Liga I - FC Timişoara, CFR Cluj, FC Vaslui şi Steaua vor participa în ediţia 2009-2010 a Ligii Europa

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Echipele care vor reprezenta România în prima ediţie a Ligii Europa sunt FC Timişoara, CFR Cluj, FC Vaslui şi Steaua, dar în cazul în care timişorenii îşi vor primi înapoi cele 6 puncte vor participa în Liga Campionilor, iar locul lor în a doua competiţie europeană intercluburi va fi luat de Dinamo.

FC TIMIŞOARA - va intra în competiţie în ultimul tur preliminar

A ocupat poziţia a 3-a, cu 61 de puncte acumulate, fără cele 6 cu care a fost depunctată de FIFA. În cazul în care va reprimi cele 6 puncte, Timişoara va urca pe locul 2 şi va evolua în preliminariile Ligii Campionilor, iar locul său în Liga Europa va fi luat de Dinamo. Decizia TAS se va da joi, 11 iunie.

FC Timişoara a avut trei antrenori în această ediţie de campionat. A început sezonul cu Duşan Uhrin, care a stat pe perioada turului şi a acumulat 35 de puncte, din care au fost deduse cele 6 de penalizare. După demiterea cehului, echipa a fost preluată de Gabi Balint. Acesta a fost demis după înfrângerea cu Unirea Urziceni, din etapa a 33-a. La ultima etapă, bănăţenii au fost conduşi de Valentin Velcea.

FC Timişoara este calificată şi în finala Cupei României, unde va întâlni pe CFR Cluj, la 13 iunie.

Cea mai înaltă poziţie ocupată: 2 - Etapa a 24-a

Cea mai slabă poziţie ocupată: 11 - Etapa a 7-a

CFR CLUJ - va intra în competiţiei în ultimul tur preliminar

A ocupat poziţia a patra, cu 59 de puncte şi în acest sezon a  fost pregătită în acest sezon de 4 antrenori, Ioan Andone, Maurizio Trombetta, Duşan Uhrin şi Antonio Conceicao. CFR Cluj este calificată şi în finala Cupei României, unde va întâlni pe FC Timişoara, la 13 iunie.

Cea mai înaltă poziţie ocupată: 1 - Etapele 1 si a 2-a

Cea mai slabă poziţie ocupată: 10 - Etapa a 6-a

FC VASLUI - va intra în competiţie în turul 3 preliminar

A ocupat poziţia a 5-a, cu 57 de puncte, reuşind calificarea in extremis, după ce a obţinut două victorii în ultimele două etape în faţa Rapidului şi Universităţii Craiova, echipe contracandidate care au rămas pe în afara cupelor europene.

FC Vaslui a schimbat trei antrenori pe parcursul sezonului, Viorel Hizo, Viorel Moldovan şi Cristian Dulca, fostul secund care a preluat echipa înaintea ultimelor două etape.

Cea mai înaltă poziţie ocupată: 2 - Etapele 3 şi 6

Cea mai slabă poziţie ocupată: 11 - Etapele 11, 12 şi 13

STEAUA - va intra în competiţiei în turul 2 preliminar

A ocupat poziţia a 6-a, cu 56 de puncte, reuşind să prindă un loc în Europa datorită egalului obţinut la Urziceni, în ultima etapă, şi a remizei înregistrate de Rapid cu Politehnica Iaşi.

A avut 3 antrenori pe parcursul sezonului, Marius Lăcătuş (două mandate), Dorinel Munteanu şi Massimo Pedrazzini.

Cea mai înaltă poziţie ocupată: 1 - Etapa a 8-a

Cea mai slabă poziţie ocupată: 13 - Etapa 1

Gaz Metan, Farul, CS Otopeni şi Gloria Buzău au retrogradat în Liga a II-a

Grupările Gaz Metan Mediaş, Farul Constanţa, CS Otopeni şi Gloria Buzău au retrogradat, miercuri, în Liga a II-a la finalul ediţiei de campionat 2008/2009, după ce două dintre ele abia promovaseră în primul eşalon în urmă cu un an.

