Sala Sporturilor tot nu e gata! Lucrările de reabilitare au fost gestionate în bătaie de joc
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Sala Sporturilor tot nu e gata! Lucrările de reabilitare au fost gestionate în bătaie de joc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lucrările de reabilitare trebuiau să fie finalizate încă din martie, dar au fost gestionate în bătaie de joc * Gresie în loc de marmura din proiect * Suprafaţa de joc nu se poate pune pentru că centrala termică este uzată moral, cu piese lipsă şi, implicit, nefuncţională


Aproape 13 ani! De atât amar de timp, Galaţiul nu are un Palat al Sporturilor aşa cum se cuvine, o stare de fapt care reprezintă un monument al nesimţirii celor care au fost plătiţi din bani publici şi trebuiau să rezolve această problemă. Până la urmă, nu este vorba doar de sport, ci şi de privarea gălăţenilor de un spaţiu adecvat pentru concerte sau alte evenimente importante din viaţa urbei, cum ar fi cazul găzduirii petrecerii de Revelion, aşa cum s-a intenţionat acum. După mulţi ani de nepăsare, în 2011 era asigurată finanţarea, 5,6 milioane de lei de la Compania Naţională de Investiţii şi 780.000 de lei de la Consiliul Local, începând lucrările care trebuiau finalizate conform contractului în luna martie a acestui an. Însă, au fost gestionate atât de prost, încât se va intra în 2013 tot cu lacătul pe uşă.

Poate în ianuarie

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat că şi-ar fi dorit să inagureze Sala Sporturilor cu ocazia Revelionului, dar că nu a avut de ales şi a trebuit să-l organizeze în sala Siderurgistul. „Am făcut toate eforturile, l-am chemat inclusiv pe preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, am vrut să schimbăm firma care lucrează, e o nebunie! Sper, totuşi, ca în luna ianuarie, cel târziu, să fie finalizată şi această lucrare care durează de ani de zile”, a declarat Marius Stan.

Nereguli peste tot

Marile probleme au fost generate de faptul că s-a lucrat după un proiect bazat pe planurile şi dotările existente acolo în urmă cu zeci de ani, astfel că la final nu va rezulta o construcţie modernă, ci una care va arăta exact la fel ca-n secolul trecut. Tocmai datorită acestui aspect nu s-au putut finaliza acum lucrările. Centrala termică este nouă, dar model foarte vechi, uzat moral şi nefuncţională, pentru că lipsesc şi din piese, greu de găsit la un aşa model arhaic. Nu au putut fi făcute racordurile între centrală şi gurile de ventilaţie, astfel că nu poate fi pornită. Iar pentru montarea suprafeţei de joc, un parchet din lemn de arţar, este nevoie de o temperatură de minim 20 de grade Celsius, altfel se deformează. Doar atât mai era de făcut, pe lângă terminarea montării scaunelor în tribună. „Urmează să se pună parchetul şi mai sunt de montat câteva scaune. Urmează sistemul de încălzire de unde normal că lipsesc piese, nu putea să fie centrala aceea completă! Dar cei care au luat lucrarea s-au angajat că vor rezolva şi subiectul acesta”, a mai precizat Marius Stan.

Primarul a mai reclamat şi alte nereguli, printre care gresia pusă în holul mare în loc de marmură, cum era stipulat în proiect. „Sunt multe inadvertenţe între ceea ce trebuia să se facă şi ceea ce s-a făcut. Era prevăzută marmură în loc de gresie pe jos, la intrarea în holul mare. Până la urmă au obţinut hârtie de schimbare a proiectului, dar acestea toate au însemna proceduri care au mâncat timp. Au lucrat cu oameni foarte puţini, pentru că firma care a subcontractat de la contractorul principal - Straco - avea probabil şi alte lucrări, iar aici ţineau doar focul aprins. În momentul în care am intrat puţin în ei, văd că se pot mişca lucrurile, se poate face, e un ritm foarte bun acum, dar tardiv. Am vrut să spunem «Revelion în Sala Sporturilor», iar dacă apucam să anunţăm ne făceam de ruşine! Primăria ar fi trebuit să aibă acolo un om care să fie tot timpul la curent cu fazele de execuţie şi n-a avut”, a mai declarat Marius Stan.

Sala a fost închisă în urmă cu aproape 13 ani pentru că prezenta risc de prăbuşire, se tasase solul la doi dintre stâlpii de rezistenţă. Au urmat destule momente jenante, în care echipele gălăţene au fost nevoite să părăsească oraşul. Formaţia de handbal feminin Oţelul a jucat mult timp la Brăila meciurile din cupele europene, iar fosta campioană la volei feminin CSU Metal şi-a disputat partidele din Liga Campionilor la Bucureşti şi Buzău.

La fel stau lucrurile şi la Baia Comunală

Într-o situaţie oarecum similară se află şi bazinul de înot de la Baia Comunală, închis şi în acest moment, tot datorită incompetenţei celor care au lucrat la realizarea proiectului. Nu s-a prevăzut şi mobilerul necesar, astfel că au urmat noi proceduri de alocare de fonduri, licitaţia, timpul trece şi aşa se intră şi aici în noul an fără să fie redat în folosinţă, deşi restul lucrările au fost finalizate de ceva vreme. (Marian Căpăţînă, Anca Melinte)

Citit 4075 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.