Un gălăţean este antrenor de echipă naţională pentru prima dată după patru decenii

Un gălăţean este antrenor de echipă naţională pentru prima dată după patru decenii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

 

Florin Nini a fost instalat la cârma reprezentativei de baschet senioare, urmând să aibă doi la dispoziţie pentru a forma o echipă competitivă pentru Campionatul European din 2015 * "Vin şi pe jos acasă ca să antrenez o echipă din Galaţi", susţine tehnicianul, al cărui vis este să pregătească o echipă locală în prima ligă


Cel mai performant antrenor gălăţean din istoria baschetului, Florin Nini a fost desemnat de Biroul Federal al forului de specialitate să fie noul antrenor principal al echipei naţionale de senioare, cu un mandat de doi ani. De mai bine de 40 de ani, nici un alt antrenor gălăţean nu a mai fost selecţioner al unei prime reprezentative în sporturile de echipă.
Obiectivul lui Nini este formarea unei echipe care să fie capabilă să facă faţă celor mai puternice forţe ale continentului în 2015, atunci când România va organiza în comun cu Ungaria turneul final al Campionatului European, prima grupă valorică, fiind calificată direct din postura de ţară gazdă. „Avem doi ani la dispoziţie să aducem din spate cât mai multe jucătoare la un nivel tehnico-tactic ridicat care să ne permită să avem o bază de selecţie cât mai mare. Mă voi implica şi la naţionala de tineret, acolo unde principal este Dan Fleşeriu, secundul meu la prima reprezentativă, vrem să avem o concepţie unitară chiar de la echipa de junioare Under 18. Vom propune şi alcătuirea unui program competiţional începând din sezonul viitor care să ne permită cam o dată pe lună să avem în pregătire centralizată jucătoarele din campionatul intern”, ne-a declarat Nini.

Îşi doreşte echipă gălăţeană în prima ligă

Cariera de tehnician a lui Florin Nini, care a împlinit joi 43 de ani, a avut în ultimii doi ani o ascensiune continuă. Sezonul trecut, ca principal la echipa feminină CSM Târgovişte, a reuşit „dubla” campionat - Cupa României. Actual sezon l-a început tot la Târgovişte, dar ca secund al grecului Giorgios Dikeoulakos, iar din ianuarie a redevenit principal, postură din care a reuşit calificarea în premieră a unei echipe româneşti din grupele Euroligii, cea mai tare competiţie continentală intercluburi.
Până în vară, când îi expiră contractul, va continua să se ocupe şi de CSM Târgovişte. Apoi, în condiţiile în care îi este permis să lucreze în paralel şi la o echipă de club, din sezonul următor speră să-şi vadă împlinit marele său vis, să antreneze o formaţie din Galaţi în prima ligă. „Cu fetele de Phoenix putem promova fără probleme. Dacă primim sprijin de la autorităţile locale, nu e vorba de investiţii mari, vin şi pe jos acasă ca să antrenez o echipă din Galaţi în prima ligă”, a mărturisit antrenorul.

Drumul spre succes

Povestea antrenorului Nini a început acum 17 ani, în ultimul an al carierei de jucător. "Decanul de atunci al facultăţii, Dumitru Sârbu, mi-a influenţat viaţa decisiv. Terminasem facultatea ca şef de promoţie şi mi-a propus să rămân la catedră. Peste câteva luni, mi-a dat pe mână echipa de seniori de la CSU. Doi mari specialişti ai baschetului, Constantin Hânsa  şi Virgil Petrescu, mi-au îndrumat primii paşi, iar în al doilea an promovam în prima divizie, acolo de unde Galaţiul lipsise 14 ani", descrie mândru Florin Nini începuturile carierei sale de tehnician.
Tinereţea lui şi a jucătorilor l-au costat retrogradarea, dar a revenit repede, în 1999, cu o echipă ce rămânea în prima ligă. A urmat o lovitură cruntă, conducerea clubului nu a găsit bani să susţină echipa şi a nu mai înscris-o în campionat în 2000. Dezamăgit de sistem, şi-a întors faţa spre copii şi împreună cu prietenul său, Gelu Cazanovschi, şi-a înfiinţat propriu club, "Phoenix". Jucătorii de mare valoare crescuţi aici, titlurile naţionale la juniori, l-au readus în lumina reflectoarelor, iar după 10 ani a revenit la nivel de seniori, mai întâi la echipa masculină Steaua, apoi la cea feminină din Târgovişte.

