Gălăţenii, protagoniştii Festivalului de şah de la Iaşi

Gălăţenii, protagoniştii Festivalului de şah de la Iaşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o săptămână în urmă, consemnam în pagina ziarului nostru că Iaşiul va deveni capitala şahului juvenil naţional. Într-adevăr, de lunea trecută şi până ieri, Dulcele Târg s-a aflat în centrul atenţiei celor mai mici şahişti. Aici s-au întâlnit 180 de băieţi şi o sută de fete (în total 90 de echipe), care s-au confruntat în finalele Campionatului Naţional pe echipe la copii, juniori şi tineret.

Între concurenţi s-a aflat şi un grup de practicanţi ai sportului minţii din Galaţi, de la ACS Genius (antrenori Florin Păunescu şi Ionel Covrig) şi Şah Club (Lucian Gîlea şi Lucian Jugaru). Evoluţia copiilor noştri a fost la înălţime, cinci dintre echipele gălăţene intrând în posesia medaliilor la şah clasic. Acest lucru demonstrează încă o dată că la Galaţi şahului juvenil i se acordă toată atenţia.

La categoria 8 ani, fete, Raisa Vulpe, Daria Motoc şi Ioana Chicăroşie (Genius) au cucerit medaliile de aur, cu maximum de puncte. La aceeaşi categorie, dar la băieţi, Genius I a devenit vicecampioană naţională, în componenţa Octavian Panţuru, Luca Metehău, Andrei Marin şi Ciprian Constandache, intrând în posesia medaliilor de argint. Locul III şi medaliile de bronz au revenit primei echipe de băieţi a Şah Club (David Macovei, Florin Mihai şi Radu Puşcaş). În imediata apropiere a „podiumului” - locul IV - s-a poziţionat Genius II (Cristian Crăciun, David Muşat, Denis Crăciun şi Andrey Bayer), copii de numai şapte ani. În sfârşit, Şah Club II a ocupat locul VI la băieţi (Eduard Ciolacu, Alx. Crăiţă, Adrian Hristachi şi Rareş Bordei), în timp ce fetele aceluiaşi club - Denisa Lupu, Ana Maria Suditu şi Andra Angheluţă - s-au poziţionat tot pe şase.

Foarte importante au fost şi clasările sportivilor de 10 ani. Prima echipă a Şah Club a devenit campioană naţională (Alex Codreanu, Dragoş Coticeru şi Edward Pădurariu), reeditând performanţa de anul trecut, echipa a doua a Şah Club (Cristian Mihai, Cristi Coca şi Sebastian Sarighioloeanu) s-a clasat pe locul V, iar copii de la Genius (Alex Crăciun, Marius Isfan şi Samuel Ghimpu) - pe locul VI. La tineret (20 ani), Şah Club a devenit vicecampioană naţională (Dragoş Marţian, Robert Pisu şi Gabriel Voicu).

În perioada vom prezenta rezultatele concursului de şah rapid şi blitz.

Citit 1878 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2013 15:34

3 comentarii

 • postat de Lucian Jugaru
  Marți, 23 Iulie 2013 15:12
  5.13.214.***
  In clasamentul pe medalii la sah clasic(proba cu adevarat importanta) Sah Club Galati s-a clasat pe locul 3 in timp ce Genius s-a clasat pe 8, iar la total medalii, Sah Club au fost pe 4 si Genius tot pe 8.In clasamentul pe orase, Galatiul este pe locul 3 in tara intrecute doar de Iasi si Bucuresti.
  Am depasit cluburi si orase puternic finantate de la bugetele locale, multe cu antrenori platiti sub diverse forme de Primarii(acolo unde nu pot fi incadrati pe functia de antrenor), in timp ce noi am gasit bani in ultima clipa pentru deplasarea la Iasi si a trebuit sa lasam si doua echipe acasa.
  Daca pana anul viitor lucrurile nu se vor schimba, ne va fi extrem de dificil sa ne mentinem la acelasi nivel, avand in vedere nivelul ridicat la care s-a ajuns in sahul juvenil din Romania.

  sahgalati.com
  0
  0
  Raportează
 • postat de Felicitari
  Marți, 23 Iulie 2013 13:07
  89.137.220.***
  Bine ar fi ca in scolile de unde provin acesti copii, directorii sa infiinteze cercuri de sah supervizate doar de micii "profesionisti".Si cu cativa parinti mai inimosi pasionati de sah... fiecare scoala, pe baza de voluntariat ar putea avea beneficii imense de pem urma practicarii unoar asemenea PROIECTE cu P mare ( eliminandu-se nenumarate proiecte si proiectzele de...observarea libelulelor si a stelelor... verzi pe pereti sau planse).La fel s-ar putea proceda si cu un alt sport neglijat total Rugby Tag.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jugaru Lucian
  Marți, 23 Iulie 2013 00:05
  5.13.222.***
  Rezultatele de anul acesta sunt extraordinare! Pe langa medaliati, nici rezultatele celorlalti copii nu au fost deloc rele, iar debutantii si mai ales debutantele la o astfel de competitie, au aratat un progres important si au acumulat o experienta foarte utila, si daca vor continua in acelasi mod cu siguranta anul viitor se vor intoarce cu medalii.
  Aceste rezultate sunt confirmate si la Campionatele Nationale Individuale nu doar la copii si juniori ci si la seniori. Astfel, Galatiul a devenit unul din cele mai puternice centre de copii din tara, iar la grupele mici(pana in 10 ani)suntem deja cei mai buni din Romania singurii rivali pe masura fiind cei din Iasi, acestia beneficiind si de unele atuuri, incepand cu finantare de la bugetul local cu sume de multe ori mai mari.Foarte importanta este continuitatea si progresul extraordinar de la an la an, in ciuda conditiilor grele si a dificultatilor financiare.Pentru a putea continua este nevoie urgenta de sustinere din partea autoritatilor.
  Sah Club Galati a fost primul club galatean prezent la competitiile nationale pe echipe de copii si juniori acum trei ani, reusind sa castige la grupa de 8 ani, iar campionii de atunci Alex Codreanu si Dragos Coticeru au evoluat de fiecare data in aceiasi echipa si nu au pierdut nici un meci la sah clasic, fiind cel putin deocamdata ... INVINCIBILI, cu 15 victorii si 6 egaluri !!! La Blitz au 15 victorii consecutive in ultimii doi ani !
  Rezultatele tuturor sunt rodul a multe luni de munca, a eforturilor extraordinare ale parintilor si copiilor, inclusiv a celor ramasi acasa, unii din lipsa fondurilor necesare deplasarii mai multor echipe.
  http://sahgalati.com/
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.