Unde sunt banii din Liga Campionilor

Unde sunt banii din Liga Campionilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Situaţia financiară a FC Oţelul demonstrează că teoria îmbogăţirii unui club în urma participării în grupele Ligii Campionilor este doar o iluzie deşartă

 

De ceva ani, de când UEFA răsplăteşte consistent echipele ajunse în grupele celei mai tari competiţii iar campioana României a intrat direct printre granzii continentului, în mass-media şi nu numai s-a susţinut intens teoria conform căreia bătălia din Liga I  a devenit de fapt o goană nebună pentru îmbogăţire, pentru milioanele de euro din Liga Campionilor.

Însă, situaţia financiară a ultimul club ajuns acolo, FC Oţelul Galaţi, aruncă la coşul de gunoi această teorie, demonstrând că de fapt este vorba de un miraj.

Zilele trecute, Ioan Ungureanu, unul dintre acţionarii grupării ce a câştigat campionatul în urmă cu un an, a făcut publică situaţia din conturile clubului, exprimându-şi nemulţumirea pentru faptul că în 2011 s-au cheltuit 11,75 milioane de euro, dublu faţă de un an înainte.

Acesta a precizat că de la UEFA s-au primit 6,5 milioane de euro anul trecut (n.r. - 6,8 mil. în luna octombrie) şi alte 5,5 milioane în acest an, dar că în acest moment în conturi se mai află doar 4,125 milioane de euro. „Sun scadenţe urgente de 3 milioane, deci cu adevărat clubul mai are acum doar un milion”, a spus Ungureanu, care a precizat că din septembrie 2011 pentru fiecare cheltuială a clubului a fost nevoie mereu de trei semnături, printre care şi cea a preşedintelui Consiliului de Administraţie, Ionel Borş, astfel că tot ce s-a cheltuit din banii de la UEFA a avut şi avizul acestuia.

Cum s-au cheltuit banii

Imediat, mulţi dintre gălăţeni, pe diverse căi, au pus întrebarea firească: „unde-s banii din Liga Campionilor, pe ce s-au dus?”. Conducerea executivă a Oţelului ne-a furnizat informaţiile necesare pentru lămurirea acestui aspect, subliniind că atingerea celei mai înalte performanţe posibile pe plan intern a implicat şi cheltuieli pe măsură.

La un calcul sumar, luând în consideraţie doar sursele de venit semnificative, de la începutul anului trecut şi până în prezent Oţelul a încasat aproximativ 17,3 milioane de euro: 12,3 de la UEFA, 1,5 de la Arcelor Mittal (ultimii bani daţi de combinat au fost în 2011, susţinerea financiară a echipei fiind de atunci oprită) şi 3,5 din drepturile TV.

Din spusele acţionarului Ungureanu, cum că în 2011 s-a cheltuit dublu faţă de 2010 (aproape 12 milioane euro), reiese că într-un an obişnuit, pentru susţinerea activităţii echipei la cote de avarie se duc cam 6 milioane euro. Scăzând această sumă pentru 2011 şi încă jumătate din ea pentru returul din 2012, din 17 milioane mai rămân 8.

Prima pentru titlu: 2,2 milioane euro

Cu primele acordate jucătorilor şi staff-ului echipei pentru câştigarea campionatului s-a cheltuit suma de 2,2 milioane de euro: câte 100.000 de euro net pentru fiecare jucător care  a avut cel puţin 24 de meciuri (11 jucători), pentru ceilalţi suma scăzând în funcţie de numărul de meciuri jucate. Mai rămân 5,8.

Participarea în Liga Campionilor: 2 milioane

De asemenea, conform documentelor prezentate de acţionarul Ungureanu, cheltuielile cu participarea în Liga Campionilor au fost de aproximativ 2 milioane euro. Pentru a afla dacă este sau nu o sumă exagerată, am făcut o comparaţie cu cheltuielile uneia dintre echipele româneşti care a fost recent în această competiţie, CFR Cluj. „Nu am datele la îndemână pentru o cifră exactă, dar pot să vă zic cu aproximaţie că ne-a costat undeva între 1,2  şi 1,5 milioane de euro. Cerinţele UEFA sunt la cel mai înalt nivel şi se cheltuie mult pentru a le îndeplini”, ne-a declarat Iuliu Mureşan, preşedinte CFR. Oţelul a cheltuit mai mult pentru că, spre deosebire de clujeni, a avut de închiriat stadionul Arena Naţională (100.000 de euro pe meci) şi terenuri de antrenament, plus că a avut de plătit la fiecare din cele şase meciuri cel puţin câte o noapte de cazare şi masă la Bucureşti.

Scăzând aceste 2 mil. din subtotalul precedent (5,8 mil.), mai rămân 3,8 milioane, cam cât mai are Oţelul în cont acum.

Cele 3 milioane de euro despre care s-a spus că sunt datorii stringente sunt explicate prin alte cheltuieli pe care nu le-am inclus în acest calcul sumar: când s-a câştigat titlul au fost mai multe victorii în returul din 2011, ceea ce a dus şi la mai multe prime de joc, restanţele financiare care sunt acum la jucători (salariile pe două luni şi bonusuri neplătite), transferul lui Didi şi mai ales prin investiţiile făcute pentru schimbarea gazonului de pe „Oţelul” şi „Siderurgistul”.

Viitorul nu se anunţă deloc roz

În acest moment în cont mai e disponibil cu adevărat doar aproximativ un milion de euro. Mai sunt de încasat 2 milioane euro din drepturile TV  iar de la UEFA se mai aşteaptă o ultimă, tranşă a cărei valoare nu este cunoscută cu exactitate şi este estimată de cei din club a fi între 750.000 şi 1 milion de euro. În total, 4 milioane de euro pentru zilele ce vin, fără nicio altă sursă de venit la orizont.

Citit 4052 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2012 10:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.