 

 

Citit 2934 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Martie 2013 20:52

8 comentarii

 • postat de eugen emeric
  Duminică, 17 Martie 2013 16:51
  PROPUNERE PUBLICĂ

  Consiliul de conducere al Asociaţiei Culturale “Academician Constantin Gheorghe Marinescu” Galaţi, împreună cu reprezentanţii legali ai Asociaţiei “Fiii Galaţiului de pe alte meleaguri”, Trustului de Presă “Pompidu” Galaţi, publicaţia ”Realitatea - Campioana Presei Româneşti de Provincie’’, întruniţi azi 14 martie 2013 în şedinţă extraordinară, au decis în unanimitate să vă transmită prin prezenta, propunerea de acordare de către Conducerea Municipiului Galaţi a titlului de “Cetăţean de Onoare” pentru domnul professor FLORIN NINI.
  Această propunere este sprijinită de binecunoscutele performanţe ale antrenorului gălăţean din întreaga sa activitate ca jucător şi antrenor de baschet, de promotor al sportului gălăţean.

  FLORIN NINI s-a născut în data de 14.03.1970, în localitatea Galaţi.

  Palmares :

  1984 – jucător la echipa de juniori a Clubului Şcolar Sportiv – antrenor Virgil
  Petrescu.
  1988-1989 – evoluează la echipa de juniori a C.S. DINAMO Bucureşti
  1990-1995 – component al echipei de divizie B a Clubului Sportiv Universitar
  Galaţi
  1995 – antrenor principal la C.S.U. Galaţi, cu care în1997 reuşeşte promovarea
  în divizia A, după o pauză de 14 ani
  1996 – termină facultatea ca şef de promoţie şi mentorul său, Dumitru Sârbu,
  decanul de atunci, i-a propus să rămănă la catedră, după ce doi mari
  specialişti ai baschetului, Constantin Hânsa şi Virgil Petrescu, i-au
  îndrumat primii paşi
  1998 – antrenorul echipei de divizia B, pentru ca în sezonul1999-2000 să
  reuşească promovarea în divizia A
  din 2011 - antrenor principal la echipa feminină CS Municipal Târgovişte,
  cu care la 8 ianuarie 2012 iese câştigător al Cupei României

  2000 – Florin Nini de pe 4 Octombrie pune la punct primele cursuri ale Şcolii
  de Baschet Phoenix, al cărui mentor este
  2001 – deschide oficial Asociaţia „Clubul Sportiv Phoenix”, alături de Gelu
  Cazanoschi
  2002 – PHOENIX Galaţi câştigă Titlul de Campioană Naţională de
  Minibaschet şi pe cel de Campioni Naţionali la Baby-Baschet
  2003 – PHOENIX Galaţi devine Campioană Naţională la Baby-Baschet şi
  Vicecampion Naţional la Minibaschet.
  2004 – PHOENIX Galaţi - Campioană Naţională la Jun. III – U14
  2005 – PHOENIX Galaţi – Campioană Naţională la Jun. III – U14
  2008 – PHOENIX Galaţi - Campioană Naţională la Jun. I – U18
  2010 – revine la nivel de seniori, ca antrenor al echipei masculine Steaua
  Bucureşti
  2012 – antrenor principal la echipa feminină CSM Târgovişte, cu care
  reuşeşte ’’dubla’’, campionat-Cupa României
  2013- începe sezonul tot la Târgovişte, ca secund al grecului Giorgios
  Dikeoulakos, iar din ianuarie redevine principal, postură din care reuşeşte
  calificarea în premieră a unei echipe româneşti din grupele Euroligii,
  cea mai tare competiţie continentală intercluburi;în actualul sezon are
  doar o înfrângere la activ, aceea din postura de antrenor secund

  A susţinut prelegeri la Târgovişte şi Izvorul Mureşului, ca lector în cadrul stagiilor de perfecţionare pentru antrenori.
  A participat la Campusuri de Pregătire şi de Perfecţionare pentru antrenori în Turcia, Serbia, Germania, Bulgaria si Grecia.

  Activitate la loturile naţionale:
  1992 – antrenor principal la lotul U16
  1997 – antrenor secund, alături de Petre Brănişteanu
  1998 – antrenor principal – calificare la BAM PASSARELLA
  2003-2005 – antrenor principal – Locul IV – Campionatul European grupa B – Veliko Târnovo
  2007-2008 – Locul III – BALCANIADA – Sibiu lotul Naţional U16 (1992)
  2008 – antrenor secund la naţională de seniori a României, alături de Costel Cernat
  2013 – este instalat la cârma reprezentativei de baschet senioare, urmând să aibă doi ani la dispoziţie pentru a forma o echipă competitivă pentru Campionatul European din 2015-EuroBasket 2015, atunci când România va organiza , în comun cu Ungaria, turneul final al Campionatului European, prima grupă valorică, fiind calificată direct din postura de ţară gazdă; Florin Nini se va implica şi la naţionala de tineret, acolo unde principal este Dan Fleşeriu, secundul său la prima reprezentativă

