Doi gălăţeni, pe podiumul Campionatului Mondial de Navomodelism-machete
Foto: Delegaţia României, la ceremonia de deschidere a Mondialului

Doi gălăţeni, pe podiumul Campionatului Mondial de Navomodelism-machete
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Daniel Ciosu şi Gabriel Vasile, ambii de la CSU Galaţi, au obţinut patru medalii la competiţia supremă


A fost o vreme în care sporturilor „tehnico-aplicative” li se acorda o foarte mare atenţie. Se întâmpla la Palatul Pionierilor, din strada Mihai Bravu, unde îşi desfăşura activitatea un iscusit instructor, nea Anghel. Prin atelierul său de navomodele au trecut sute şi sute de copii, pasionaţi de o astfel de îndeletnicire.

Astfel de amintiri ne-au fost reactualizate zilele trecute, când am avut privilegiul unei întâlniri cu un împătimit al navomodelismului, Daniel Ciosu, mai exact un creator de machete navo. Da, există şi o astfel de pasiune, o astfel de disciplină sportivă despre care puţini au auzit.

Răsplată după mii de ore de trudă

La astfel de competiţii nu este vorba, neapărat, despre un concurs propriu-zis, ci de o expoziţie sportivă de machete navo. De această frumoasă îndeletnicire sunt îndrăgostiţi patru tineri gălăţeni, legitimaţi la Clubul Sportiv Universitatea: Daniel Ciosu, Gabriel Vasile, Victor Năstase şi Marian Hârţan. Toţi au obţinut rezultate deosebite în competiţiile naţionale şi nu numai, dintre performanţele din acest an amintind titlul de campion al României obţinut de Daniel Ciosu.

Realizarea unor astfel de machete necesită o durată mare de timp, pentru realizarea unui model se  investesc sute şi mii de ore de muncă. Se folosesc diferite materiale, de la lemn la plastic, metal şi multe altele.

Construirea machetelor este o îndeletnicire la care te împinge pasiunea, dar şi îndemânarea, vocaţia. Se transmite din tată în fiu, din generaţie în generaţie. În cele din urmă, şi satisfacţiile sunt pe măsură. Îi creşte inima unui astfel de împătimit când vede că munca sa este apreciată cum se cuvine. Şi acest lucru se întâmplă, adesea, la marile competiţii, aşa cum a fost cazul gălăţenilor prezenţi la Rijeka, în Croaţia, la Campionatul Mondial.

Patru medalii în contul sportivilor gălăţeni

Concursul din Croaţia s-a desfăşurat pe parcursul unei săptămâni întregi, duelându-se concurenţi din 17 ţări, cele mai multe de pe bătrânul continent. Delegaţia ţării noastre a cuprins zece sportivi, provenind de la cluburi din Timişoara, Sibiu, Galaţi şi Bucureşti, CSU avându-i ca reprezentanţi pe Daniel Ciosu şi Gabriel Vasile. Românii au cucerit nu mai puţin de 37 de medalii: 5 de aur, 9 de argint şi 23 de bronz. Pe naţiuni, România s-a situat pe unul din locurile fruntaşe. Patru dintre aceste medalii au ajuns la Galaţi, în vitrina Clubului Sportiv Universitatea, graţie celor doi sportivi menţionaţi şi care astfel au continuat frumoasa tradiţie gălăţeană a acestei discipline. Daniel Ciosu s-a prezentat în concurs cu trei machete, cu care a obţinut două medalii de argint, în timp ce Gabriel Vasile a avut două machete, ambele fiindu-i răsplătite cu medalii de bronz.

Performanţa celor doi are şi un efect imediat, reprezentând un prim pas spre obţinerea titlului de maestru emerit al sportului pentru aceşti talentaţi sportivi.

Sperăm ca rândurile de faţă să constituie şi un imbold pentru tinerii cu astfel de înclinaţii, pentru a întregi rândurile celor ce îndrăgesc sporturile tehnico-aplicative.

 

Citit 2621 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2012 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.