DANS SPORTIV/ Sacrificiile uriaşe din spatele performanţei unor copii

DANS SPORTIV/ Sacrificiile uriaşe din spatele performanţei unor copii
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Rareş Vădană e gălăţean, Tea Neculae e bucureşteancă, iar pentru a deveni împreună campioni fac naveta săptămânal între oraşele natale, iar în timpul vacanţei de vară au fost ca frate şi soră,  locuind împreună acasă la Rareş


Gălăţeanul Rareş Vădană (11 ani) şi bucureşteanca Tea Neculae (10 ani) dansează împreună pentru clubul Fantezia Galaţi de puţin timp, de anul trecut din iulie, iar după doar două luni reuşeau să se claseze pe locul cinci la puternicul concurs mondial de la Braşov (septembrie 2014), Transylvania Grand Prix. Anul acesta au bifat o nouă performanţă, devenind în luna aprilie campioni naţionali la proba de „10 Dansuri”. În acest an, au mai obţinut locul al treilea la Germania Open Championship (GOC), la secţiunea „10 Dansuri”, locul al doilea la „europenele” de la Chişinău, locul întâi la secţiunea Latino a Openului Internaţional de la Timişoara, locul întâi la Latino, respectiv locul al doilea la Standard la concursul DanceMasters de la Bucureşti.

Ca fraţii, pentru performanţă

Pentru a reuşi toate aceste performanţe şi a spera să ajungă la medalii mondiale, cei doi competiţii fac sacrificii uriaşe. S-au cunoscut la competiţii, unde aveau alţi partener, care în ambele cazuri au renunţat la dans ca sport de performanţă, astfel că Tea şi Rareş s-au văzut în situaţia de a alege să danseze împreună. El din Galaţi, ea din Bucureşti, distanţă destul de mare, dar cei doi sportivi şi părinţii lor şi-au asumat sacrifiiciile ce urmau să fie făcute. Se antrenează împreună la fiecare sfârşit de săptămână, alternând oraşele în care fac antrenamentele. Asta în timpul şcolii, pentru că în vacanţă au ajuns până la a trăi ca frate şi soră: Tea a stat aproape toată vara la Galaţi, locuind la familia lui Rareş!

Chiar şi opt ore de antrenamente pe zi

Înaintea competiţiilor internaţionale merg şi în cantonamente, unde Tea spune că „programul nu este foarte dificil când îl faci de plăcere, dar chiar şi aşa se adună vreo opt ore pe zi, distribuite pe diverse activităţi, de la dansul de grup, la individual. Cine nu rezistă în cantonamente, nu prea face faţă în competiţii, unde sunt ore întregi de dans, îţi trebuie pregătire fizică şi emoţională”.

Lui Rareş îi plac mai mult dansurile latino, spunând că îi dau posibilitatea să se exteriorizeze, în vreme ce Tea se simte mai atrasă de standard. „Aici ai senzaţia că pluteşti. Diferă stările, de la un dans la altul, iar pentru asta chiar facem exerciţii prin care să putem trece de la agresivitatea tangoului sau respingerea din passo-doble, la vals, unde cântăm pentru a încânta”, spune Tea. „Ajungem la un moment dat să trecem cu atâta uşurinţă de la un moment la altul, ca printr-o simplă rotire de buton”, o completează Rareş.

Având în vedere vârsta mică pe care o au cei doi dansatori, una la care de obicei se aleg idolii, am fost curioşi să aflăm care sunt aceştia. „Eu îl apreciez la categoria standard pe Simone Segatori, iar la secţiunea latino pe Nino L’Angelo”, a spus ferm Rareş, în vreme ce Tea a mărturisit că îi urmăreşte pe cei mari prin concursuri, dar crede că dansul său nu poate depinde de un idol.

Rareş este elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, clasele primare le-a făcut la Şcoala Nr. 25, iar Tea este elevă în clasa a VI-a la Complexul Educaţional Lauder Reut din Bucureşti. 

Săptămâna viitoare, Tea şi Rareş vor participa la o nouă ediţie a „Transylvania Grand Prix”, care anul acesta se va desfăşura la Sibiu. 

Cei doi îi au ca antrenori pe Andreea Adam, Dana Lefter şi Andrei Macarie, iar periodic participă la sesiuni de antrenamentele speciale susţinute atât la Galaţi, cât şi în străinătate, de perechile foste campioane mondiale Zoran Plohl - Tatsiana Lahvinovi şi Paolo Bosco şi Silvia Pitton.

Citit 4923 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2015 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.