Efecte ale pierderii finanţării: Bazinul Olimpic, umplut cu bălării
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Efecte ale pierderii finanţării: Bazinul Olimpic, umplut cu bălării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Lucrările de reabilitare n-au fost reluate nici după aproape un an de când au fost sistate * Firma care s-a ocupat de renovare a dat în judecată Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, încercând să-şi recupereze banii pentru lucrările efectuate dar neplătite

Aflată la doi paşi de sediul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST), zona bazinului arată deplorabil, ca un şantier părăsit de care nu-i mai pasă nimănui. Poarta e larg deschisă, nici ţipenie de om, iar în jurul betonului ce ar trebui să fie un bazin de înot au crescut bălării imense şi copaci, inclusiv sub scheletul metalic care s-a dorit a fi structura de rezistenţă a noii clădiri-anexă.

Dacă lucrurile ar fi decurs normal şi instituţia care are Bazinul „Olimpic” în patrimoniu ar fi avut o conducere care să pună interesele gălăţenilor mai presus de orgoliile personale, în vara acestui an piscina de lângă Sala Sporturilor ar fi trebuit să fie funcţională. Însă, lucrările de reabilitare au fost oprite în ultimul trimestru al anului trecut şi nu au mai fost reluate nici până astăzi, ajungându-se ca acum să reprezinte subiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului din Galaţi. Totul pentru că s-a pierdut mare parte din finanţare.

Anul trecut, Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST), instituţia în subordinea căreia se află DJST Galaţi, prinsese în buget fondurile necesare reabilitării bazinului în cauză. Contractul de executare a fost încheiat cu firma gălăţeană Euro PEC, pentru suma de 995.200 de lei la care se adaugă TVA, lucrările au început şi până la finalul anului 2011 ar fi trebuit încheiate.

Însă, în a doua jumătate a anului trecut, totul s-a prăbuşit în urma unui conflict între directorul DJST, Anamaria Vasiliu, şi adjuncta acesteia, Maria Magdalena Irincu. Vasiliu şi-a reclamat adjuncta la ANST de mai multe ilegalităţi, inclusiv în întocmirea documentaţiei pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor în timp ce ea se afla în concediu.

Urmarea a fost că ANST a decis să trimită la Galaţi o misiune de audit care să verifice contractele din ultimii ani şi totodată a stopat plăţile la lucrarea de la bazin până la lămurirea lucrurilor. Se făcuseră plăţi către firma care se ocupa de lucrare doar de aproximativ o treime din total. La începutul lunii noiembrie din 2011 s-au sistat orice operaţiuni la bazin. Raportul misiunii de audit n-a scos la iveală nereguli semnificative, dar problema a fost că între timp s-a ajuns în 2012. Contractul era încheiat doar pentru 2011, banii fiind prinşi doar în bugetul din acel an, nimic în cel pentru acest an şi astfel s-a pierdut mare parte din finanţare.

Firma Euro PEC executase lucrări de o valoare mult mai mare decât i se plătise până în momentul sistării finanţării, iar acum a acţionat în judecată DJST în încercarea de a-şi recupera diferenţa de bani ce i se cuvine, primul termen al acestui proces fiind peste câteva zile, pe 27 septembrie.

Citit 3853 ori Ultima modificare Luni, 24 Septembrie 2012 23:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.