BILANŢ - 2015: Galaţiul este mai performant ca niciodată la sporturi de echipă

BILANŢ - 2015: Galaţiul este mai performant ca niciodată la sporturi de echipă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* S-a ajuns la şase reprezentate în prima ligă, iar numărul acestora poate creşte la opt în 2016


Este final de an, perioada tradiţionalului obicei de a privi în urmă, de a le aduna pe cele bune, de a le scădea pe cele rele, de a trage linie şi a analiza bilanţul rezultat.

De departe, plusul de la total a fost generat de „explozia” sporturilor de echipă, Galaţiul având la nivel de primă ligă o reprezentare fără precedent, cel puţin în ultimele trei decenii, cu nu mai puţin de şase formaţii prezente simultan în eşalonul de elită: CSM Dunărea - hochei pe gheaţă, Arcada - volei masculin, Phoenix - baschet, atât echipa de senioare, cât şi cea de seniori, United - futsal şi CSU Danubius - handbal masculin.

Toate au beneficiat de susţinere financiară din partea municipalităţii, deşi una mult sub sprijinul similar al autorităţilor din alte judeţe, iar primarul Galaţiului, Marius Stan, s-a declarat mulţumit de felul în care aceasta a fost folosită. "Privind partea plină a paharului, a fost un an de excepţie. După Bucureşti, cred că suntem oraşul cel mai bine reprezentat cu echipe în prima ligă, asta ne face să ne simţit mândri. Din punctul meu de vedere şi al Consiliului Local, lucrurile au funcţionat, deşi avem tot felul de decizii ale Curţii de Conturi, care are de comentat în legătură cu această finanţare. Eu consider că banii publici, atunci când sunt investiţi în sport, sunt investiţi în viitorul unor oameni, care cresc nu numai sănătoşi fizic, ci şi mintal. Educaţia cea mai sănătoasă a generațiilor viitoare este educația prin sport. Dezvoltă în primul rând spiritul de echipă, curajul şi solidaritatea. Cu aceste calităţi, cu certitudine izbândeşti mai uşor în societate şi se poate ajunge la o societate unită pentru acelaşi scop, dezvoltarea oraşului. Este foarte important acest aspect, pe care, din nefericire, guverne la rând l-au neglijat", a declarat Marius Stan.

La minusuri, primarul a punctat declinul fotbalului, cu Oţelul retrogradată din prima ligă, după 24 de ani de prezenţă continuă în eşalonul de elită: "Dacă ne uităm la partea goală, regresul fotbalului ne aduce un gust amar, pentru că fotbalul a reprezentat şi reprezintă în continuare pentru gălăţeni un sport de care nu pot lipsi".

Hocheiştii, performerii anului

Dintre cele şase formaţii amintite, cea mai performantă a fost cea de hochei, Dunărea (foto) reuşind, în premieră pentru acest sport în Galaţi, câştigarea titlului de campioană naţională. Considerată cu cel mult a treia şansă, Dunărea a reuşit o surpriză de proporţii în semifinale, când a trecut de principala favorită, Corona Braşov, în acel moment cu un lot extrem de valoros. Echipa gălăţeană a câştigat primele două jocuri de acasă, le-a pierdut pe următoarele două la Braşov, iar marea lovitură a dat-o pe teren propriu în partida decisivă. A fost un meci cu un final de poveste, cu trei goluri în ultimele 63 de secunde, înaintea cărora scorul era 1-1. Mai întâi, Dunărea a marcat pentru 2-1, iar când toată lumea o vedea în finală, Corona a egalat după doar 16 secunde, dar tot nu s-a intrat în prelungiri, echipa gălăţeană reuşind să înscrie pentru 3-2 şi calificarea în ultimul act când mai erau numai 29 de secunde de joc.

Acel meci a reprezentat şi un moment fără precedent prin amploare, când toţi sportivii echipelor din oraş au arătat o unitate impresionantă şi, sub sloganul „Toţi pentru Galaţi”, lansat de „Viaţa liberă”, i-au susţinut pe hocheişti din tribune la obţinerea acestei performanţe istorice.

Arcada, în cupele europene

Privind strict prin prisma clasamentelor, a doua mare performeră este echipa masculină de volei Arcada, care în doar al treilea an de la înfiinţare a obţinut dreptul de a juca în cupele europene. A făcut-o excelent, urmând să continue în Challenge Cup şi în 2016, după ce trecut până acum acum de adversare din Serbia şi Cehia.

Phoenix, piramidă completă

Anul sportiv 2015 a fost unul excelent şi pentru clubul de baschet Phoenix, care a devenit singurul din ţară cu echipe în Liga Naţională atât la fete cât şi la băieţi, dar şi cu echipe la toate grupele de vârstă la copii şi juniori. Echipa de senioare a intrat în acest an pentru prima dată în play-off, iar cea de băieţi a reuşit promovarea în eşalonul de elită. "Phoenix este un exemplu pentru România. Nu cred că mai este în ţară un club care să aibă pe toate palierele echipe performante aşa cum are Phoenix. Dincolo de organizare, remarc emulaţia produsă de fenomen, cu atât de mulţi copii şi părinţi în jurul fenomenului care se cheamă baschet", a lăudat primarul Marius Stan ascensiunea acestui club.

De asemenea, promovarea în prima ligă a fost reuşită şi de echipa masculină de handbal CSU Danubius, însă în acest caz şansele de menţinere sunt minine, în condiţiile unui buget mult sub al adversarelor şi al închiderii perioadei de transferuri încă din luna noiembrie, la jumătatea campionatului.

Viitorul sună bine

Pentru anul următor se anunţă o continuare a „exploziei” sporturilor de echipe din Galaţi, existând şanse foarte mari ca de la şase să crească la opt numărul reprezentantelor în prima ligă, chiar dacă handbaliştii nu vor putea evita retrogradarea.

Formaţia de rugby de la RCM mai are de îndeplinit doar condiţiile financiare pentru a evolua în primul eşalon, în timp ce formaţia feminină de volei CSU şi cea similară de handbal CSU Danubius au încheiat 2015 pe primul loc în liga secundă şi au ca obiectiv promovarea. Totodată, este posibil ca şi în 2016 Galaţiul să aibă campioni, echipele de hochei şi volei masculin având potenţial de a cuceri titlul naţional.

De asemenea, pe termen lung, sunt asigurate condiţiile de mari performanţe la handbal, privind prin prisma rezultatelor excelente din 2015 ale generaţiilor viitoare: United - campioană naţională la junioare IV şi vicecampioană la junioare III, iar CS Şcolar - medalii de bronz în Campionatul Naţional al juniorilor II.

Citit 2548 ori Ultima modificare Joi, 31 Decembrie 2015 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.