Povestea unui CAMPION european care a ajuns la KARATE din fascinaţie pentru VAN DAMME (FOTO)

Povestea unui CAMPION european care a ajuns la KARATE din fascinaţie pentru VAN DAMME (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Mihai-Cristian Tâmpeanu, singurul gălăţean ce a fost medaliat cu aur la seniori la Campionatul European de Karate Tradiţional – Fudokan, a adunat sute de trofee într-o carieră începută acum 20 de ani din admiraţia filmelor celebrului actor


„Este un mod de viaţă, induce autocontrolul, autoeducaţia, stăpânirea de sine şi dorinţa de a fi cel mai bun”, astfel defineşte Mihai-Cristian Tâmpeanu, pe scurt, sportul pe care-l practică de aproape 20 de ani, karate tradiţional. La recentul Campionat European de Fudokan a fost singurul gălăţean medaliat la seniori, cu aur în proba de kata pe echipe, mărturisind că, dintre cele 13 titluri continentale obţinute de-a lungul carierei, acest succes îi este cel mai drag sufletului. „Este cea mai preţioasă pentru mine, pentru că a fost obţinută acasă, în faţa publicului gălăţean şi a părinţilor. Când am concurat toată sala a fost în picioare, nu am cuvinte să descriu sentimentul extraordinar din acele clipe”, a spus Mihai-Cristian Tâmpeanu (27 de ani). Titlul de campion european a fost obţinut făcând echipă cu Adrian Cojocaru din Ploieşti şi Călin Marincaş, din Zalău.

Părinţii şi-au „salvat” mobila din casă

Imediat după festivitatea de premiere, fluturând drapelul României, a urcat în tribune, pentru a le mulţumi părinţilor: „Datorită vouă am ajuns aici... Nu aş avea niciodată cuvinte de ajuns să vă mulţumesc pentru ideea minunată avută când, în urmă cu aproape 20 de ani, m-aţi dus la Karate”.

Campionul european alături de părinţii săi, Iulian şi Verginica Tâmpeanu

Toată povestea multiplului medaliat european şi mondial a început prin 1995, când avea opt ani, de la filmele cu Jean Claude Van Damme, în mare vogă printre copii la acea vreme. „Era fascinat, încerca să-l imite pe celebrul actor, lovea în canapelele şi fotoliile din casă”, a povestit Verginica Tâmpeanu, mama sportivului, cum a apărut ideea de a-l îndruma spre acest sport.

De atunci a început să adune medalii, de nici nu le mai ştie numărul. În cele 13 participări la Campionatele Europene (CE) a obţinut 13 medalii de aur, 5 de argint şi 4 de bronz. La cele Mondiale are un argint, alături de alte două clasări fruntaşe, pe locul patru, respectiv cinci, iar la Campionatele Naţionale şi Cupa României a avut sute de clasări pe podium. 

Patru zile în tren, doar la dus

Una dintre participările la CE are o poveste aparte, cea din 2007, din Tatarstan – Rusia. „Nu ne-am permis financiar să mergem cu avionul şi am plecat cu trenul, patru zile pe drum la dus, la fel la întoarcere. Cu toate acestea, a fost una dintre cele mai bune competiţii pentru mine, cu trei titluri continentale şi un argint. Oboseala am resimţit-o abia după întoarcere, au urmat imediat Campionatele Naţionale unde am fost praf toţi cei care venisem din Tatarstan, niciun titlul n-am mai luat”, a povestit Mihai Tâmpeanu.

Campion ca sportiv, student şi poliţişt

A absolvit Scoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi lucrează în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, ţinând mult şi la medaliile obţinute în competiţiile breslei, Campionatul Balcanic al Poliţiştilor unde a fost vicecampion şi Campionatele Naţionale de karate ale Ministerului Afacerilor Interne.

În paralel, este şi student în anul doi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, postură care i-a permis să reprezinte Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi la Campionatul Naţional Universitar, competiţie unde s-a clasat pe primul loc.

Până la şase ore de antrenament pe zi

Viaţa sa se împarte între sală, şcoală şi locul de muncă. „Uneori fac şi şase ore de antrenament pe zi doar pentru mine, dar nu regret nimic, dimpotrivă. Şi mâine dacă ar fi să pun centura în cui, sunt mândru cu ce am făcut. Karatele au avut un aport considerabil în formarea mea ca om, în felul de a privi lucrurile, de a trece peste probleme”, mărturiseşte campionul.

Drumul spre succes, ca în orice sport, n-a fost deloc unul lin, având de trecut peste numeroase accidentări. „Cred că sunt sportivul cu cele mai grave accidentări dintre cei legitimaţi la federaţia noastră. Am avut de toate, dinţi sparţi, umeri săriţi, genunchi sfârâmaţi, ochi umflaţi... Doar în acele clipe, pentru scurte momente, m-a bătut gândul să renunţ, pe termen lung, de fapt, m-au ambiţionat şi mai mult”, a precizat Mihai Tâmpeanu.

Antrenează copiii să ajungă la medalii

Toată cariera a activat la CS Kodo, clubul fostei medaliate mondiale de la sfârşitul anilor ’90 Gabriel Ionete - Ciubucciu, iar acum a preluat destinele grupării sportive, ocupându-se şi de pregătirea copiilor, alături de Alin Daiciu şi Bernard Nicu Radu. „Îmi place să antrenez, este o mulţumire că munca mea este dusă mai departe. Sunt destul de dur cu copiii, mai ales când vine vorba de şcoală, care este cea mai importantă. Spre exemplu, unul dintre ei avea examen de atestare Cambridge la limba engleză cam în acelaşi timp în care trebuia să concureze la Europene. Am reuşit să obţin o decalare de program ca să le poată face pe amândouă”, a adăugat Mihai Tâmpeanu.

Copiii care vor să fie antrenaţi de campionul european îl găsesc sâmbăta şi duminică, la ora 11.00, în sala de judo din Complexul Sportiv Dunărea, cea din spatele Sălii Sporturilor, sau îl pot contacta pe contul de facebook al clubului, C.S. KODO Galaţi.

 

Citeşte şi:

BILANŢ IMPRESIONANT: Gălăţenii au luat 81 de MEDALII la Europenele de Karate Fudokan (FOTO)

KARATE TRADIŢIONAL: Avalanşă de medalii pentru gălăţeni la Mondiale

 
 

 

 

Citit 4296 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iunie 2014 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.