Podiumul arbitrajului românesc este "acaparat" de gălăţeni
Foto: Arbitrul gălăţean Lucian Năstase

Podiumul arbitrajului românesc este "acaparat" de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul a avut dintotdeauna echipe de volei şi arbitri de calitate. Dacă în ceea ce priveşte echipele, acestea au mai avut suişuri şi coborâşuri, arbitrajele s-au situat la cote notabile. În rândurile de faţă ne vom concentra asupra celui de-al doilea aspect.

Arbitrajul gălăţean a avut exponenţi remarcabili de-a lungul anilor. După Noni Codău, Mircea Vodă şi Vili Mocanu a venit rândul unei alte generaţii, cu Emil Ududec, Dan Delcea, Florin Scorţaru sau Petrică Deju. De circa zece ani alţi tineri, îndrăgostiţi de sportul cu mingea peste plasă, împart dreptatea la fileu.

O generaţie de excepţie

Într-adevăr este vorba despre o generaţie de excepţie, în frunte cu Mirel Zaharescu - fost mare jucător, cu prezenţe şi în loturile naţionale. I s-au alăturat Nicu Marin, Lucian Năstase, Florin Dimache sau Veronica Papadopol. Arbitrajul gălăţean este şi un foarte bun „exportator” de tineri talentaţi, crescuţi şi formaţi în oraşul nostru. Oana Forţu activează în Capitală şi probabil îl va urma pe soţul său, Dragoş Forţu, în Germania, unde lucrează, dar se ocupă şi de arbitraj. Alţi trei „cavaleri ai fluierului” se află în Anglia, Ramona Tăune şi Cristian Costache, sau în îndepărtata Canadă - Gabriel Gogoaşe!

Activitatea arbitrilor gălăţeni este manageriată de Asociaţia Judeţeană de Volei, prin Comisia Judeţeană de arbitri, ai cărei preşedinţi sunt N. Marin, respectiv, M. Zaharescu.

Doi dintre arbitrii noştri sunt foarte bine reprezentaţi şi la nivel naţional. Marin este membru în Consiliul Director al FRV, în timp ce Lucian Năstase este membru în Colegiul Central al Arbitrilor.

Podiumul naţional le aparţine gălăţenilor

Prin activitatea desfăşurată, primii trei arbitri gălăţeni se clasează, an de an, în topul naţional. Prin rotaţie, primii trei în clasamentele bilanţiere sunt Zaharescu, Marin şi Năstase. Este o chestiune firească, dacă ţinem cont de faptul că aceştia sunt cei mai reprezentativi „cavaleri” delegaţi în cele mai importante competiţii continentale şi mondiale. Fie că este vorba despre turnee finale naţionale, calificări sau la meciuri contând pentru campionate europene sau mondiale. Dacă Galaţiul nu mai are echipe de top, arbitri sunt delegaţi la cele mai importante meciuri din ţară, acolo unde se stabileşte ierarhia voleiului românesc.

„Oficiali” pe toate meridianele

Un lucru mai puţin cunoscut pentru cititorii noştri este acela că arbitrii noştri sunt chemaţi să împartă dreptatea pe întregul glob. Mirel Zaharescu a colindat aproape toate continentele, fiind delegat la competiţii de primă mărime în America de Sud şi în cea de Nord, în Asia, Africa şi bineînţeles Europa; Lucică Năstase a fost la şase „Mondiale”, numai în Japonia de trei ori!, în timp ce Marin a „acoperit” foarte bine bătrânul continent, acum doi ani, de pildă, arbitrând finala „Cupei CEV”, dintre reprezentantele Poloniei şi Italiei, peninsularii ieşind învingători. Anul acesta, cu puţin timp în urmă, Năstase a fluierat pentru desemnarea campioanei „Cupei CEV” în competiţia fetelor în care s-au confruntat Fenerbahce Istanbul şi Muszyna, din Polonia. După cum se poate constata, Champions League este o competiţie familiară arbitrilor noştri.

Relaţii deosebite şi cu CEV

La întâlnirea pe care am avut-o la redacţie, „veteranul” Florin Scorţaru - actualul mentor al mai tinerilor săi colegi - ne-a vorbit şi despre relaţiile noastre cu Confederaţia Europeană de Volei. Preşedintele acesteia este un simpatic fost arbitru luxemburghez, Andre Meyer, cu care concitadinul nostru a fost companion la mai multe meciuri în Europa. În virtutea acelor delegări, şi relaţiile noastre cu organismul cu sediul în Luxemburg sunt dintre cele mai cordiale. Nu-i mai puţin adevărat că la acestea au contribuit şi prestaţiile fără cusur ale arbitrilor gălăţeni, ori de câte ori au fost delegaţi. Altfel nu şi-ar fi găsit locul în numeroasele prezenţe la competiţiile de anvergură!

Citit 2157 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2013 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.