GAZ METAN MEDIAŞ

Cifră de clasament după 34 de etape: locul 15 - 36 10 6 18 36-51

Gaz Metan Mediaş a promovat în Liga I chiar în urmă cu un an, dar nu a reuşit să se menţină în prima divizie, terminând campionatul la doar 3 puncte de primul loc neretrogradabil. Echipa medieşeană a terminat prima parte a campionatului pe locul 16, cu doar 15 puncte, iar în returul Ligii I a mai reuşit să câştige alte 17, dar totalul nu i-a fost de ajuns pentru a se salva de la retrogradare.

Dintre cele patru formaţii retrogradate, Gaz Metan a obţinut cele mai multe victorii, 10, nouă dintre acestea fiind reuşite pe propriul teren şi doar una în deplasare. Medieşenii au înregistrat în deplasare nu mai puţin de 14 eşecuri, ei fiind cea mai slabă echipă din clasament la acest capitol.

Formaţia a fost antrenată pe tot parcursul acestui campionat doar de Cristian Pustai, cel care s-a aflat la primul sezon în Liga I. Tehnicianul a folosit în acest sezon 29 de jucători, dintre care 7 au fost străini.

FARUL CONSTANŢA

Cifră de clasament după 34 de etape: locul 16 - 30 8 6 20 27-56

Farul Constanţa a retrogradat în Liga a II-a, după ce în ultimele două sezoane au reuşit de fiecare dată să se salzeve în ultimul moment. Astfel, în sezonul 2006-2007, constănţeni au terminat pe primul loc neretrogradabil, în timp ce în 2007-2008, Farul a fost la doar 4 puncte de locurile care duceau în Liga a II-a.

Echipa patronată de Gheorghe Bosânceanu a terminat turul campionatului pe locul 14, primul deasupra liniei de retrogradare, cu 19 puncte, dar parcursul slab din partea a doua a sezonului, când au obţinut doar 11 puncte şi când au avut o serie de 11 meciuri fără victorie, nu i-a ajutat să se salveze, astfel încât au terminat doar pe locul 16 în clasament.

Farul Constanţa a fost pregătită în acest sezon de Ion Marin (etapele 1-24) şi de Lucian Marinof (25-34), cu toate că în ultima perioadă de pregătirea efectivă s-a ocupat Cristian Cămui, însă el nu a putut fi trecut în acte pentru că nu deţine Licenţă PRO. Antrenorii au utilizat 30 de jucători în tot campionatul, iar 9 dintre aceştia au fost străini.

Constănţenii au înregistrat 13 înfrângeri în jocurile din deplasare, ei fiind depăşiţi în acest clasament doar de Gaz Metan Mediaş (14).

CS OTOPENI

Cifră de clasament după 34 de etape: locul 17 - 22 5 7 22 32-54

CS Otopeni a promovat în Liga I în urmă cu doar un an, dar formaţia subvenţionată de primăria ilfoveană nu a reuşit să se menţină în prima divizie. CS Otopeni a retrogradat matematic în liga secundă încă din etapa a 30-a, după jocul pierdut cu Universitatea Craiova, dar oricum formţia nu ar fi putut evolua în noul sezon din primul eşalon pentru că oficialii nu au depus la FRF actele pentru obţinerea licenţei.

La finalul primei părţi a campionatului, CS Otopeni avea doar 9 puncte şi se afla pe locul 17, cu doar două victorii obţinute. În returul Ligii I, ilfovenii au mai obţinut doar 13 puncte şi nu au reuşit nici să îndeplinească baremul pentru Liga a II-a, astfel încât în noul sezon vor pleca cu un deficit de 3 puncte. Mai mult, între etapele 11 şi 28, ilfovenii au avut o serie de 16 jocuri fără victorie, în care au reuşit "performanţa" să obţină doar 5 remize.

