Campania VL ”Profesioniştii”: Florin Nini, omul care a adus renaşterea baschetului în Galați
Foto: Florin Nini, cu primele trofee importante ale carierei, cel de campion şi Cupa României, câştigate în 2012

Campania VL ”Profesioniştii”: Florin Nini, omul care a adus renaşterea baschetului în Galați
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Singurul antrenor gălăţean câştigător al Cupei României şi al titlului de campion, Florin Nini este principalul „vinovat” pentru revenirea unei echipe locale de baschet, după mai bine de un deceniu, în elita naţională


Cu Florin Nini rar apuci să vorbeşti pe îndelete, chiar şi atunci când îl prinzi pentru un sfert de ceas tot nu poţi schimba prea multe vorbe, pentru că telefoanele îi sună continuu. Nu-l lasă inima să şi le închidă nici măcar când e pe malul bălţii, în rarele ocazii când are puţin timp pentru una din pasiunile sale, pescuitul.

Trăieşte doar pentru baschet, respiră doar baschet. Facultate, federaţie, propriul club şi echipa unde antrenează, toate îi răpesc cam orice secundă care ar putea să însemne altceva decât sportul căruia i-a dedicat viaţa. "Plec la şapte de acasă şi ajung la miezul nopţii, dar cine crede că se poate performanţă fără sacrificii, în sport şi nu numai, n-o să cunoască senzaţia victoriei totale", spune Nini.

A devenit primul antrenor din istoria baschetului gălăţean care a ajuns la trofee, în 2012 câştigând Cupa României şi apoi campionatul, cu fetele de la CSM Târgovişte. Anul următor a devenit primul tehnician român care a antrenat în Euroligă (echivalentul Ligii Campionilor din fotbal), calificând echipa în sferturile de finală, performanţe care l-au adus în postura de selecţioner al echipei naţionale feminine.

În paralel, a antrenat din 2013 echipa masculină Energia Rovinari din Tg. Jiu, pe care a dus-o în play-off pentru prima dată după cinci ani. Săptămâna trecută a încheiat socotelile cu acest club, lăsând o echipă atât de bine pregătită încât Energia a fost capabilă ca sâmbătă seară să dea marea lovitură, câştigând în premieră Cupa României. "Mare parte din meritele acestui succes îi aparţin lui Florin Nini, îi mulţumim", declara Laurenţiu Răuţ, preşedintele clubului gorjean.

Totuşi, cel mai aproape de suflet îi este succesul proiectului Phoenix, propriul club înfiinţat la Galaţi, în urmă cu 13 ani. A pornit de jos, de la copii şi juniori, pentru a reuşi anul trecut să se mândrească cu renaşterea baschetului gălăţean cu adevărat, revenirea după mai bine de un deceniu în lumea marii performanţe, prin promovarea echipei feminine în primă ligă. Iar fetele de la Phoenix Galaţi nu s-au făcut de râs, având la debut o comportare mai mult decât onorabilă: locul nouă, ratând intrarea în play-off doar din cauza ghinionului. De ajuns pentru ca ambiţiile pentru sezonul viitor să fie mult mai mari. De asemenea, Florin Nini speră ca în viitorul nu foarte îndepărtat să-şi mai vadă un vis împlinit, Phoenix să aibă şi echipă masculină în Liga Naţională.

Drumul spre succes

Povestea antrenorului Nini, acum în vârstă de 41 de ani, a început acum un deceniu şi jumătate, în ultimul an al carierei de jucător. "Decanul de atunci al facultăţii, Dumitru Sârbu, mi-a influenţat viaţa decisiv, m-a aruncat direct în vâltoare. Terminasem facultatea ca şef de promoţie şi mi-a propus să rămân la catedră. Peste câteva luni, mi-a dat pe mână echipa de seniori de la CSU. Nimeni în afară de el nu-mi dădea şanse, dar în al doilea an promovam în prima divizie, acolo de unde Galaţiul lipsise 14 ani", descrie mândru Florin Nini începuturile carierei de tehnician.

Tinereţea lui şi a jucătorilor l-au costat retrogradarea, dar a revenit repede, în 1999, cu o echipă ce rămânea în prima ligă. A urmat o lovitură cruntă, al doilea moment care i-a marcat destinul. Conducerea clubului nu a găsit bani să susţină echipa şi a nu mai înscris-o în campionat în anul 2000. Dezamăgit de sistem, şi-a întors faţa spre copii, pe cont propriu. Împreună cu prietenul său, Gelu Cazanovschi, a înfiinţat o şcoală privată de baschet, "Phoenix", ceea ce a urmat demonstrând că în acel moment a început renaştarea baschetului gălăţean din propria cenuşă.

Cine este Florin Nini

Născut pe 14 martie 1970, la Galaţi, a absolvit Facultatea de Litere şi Ştiinte - secţia Educaţie Fizică şi Sport, a doua sa licenţiere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport fiind în specializarea management sportiv. În paralel cu activitatea de antrenor, este asistent universitar la facultatea pe care absolvit-o şi manager general al clubului Phoenix Galaţi.

 

Citit 3110 ori Ultima modificare Luni, 14 Aprilie 2014 10:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.