Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
6 comentarii

Atleta Andreea Arsine, de la CSU Galaţi, a îndeplinit baremul de calificare pentru Rio, dar federalii nu s-au sinchisit să asigure condiţiile de omologare internaţională a cursei de la Campionatul Naţional

La sfârşitul săptămânii trecute, atleta Andreea Arsine câştiga proba de 20 kilometri marş din cadrul Campionatului Naţional de la Piteşti şi era în culmea fericirii. Pe lângă titlul de campioană, îşi vedea marele vis împlinit, realizase un timp care însemna îndeplinirea baremului de calificare pentru Campionatul Mondial de la Beijing, din luna august, şi mai ales al celui pentru Jocurile Olimpice de la Rio. „Mulţumesc echipei care are grijă de pregătirea mea. Am câştigat cu 1h 34’53’’. Ne vedem pe 20 august la Campionatele Mondiale de la Beijing. Şi mi-am asigurat şi baremul de Rio. Tati, încă un pas făcut pentru tine şi pentru visul meu. Ştiu că, de acolo de sus, mă întărești la fiecare pas şi veghezi asupra mea”, îşi anunţa Andreea pe Facebook, entuziasmată, performanţa.

Însă, la puţin timp a primit o veste năucitoare: la cea mai importantă competiţie internă, cei din Federaţia Română de Atletism (FRA) n-au asigurat condiţiile necesare pentru omologare internaţională a rezultatelor acestei curse! Pentru a fi luat în considerare timpul înregistrat de Andreei de către forul mondial de atletism (IAAF), era necesară prezenţa a trei arbitri internaţionali, dar a fost doar unul.  

Atleta spune că răspunsul federalilor a fost stupefiant când a cerut explicaţii: „Pentru unii nu contează şi nu au idee ce înseamna să alergi zeci, sute, mii de kilometri când te bate soarele în cap şi câte greutăţi întâmpini în pregătire. La final îţi râd în nas, spunându-ţi: ne pare rău, dar nu mergi. Asta este răspuns de federal: "Dacă ştiai că eşti antrenată, de ce nu ai anunţat înainte? De parcă noi ne antrenăm ca să mergem prost".
Extrem de supărată şi, totodată, la fel de încrezătoare, atleta de la CSU Galaţi şi-a exprimat convingerea că va reuşi să mai mărșăluiască cel puţin o cursă cu timp sub baremul de calificare pentru Rio, dar îşi va alege să o facă în străinătate.  

„Am reuşit o performanța importantă pentru mine, pentru echipa ce are grija de mine, pentru clubul meu. Felicitari FRA că vă bateţi joc de munca sportivilor care aduc rezultate. Mulţumesc FRA pentru tot ajutorul acordat şi pentru faptul că vă interesează să aveţi sportivi de top la Campionatele Mondiale. Chiar dacă nu aş fi avut şanse să fiu pe podium în acest an la Mondiale, această cursă mi-ar fi folosot foarte mult ca experienţă şi pentru îmbunătăţirea timpului. Acest incident m-a setat şi mai hotărât spre obiectivele ce le am. Am confirmat baremul de Mondiale şi Rio. Îl voi confirma oficial, încă o dată. Mă antrenez pentru o cursă din octombrie, din Anglia, unde vreau să bat recordul naţional”, a precizat Andreea Arsine.

Au păţit-o recent şi alţi atleţi de la CSU

Veronica Marinescu, antrenoare Andreei la CSU şi totodată atletă încă în activitate, care a alergat şi ea în cursa de 20 km. marş, a spus că păţania sportivei sale nu este una singulară, astfel de practici la federaţie fiind de foarte mulţi ani. „Exact acelaşi lucru l-am păţit şi eu, cu mulţi ani în urmă. La fel, mă calificasem pentru Jocurile Olimpice, dar n-am mai avut cum să particip”, a declarat Veronica Marinescu.

Totodată, antrenoarea de la CSU a precizat că şi alţi sportivi ai clubului gălăţean au păţit-o oarecum la fel. „Cristiana Furmuz şi-a făcut baremul, chiar de două ori, pentru Campionatul European de cros montan din acest an, dar federaţia a refuzat să o trimită la concurs. De asemenea, Mihaela Petrea, şi-a făcut baremul pentru Campionatul European de tineret, la 3.000 de metri obstacole, dar nici pe ea n-au lăsat. Au motivat că are a 27-a performanţă mondială şi trimit doar pe cine e în primele 24. Poate aş fi înţeles dacă ar fi fost un criteriu pentru toate categoriile de vârstă şi competiţii, însă doar în acest caz au invocat aşa ceva, lucru care spune multe”, a mai spus Veronica Marinescu.

Andreea Arsine a câştigat în acest an titlurile de campioană naţională, atât de iarnă cât şi la competiţia de vară, este campioană balcanică şi câştigătoarea a Cupei României, toate aceste curse fiind încheiate cu record personal, timpi îmbunătățiți de la o cursă la alta.

Citit 4755 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2015 20:50

6 comentarii

 • postat de walk Duminică, 02 August 2015 00:56 188.25.196.*** Link la comentariu
  1
  3

  in aprilie si in mai 1.36.11 sau locul 2 cu 1.38 din martie a cantarit mai greu>? glumim nu?
  la cupa europei de ce nu a avut antrenor? de ce nu sa ocupat nimeni de ea? a stricat jocurile cuiva?

