Arcada, clubul gălăţean cu cea mai spectaculoasă ascensiune. De la eşalonul secund, la Challenge Cup

Arcada, clubul gălăţean cu cea mai spectaculoasă ascensiune. De la eşalonul secund, la Challenge Cup
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* În doar trei ani de la înfiinţare, echipa de volei masculin a ajuns până la participarea în cupele europene


Clubul Arcada funcţionează cu o singură disciplină sportivă, voleiul masculin, unde a reuşit să facă performanţă, echipa gălăţeană fâcând saltul, în numai trei sezoane, de la o nou-înfiinţată ce lua startul în liga secund, la calificarea în cupele europene. Gruparea s-a înfiinţat în vara anului 2012, în jurul celor doi antrenori-jucători: Marian Apostu şi Nicuşor Harabagiu. Li s-au alăturat alţi câţiva, printre care Todaşcă, Pârvu sau Râpeanu, cu care au parcurs meciurile diviziei secunde. A fost sezonul care a dus la promovarea în primul eşalon. Acest lucru s-a petrecut în urma unui turneu de baraj, cu echipe din Timişoara, Bacău şi Cluj. A fost un al doilea pas important spre un salt calitativ.

Evoluţia din primul an în  Divizia A1 a fost notabilă, la finele sezonului competiţional echipa ocupând un loc şapte, la mijlocul clasamentului, mulţumitor pentru o debutantă în prima ligă. Alături de vechiul nucleu de jucători au mai venit Romanescu, Cristudor, Crăciun, care s-au integrat perfect, reuşindu-se evoluţii apreciate, în multe situaţii luptându-se de la egal la egal cu mai marii competiţiei.

Sezonul 2014-2015 a debutat tot cu Marian Apostu la timonă (ajutat de Harabagiu), după ce acesta a renunţat la activitatea de jucător. A fost sezonul în care s-a dorit încă un salt spre calitate, ceea ce s-a şi reuşit. La începutul campionatului au fost transferaţi şase jucători valoroşi: Radovici şi Cosici din Serbia, Zupanc (Slovenia), Cristian Bartha şi Mihai Dumitrache - jucători internaţionali şi Şerban Paşcan (Şimleu Silvaniei). Cu aceştia în teren, jocul a început să aibă mai multă calitate, reuşindu-se câteva rezultate de excepţie. Le-am numit pe cele obţinute în deplasare, la Baia Mare şi Dej, apoi cu Craiova şi Dinamo - ambele situate în fruntea clasamentului. Două rezultate demne de laudă au fost înregistrate şi cu multipla campioană - VCM Tomis Constanţa, de două ori 2-3, pe terenul acesteia, în campionat şi în Cupă, meciuri în care s-a ratat victoria la diferenţe de unu-două puncte. Şi ca să nu se creadă că totul a mers şnur, au fost şi câteva partide în care victoria nu trebuia să scape gălăţenilor: 0-3 şi 2-3 cu CSM Bucureşti, dar în special acele 2-3 şi 2-3 cu nou-promovata Banatul Caransebeş. La finele sezonului regulat, Arcada s-a clasat pe locul cinci, considerat drept unul mulţumitor.

Bunele evoluţii au continuat în cele două faze ale turneului play-off, în care gălăţenii au depăşit, după şase meciuri, cu 2-1 la general pe Unirea Dej şi cu 3-0 (la general) pe bucureştenii de la CSM, reuşind, astfel, şi o binemeritată revanşă. Astfel, s-a păstrat locul cinci, care dă dreptul de participare în competiţia continentală Challenge Cup.

Bunele evoluţii s-au datorat valorii de ansamblu a lotului, cât şi sprijinului permanent primit din partea conducerii societăţii cu acelaşi nume şi, nu în ultimul rând, din partea Primăriei Galaţi.

În prezent, jucătorii se află într-o binemeritată vacanţă, în timp ce conducerea tehnică şi cea a clubului se gândesc la noul sezon, în care doresc încă un salt valoric, cel puţin accesul în semifinalele campionatului. Deocamdată, nu se poate vorbi despre lot, componenţa acestuia urmând să fie stabilită în perioada următoare.

Aceasta este scurta istorie a unui club foarte tânăr, dar care are „antecedente” serioase în anii din urmă, perioadă în care patronul societăţii Arcada, Spiru Mantu, a organizat nu mai puţin de 14 ediţii ale „Cupei Arcada”, competiţii pentru voleibaliştii amatori, dar şi de relaxare şi distracţie. A fost perioada în care Arcada oferea zeci de trofee şi cupe, dar şi multă, multă voie bună.

Citit 1560 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 15:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.