CS Otopeni a fost pregătită în sezponul 2008-2009 de patru antrenori, aceştia fiind Miodrag Jesic (etapele 1-4), Gabriel Mărgărit (5-6), Marian Bucurescu (7-16) şi Liviu Ciubotariu (17-34), ultimul fiind şi cel care a reuşit să promoveze cu echipa în prima ligă, dar şi cel mai longeviv dintre antrenori. Tehnicienii au folosit în acest sezon nu mai puţin de 36 de jucători, iar dintre aceştia 11 au fost străini.

GLORIA BUZĂU

Cifră de clasament după 34 de etape: locul 18 - 17 4 5 25 23-62

Gloria Buzău a retrogradat în liga secundă după doar doi ani petrecuţi în prima divizie. Buzoienii reuşiseră promovarea în sezonul 2007-2008, dar şi atunci s-au aflat aproape de retrogradare, ei sâalvându-se în ultima clipă, după ce au terminat campionatul pe locul 14, la doar un punct de primul loc care ducea în Liga a II-a.

Bozoienii au reprezentat singura echipă care la finalul turului de campionat nu îşi trecuse în palmares nicio victorie, având doar 3 puncte obţinute după 3 rezultate de egalitate. În partea a doua a sezonului, Gloria a reuşit să mai strângă 11 puncte, dar chiar şi aşa nu a îndeplinit baremul pentru liga secundă şi va pleca cu un deficit de 11 puncte în noul sezon.

Gloria Buzău a înregistrat primul succes din acest campionat abia în etapa a 20-a, atunci când se impunea în deplasare în faţa celor de la Oţelul Galaţi, scor 2-0. Gruparea din Crâng deţine şi alte recorduri negative în acest sezon al Ligii I, fiind echipa cu cele mai puţine victorii, doar 3 în 34 de meciuri. Buzoienii au înregistrat şi cele mai multe înfrângeri, 25 (13 pe teren propriu şi 12 în deplasare), sunt echipa cu cele mai puţine goluri marcate (21), dar sunt pe ultimul loc şi la capitolul apărare, pentru că au cele mai multe goluri primite (65).

Formaţia patronată de Costel Bucur a fost antrenată de 5 antrenori, aceştia fiind Ştefan Stoica (etapele 1-3), Alvaro Magalhaez (4-10), Marian Marinică (11-17) şi Ion Balaur (18-34), dar cel din urmă era trecut în acte ca tehnician, deoarece Constantin Cârstea, cel care se ocupa de pregătirea meciurilor, nu deţine Licenţa PRO. Cei 5 tehnicieni au folosit în acest sezon nu mai puţin de 55 de jucători, iar dintre aceştia, 25, aproape jumătate, au fost străini.

Poli Iaşi a terminat la egalitate în ultima etapă cu Rapid, scor 2-2, iar Farul Constanţa a fost învinsă de CS Otopeni, scor 0-6, iar decizia de la TAS în "cazul nocturna" nu mai poate afecta clasamentul, pentru că diferenţa între cele două formaţii este de 7 puncte. La meciul direct dintre cele două formaţii, disputat la Iaşi, partida a fost întreruptă pentru că instalaţia de nocturnă nu a funcţionat. Jocul a fost întrerupt 33 de minute, apoi s-a decis reprogramarea sa,  iar ieşenii au reuşit să câştige cu scorul de 2-1. Constănţenii nu au fost nemulţumiţi de decizie şi s-au adresat TAS, care va da decizia în acest caz joi, 11 iunie.

O altă situaţie specială este cea a clubului FC Argeş, care ar putea fi retrogradat în Liga a II-a din cauza scandalului de corupţie în care este implicat patronul Cornel Penescu. Acesta este acuzat că a dat mită fostului şef al CCA, Gheorghe Constantin, dar şi mai multor arbitri pentru a-i avantaja pe piteşteni. Cazul se află pe rolul Comisiei de Disciplină a FRF, dar membrii acesteia aşteaptă rechizitoriul din partea DNA Piteşti. În cazul în care procurorii vor demonstra promisiunea de mită, clubul poate fi retrogradat pentru că şi acest aspect se pedepseşte, nu doar mita efectivă.

Citit 512 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.