  Este cel mai performant antrenor gălăţean din istoria baschetului, călcând pe urmele profesorilor Petrică Vasiliu şi Aurel Baltag, şi ei antrenori de loturi. În momentul de faţă Galaţiul mai are prin Mihai Nicolae banca tehnică a lotului naţional de haltere fete, iar la Federaţia de specialitate este preşedinte concetăţeanul nostru, multiplul campion Nicu Vlad. În sporturile de echipă din Galaţi au mai fost antrenori la loturile naţionale profesorii Florin Balaiş-antrenor la lotul naţional de volei masculin şi secund la Olimpiadă, Cezar Nica-fost cadru didactic la FEFS Galaţi, antrenor la naţionala de handbal şi Ion Tiron-la echipa masculină de hochei.

  Vă asigurăm încă o dată, domnule Primar şi domnilor Consilieri Locali. de sprijinul nostru sincer pentru promovarea valorilor gălăţene.

  În numele

  ASOCIAŢIEI ’’FIII GALAŢIULUI DE PE ALTE MELEAGURI’’,
  TRUSTULUI DE PRESĂ ’’POMPIDU’’ GALAŢI,
  ’’REALITATEA-CAMPIOANA PRESEI ROMÂNEŞTI DE PROVINCIE’’,
  Prof.univ.asoc. Pompiliu COMŞA

  ASOCIAŢIEI CULTURALE ’’ACADEMICIAN CONSTANTIN GHEORGHE MARINESCU’’ GALAŢI,
  Eugen Emeric CHVALA
  0
  0
  Raportează
 • postat de Secund sau principal?
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 23:57
  Din ce stiu, regretatul Florin Balais a fost secund la Olimpiada
  0
  0
  Raportează
 • postat de SPRE ADUCERE AMINTE
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 21:07
  Cel mai performant antrenor gălăţean din istoria baschetului, Florin Nini ---------MARIANE ai UITAT doi mari antrenori
  cu implicatii notabile in baschetul national dar si antrenori de loturi nationale ale ROMANIEI --VASILIU PETRICA si BALTAG AUREL.
  Dar de CEZAR NICA--fost cadru didactic la FEFS GALATI antrenor principal la ECHIPA NATIONALA de Handbal a Romaniei ai auzit?
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN STATISCIAN
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 20:17
  Stimate domnule Marian Capatana, ati omis in nominalizare un mare antrenor galatean care a fost antrenorul
  ecnipei nationale masculine de volei a ROMANIEI--antrenorul emerit-prof.univ.BALAIS FLORIN, argument pentru
  care sala Universitatii poarta numele acestui mare antrenor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dinu
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 19:26
  TIRON ION -SELECTIONERUL NATIONALEI DE HOCHEI

  avem si in prezent antrenori la echipele nationale dar nu la seniori...eccipa nationala de juniori la hochei este condusa de un galatean ...MARIUS TRANDAFIR

  la sporturile individuale avem antrenorul lotului national de fete haltere - MIHAI NICULAE
  - FEDERATIA ROMANA DE HALATERE este condusa de un galatean- marele campion mondial NICU VALAD

  GALATIUL A AVUT OAMENI DE VALOARE IN SPORT MEREU...NOI NU FACEM NIMIC PENTRU SPORT..AVEM NUMAI BAZE SPORTIVE IN PARAGINA

  sa nu uitati in prezent GALATIUL are un club care la nivel national e in primele 20 din peste 1000 de cluburi din ROMANIA ..si acela e CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL DUNAREA GALATI CARE A DAT INCEPAND DIN 1969 sute de CAMPIONI fie ei mondiali,europeni,nationali....
  0
  0
  Raportează
 • postat de @Cornel
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 13:35
  Tiron / hochei
  0
  0
  Raportează
 • postat de HANSA CONSTANTIN
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 13:21
  Desemnarea in calitate de selectioner a-l echipei nationale a Romaniei este o mare onoare dar si o recunoastere a rezultatelor profesionale obtinute.Cunoscadu-l bine pe Florin apreciez pasiunea sa pentru performanta,consecventa, rigurozitatea si preocuparea pe care o manifesta pentru instruire stiintifica performanta.
  Este un neobosit cautator de performante urmarind ca in fiecare zi sa fie mai performant decat ieri.Iti urez succes acum cand esti in aceasta noua si dificila etapa profesionala.
  Hansa Constantin.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cornel
  Sâmbătă, 16 Martie 2013 11:42
  Mariane,cine este antrenorul de acum 40 de ani care era la carma unei reprezentative a sporturilor de echipa, te rugam frumos precizeaza-ne,cu plecaciune,un grup de microbisti in numele carora semneaza Cornel
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.