„Magicianul” face furori în Republica Moldova: Dănuţ Oprea, promovare şi finalist în Cupă

„Magicianul” face furori în Republica Moldova: Dănuţ Oprea, promovare şi finalist în Cupă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Antrenorul gălăţean este primul din istoria fotbalului de peste Prut care duce o echipă de liga a doua în ultimul act al finalei Cupei Moldovei * În cele 28 de meciuri disputate în acest sezon în campionat şi Cupă, echipa lui Oprea a primit doar două goluri


Fostul atacant al Oţelului, Dănuţ Oprea, este antrenorul momentului în Republica Moldova, reuşind o performanţă fără precedent în istoria fotbalului de peste Prut, calificarea în premieră a unei echipe din liga secundă în finala Cupei Moldovei.

Tehnicianul gălăţean a preluat în urmă cu un an pe FC Veris Chişinău, o formaţie înfiinţată în 2011 şi abia venită din liga a treia, iar cu şase etape înainte de finalul campionatului se afla pe primul loc, cu un avans care-i garantează promovează în prima ligă. Totodată, echipa lui Oprea a produs surpriză după surpriză în Cupa Moldovei, calificându-se până în finală. În ultimul act al acestei competiţii, Veris va juca pe 26 mai cu FC Tiraspol, iar în cazul unei victorii va obţine şi accesul în preliminariile Europa League.

Defensivă uimitoare

Marele atu al echipei lui Dănuţ Oprea îl reprezintă defensiva, primind gol extrem de rar. „În campionat, în 23 de meciuri am dat 83 de goluri şi am primit doar două. În Cupă, am eliminat trei echipe din prima ligă, pe Olimpia Bălţi la penaltiuri după 0-0 la finalul prelungirilor, apoi pe fosta campioană Dacia Chişinău cu 1-0, iar în semifinală am scos deţinătoarea trofeului, Milsami Orhei, echipa antrenată de românul Ştefan Stoica. Tot la penaltiuri şi tot după 0-0. Fără gol primit în Cupă până acum”, ne-a spus Dănuţ Oprea.

Gălăţeanul a mai adăugat că are în lot doar trei jucători peste 30 de ani, în rest doar tineri până în 23 de ani, axându-se doar pe fotbalişti din Republica Moldova. „Spre deosebire de mai toate echipele puternice de aici, noi avem altă strategie, mergem pe jucători autohtoni, pentru ca pe lângă performanţa echipei noastre să punem umărul şi la progresul fotbalui din Moldova, să creştem fotbalişti pentru echipele naţionale”, a precizat antrenorul.

Pentru publicul din România, cel mai cunoscut jucător din lotul său este basarabeanul Viorel Frunză (34 de ani), care a jucat în Liga I la FC Vaslui, Ceahlăul şi CFR Cluj. De asemenea, portarul moldovean Dan Pânzaru a jucat în România, la CS Turnu Severin şi CS Otopeni. Doar doi străini sunt la echipa lui Dănuţ Oprea, mijlocaşul ruş Alexei Liubuşkin şi atacantul brazialian Alex Santiago Monteiro, fost la FC Snagov şi U. Cluj, acesta din urmă jucând până acum doar ultimele cinci minute ale semifinalei de Cupă.

Echipa este finanţată de afaceristul Vladimir Niculăiţă, care asigură condiţii optime, aşa cum a fost cazul în iarnă, când s-a efectuat un cantonament de două săptămâni în Antalya.

În România, ca antrenor, Dănuţ Oprea a impresionat în perioada când a condus pe FCM Dunărea Galaţi, când a avut o serie de opt victorii consecutive care i-a adus din partea jucătorilor supranumele „Magicianul”. Apoi a fost director tehnic la FC Braşov (Liga I), iar la începutul anului trecut a preluat echipa naţională de juniori Under 19 a Republicii Moldova.

Citit 4601 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2013 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.