Astăzi, primul meci în locul care ajunsese o ruină: Sportul gălăţean se întoarce acasă, în Sala „Dunărea”

Astăzi, primul meci în locul care ajunsese o ruină: Sportul gălăţean se întoarce acasă, în Sala „Dunărea”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Polivalenta a stat 13 ani în chinurile (re)facerii * A fost ani în şir abandonată, perioadă în care devenise adăpost pentru oamenii străzii, în timp ce echipele din Galaţi erau nevoite să plece în exil, jucând în alte oraşe * Redeschiderea va fi făcută prin partida de debut a baschetbalistelor de la Phoenix în Liga Naţională


Zi mare pentru iubitorii sportului din Galaţi, pe care aceştia o aşteaptă de peste un deceniu. Închisă în urmă cu 13 ani pentru că exista riscul prăbuşirii în urma tasării solului, Sala Sporturilor "Dunărea" îşi va redeschide astăzi porţile pentru publicul şi sportivii gălăţeni.

Evenimentul, care va începe la ora 15.00, va avea ca punct de atracţie meciul de baschet feminin dintre Phoenix şi Rapid Bucureşti (ora 18.00), din prima etapă a Ligii Naţionale, care reprezintă revenirea unei echipe feminine din Galaţi în eşalonul de elită, coincidenţă, tot după 13 ani.

Ajunsese adăpost pentru oamenii străzii

În momentul închiderii, sala se afla în proprietatea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, iar apoi a fost transferată în patrimoniul Primăriei Galaţi. În primii ani, s-a lucrat doar la consolidarea solului şi a fundaţiei, iar apoi a fost pur şi simplu abandonată, ajungând într-o avansată stare de degradare, o ruină folosită ca adăpost de oamenii străzii.

În tot acest timp, echipele gălăţene au fost nevoite să joace în exil, handbalistele de la Oţelul susţinând meciuri din cupele europene la Brăila, în timp ce fosta campioană la volei feminin CSU Metal a jucat în Liga Campionilor la Bucureşti şi Buzău. În rest, s-a jucat în micuţa sală Siderugistul, care poate găzdui doar competiţii de handbal, futsal, volei şi badmiton, nu şi de baschet.

Baschetbalistele de la Phoenix ar fi fost nevoite să joace şi ele în alt oraş, pentru că în Galaţi nu există o altă sală omologabilă la nivelul primei ligi şi tocmai de aceea inagurarea se va face acum, chiar dacă ieri încă mai erau schele pe exterior şi se vopseau stâlpii de susţinere.

În 2011, Compania Naţională de Investiţii a preluat-o în concesiune pentru a putea finanţa proiectul de reabilitare, lucrările începând în martie 2011. Termenul de finalizare din contract a fost martie 2012, dar numeroase probleme, de la proiectare până la execuţie, au generat amânări peste amânări, ajungându-se la o întârziere de un an şi jumătate.

Practic, nu este vorba decât de reabilitare, nu şi de modernizare, pentru că s-a lucrat după un proiect vechi de 50 de ani, acelaşi de la construcţia sălii, deschisă prima dată în 1973. De aceea s-a ajuns la situaţii aberante, cum ar fi montarea unei centrale termice noi, dar depăşită moral pentru că este un model din anii ’70, identic cu cel din momentul construcţiei. Tot din cauza lucrării pe acel proiect, n-a fost corectată o situaţie aberantă, bazinul de refacere pentru sportivi nefiind prevăzut cu scurgere, astfel că apa va fi scoasă cu o pompă submersibilă. Nici firma care a executat lucrarea nu a respectat întocmai proiectul, astfel că în ultimele două luni s-a ajuns la o altă situaţie absurdă. Nu s-a făcut termoizolaţia, prevăzută în proiect, s-a trecut direct la finisajul exterior, iar apoi constructorul a fost întors cu execuţia la anveloparea clădirii peste ce părea terminat!

Phoenix, la start cu nouă jucătoare noi

Clubul Phoenix, care până acum reuşise performanţe notabile doar la nivelul juniorilor, a fost foarte activ pe piaţa transferurilor în ultimele luni, pregătindu-şi debutul cu o echipă de seniori în prima ligă prin aducerea grecului Theodosios Paralikas ca antrenor principal şi achiziţionarea a nu mai puţin de nouă jucătoare, printre care se află şi trei americance: Florentina Ardeleanu, Beatrice Alaiba, Romina Filip, Andra Ionescu, Denisa şi Bianca Fota, plus  americancele Cherise Daniel, Earnie Williams şi Starr Fairbanks. Din lot mai fac parte Mihaela Hurduc, Andreea Şoptică, Alexandra Graur, Bianca Nini, Diana Răcuciu, Miruna Dudceac şi Andreea Creţu, jucătoare care în vară au reuşit promovarea.

Marea problemă pentru antrenorul Paralikas o reprezintă omogenizarea echipei, tehnicianul având tot lotul la dispoziţia doar în ultimele două săptămâni. Obiectivul pentru acest sezon este rămânerea în primul eşalon, iar ulterior se doreşte atacarea locurilor fruntaşe. Mare parte din bugetul pentru acest sezon a fost asigurat de Primăria Galaţi, aproximativ 150.000 de euro, sumă fără de care Phoenix nu ar fi putut demara acest proiect şi nu s-ar fi înscris în liga Naţională.

Intrarea spectatorilor la ceremonia de inaugurare (ora 15.00) şi la meciul Phoenix - Rapid este gratuită.

 

Citit 2940 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.