Ruptură definitivă între acţionariat şi municipalitate/ Motivul pentru care Primăria s-a dezis de Oţelul

Ruptură definitivă între acţionariat şi municipalitate/ Motivul pentru care Primăria s-a dezis de Oţelul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bugetul grupării roş-alb-albastre a avut de suferit după ce autorităţile locale n-au mai oferit sprijin financiar


După protestul suporterilor din februarie 2009, când au solicitat mai mulţi bani pentru entităţile sportive din oraş, Primăria Galaţi a sprijinit anual cu câte 500.000 de euro clubul de fotbal Oţelul, echipa fanion a oraşului. Marius Stan, directorul general de atunci al grupării roş-alb-albastre, a devenit între timp primar al oraşului. Poate că mulţi dintre fanii Oţelului l-au votat pe Marius Stan pentru binele clubului favorit, dar totul a căpătat o turnură greu de anticipat. Relaţiile dintre club şi municipalitate s-au răcit complet, iar Oţelul a rămas şi fără cei 500.000 de euro, începând cu anul trecut. Chiar actualul manager general al FC Oţelul, Narcis Răducan, ne-a declarat că şi-ar dori ca între municipalitate şi acţionariat să existe o strânsă legătură, oferind şi exemplul unui alt club din Liga I, Petrolul Ploieşti, devenit în scurt timp unul dintre cele mai potente financiare.

„Patronul, municipalitatea şi toată lumea trebuie să înţeleagă că Oţelul e echipa fanion a oraşului şi să devenim o echipă cu pretenţii europene. Avem exemplul Petrolului, acolo unde acţionarii şi autorităţile locale colaborează foarte bine”, ne-a spus Răducan.

Sediul social mutat, impedimentul principal

Principala piedică între o colaborare a Primăriei cu acţionariatul Oţelului o reprezintă chiar mutarea sediului social al clubului la Bucureşti. Astfel, Consiliul Local Galaţi nu poate finanţa un club care are adresa oficială într-un alt oraş.

„În privinţa clubului de fotbal Oţelul, Primăria Galaţi nu poate susţine financiar echipa, întrucât sediul social al clubului este la Bucureşti şi legea nu ne permite să finanţăm cu bani de la bugetul local un club care nu este din oraş. În plus, potrivit celui mai recent raport al Curţii de Conturi, Primăriei Galaţi îi sunt imputaţi cei 500.000 de euro alocaţi în anul 2012 clubului de fotbal în anul 2012. Alocarea acestei sume de la bugetul local, cu votul Consiliului Local, a fost declarată ilegală de Curtea de Conturi”, ne-a spus Emanuela Turcu, şefa de cabinet a primarului Marius Stan.

Pachetul majoritar de acţiuni e deţinut de TNG, companie controlată de Dan Grigore Adamescu.

„Noul Oţelul”, obiectiv pe termen lung

Chiar şi în aceste condiţii, Narcis Răducan, managerul Oţelului, şi-a propus ca obiectiv pe termen lung să egaleze performanţa din sezonul 2010-2011, când a fost câştigat campionatul. De asemenea, Răducan a spus că a început deja o reconstrucţie la Oţelul şi că trebuie răbdare până la finalitatea proiectului, pe care l-a intitulat „noul Oţelul”

„Ca obiectiv pe termen lung la Oţelul nu pot să-mi propun altceva decât ceea ce s-a întâmplat deja o dată. E un precedent care trebuie urmat. Vorbesc de câştigarea campionatului, evident. În primă fază să încheiem partea de construcţie, din vară putem să vorbim de noul Oţelul. Sigur că a trebuit să luăm şi măsuri nepopulare, de a rămâne la echipă fără Viglianti, Paraschiv sau Pena, jucători care au făcut cele mai mare performanţe ale clubului. E foarte greu de digerat pentru suporteri, dar mi-am asumat aceste schimbări. Şi Marius Stan ar fi făcut acelaşi lucru în locul meu dacă rămânea la club”, a spus Răducan. 

Momentan, Oţelul se află pe locul 14 în Liga I, cu 18 puncte acumulate după 19 partide, la egalitate cu formaţia de pe 15 (loc de retrogradare), Viitorul. Din lotul actual al roş-alb-albaştrilor mai fac parte doar cinci jucători care au reuşit câştigarea campionatului în 2011: Costin, Giurgiu, Sîrghi, Ilie şi Filip.

Citit 3540 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2014 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.