiot! Te ajuţi de mâncarea respectivă ca să duci la bun sfârşit un act medical. Dacă stăpânul are încredere în medicul respectiv, să ia mâncarea pe care medical o alege. Ca medic trebuie să ai variante economice, dacă sunt posibile. Dar să nu uităm că şi gustul mâncării e important. Degeaba recomanzi o mâncare eficientă dacă animalul nu o mănâncă!”, a subliniat dr. Dan Georgescu.

Până săptămâna viitoare, dacă aveţi întrebări legate de rubrica noastră, scrieţi-ne pe adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 8043 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2011 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.