  Raportează
 • postat de specialist in mars Sâmbătă, 01 August 2015 19:40 5.13.231.*** Link la comentariu
  1
  11

  Stimata d-na comentatoare cu numele Fita Lovin, se pare ca nu ati inteles nimic nici din articol si nici din comentariul meu, asa ca vorba din batrani pe care o citati vi se poate potrivi perfect. Daca sunteti adevarata Fita Lovin, desi nu cred, atunci este foarte grav sa nu stiti ca in proba de mars nu se alearga, asa cum scrie stimabilul "Mihai C", care de fapt este Marian C., cred ca si d-voastra ati antrenat mars?. Limbajul pe care-l folositi nu este demn de o persoana care a ocupat o functie publica iar pe deasupra cred ca sunteti rupta de realitate in ceea ce privesc criteriile de selectie a loturilor reprezentative, dumneavoastra chiar credeti ca se face selectia cu doua saptamani inainte de competitia principala? mai ales intr-o proba ca 20 km mars. Federatia cred ca a fost luata prin surprindere de rezultatul sportivei, rezultatul este exceptional, de obicei la aceasta proba sunt 10-12 sportive si alea majoritatea junioare, mai ales ca in aprilie a avut un rezultat de 1:39'26", clar nu a fost in vizorul Federatiei. Dar stimata doamna ati enumerat in finalul comentariului d-voastra o insiruire de titluri, care sunt exceptionale pentru o singura persoana si pentru care va felicit, ati uitat sa spuneti ca ati condus sportul galatean 17 ani si nu ati insiruit si realizarile de acolo asa ca va rog sa le treceti si pe acelea sa vedem daca va mai felicita cineva, asa ca va rog frumos sa le insiruiti si sa vedeti atunci felicitari! Daca doriti vi le pot aminti! asa ca aveti grija sa nu faceti buba!

  Raportează
 • postat de Fita Lovin Sâmbătă, 01 August 2015 13:47 84.117.42.*** Link la comentariu
  15
  5

  HHaha,,, ce prostie gogonata mai spune acel specialist in mars, mai bine taci ca buba faci vorba din batrani. Ziaristul Mihai. C, a cris foarte bine, clar sa se i teleaga. Mai specialistule, eu n-am auzit, ca trebuie sa anunti ca vrei sa faci rezultat, ce idiot, doamne fereste si era la Campionatul. National unde automat este selectie pentru competitiile internationale ce urmeaza, ca doar nu era o competitie l Cupa Satelor. Probabil esti un lingau, fomist, al celor din federatie care fac ce vor, isi bat joc de munca sportivului, antrenorului, a cluburilor.Sunt greseli ale organizatorului, ale federatiei incepamnd de la presedinte,....
  Fita Lovin, sportiv, emerit, antrenor emerit, medaliat olimpic, campioana naionala, balcanica, europeana, mondiala

  Raportează
 • postat de Iancu jianul Sâmbătă, 01 August 2015 13:47 79.116.111.*** Link la comentariu
  0
  8

  FIRESTE c-asa en tenis! asa cum calgocal imi cerseste 365 de ron illegal pe munca altor si a mea, asa cum udrea sugatoarea exprezidentiala fura milioane de euro si sta doar 6 luni fara sutien cu averea intacta, asa sta si saraca sportiva fiindu-i rusine ca e romanca intr-o tara care te saboteaza dobitoceste! Success in Anglia si la mai mare dar NU in colonia romania! Aici nu ai prezent, daramite viitor!

  Raportează
 • postat de specialist in mars Sâmbătă, 01 August 2015 13:07 5.13.173.*** Link la comentariu
  2
  12

  Fara indoiala sportiva are valoare, a confirmat anul acesta la toate competitiile la care a participat, dar cred, ca in afara faptului ca FRA nu a avut-o in vederile sale pentru participarea la Campionatele Mondiale, puteau sa-i asigure o cursa intr-o competitie internationala si nu ar mai fi fost discutiile de acum, a fost o mare greseala de management din partea antrenoarei sale si implicit si a clubului la care este legitimata. Antrenoarea sportivei ar fi trebuit sa stie ce performanta ar putea realiza sportiva sa si in conditiile respective ar fi trebuit sa ceara indeplinirea cerintelor pentru omologare a rezultatului, daca rezultatul a fost facut intamplator? atunci s-a ajuns in situatia de fata, daca au avut o prognoza corecta atunci au gresit managerial atat antrenorul cat si metodistul clubului CSU Galati care nu au facut solicitarile pentru asigurarea cerintelor. Proba de mars este o proba speciala, trebuiesc indeplinite simultan anumite conditii pentru validarea internationala a rezultatelor (arbitri internationali, distanta masurata exact, variatia traseului, indeplinirea conditiilor tehnice pe toata distanta cursei, asigurarea de cronometraj electronic omologat). Daca este sa fim corecti haideti sa vedem cine a gresit si atunci sa luam masurile care se cuvin. PS. Domnule Marian Capatana daca tot scrieti articole despre atletism v-as ruga sa va informati inainte de a scrie despre acest sport astazi ati comis o eroare impardonabila legata de mars pe care va las sa o cautati si sa corectati articolul! Rog un specialist in atletism sa va ajute repede!

  Raportează
 • postat de x Sâmbătă, 01 August 2015 00:45 89.137.225.*** Link la comentariu
  2
  14

  Si aia de la federatie ... mai sunt in functii?
  Eu sper ca NU.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.