Istoria fotbalului gălăţean (5)

Istoria fotbalului gălăţean (5)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gloria CFR – ce amintiri extraordinare… *

La începutul anului 1964 oficialii sportivi ai Galaţiului făceau un bilanţ al celui mai mare club existent pe meleagurile noastre: aniversarea a 37 de ani de activitate prodigioasă a Gloriei CFR. Pe lângă fotbal, aici şi-au desfăşurat activitatea sportivi şi sportive practicanţi a încă 12 discipline!

Fotbalul s-a aflat în prim-plan. Echipa a avut o ascensiune extraordinară, în cel mai scurt timp ajungând în Divizia A. Şi nu a fost o prezenţă efemeră, ci una care a lăsat urme adânci în istorie.

La Galaţi şi-au desfăşurat activitatea jucători apreciaţi de presa vremii şi adulaţi de spectatori. Iată şi câteva nume cu rezonanţă: Mihăilescu, Pricop, Pancof, Lăpuşneanu, Manole Rădulescu, Gh. Ionescu, Justin Apostol, Cucula, Jarcă, Ivanov, Woronkovschi, Zapid I şi II, Niculescu, Guţă Tănase, Miti Comşa, Pătraşcu.

Toţi au fost fotbalişti valoroşi, însă câţiva dintre ei au făcut istorie şi la echipa naţională. Portarul Justin Apostol, Telu Zapis II, Guţă Tănase şi Miti Comşa. Jucători de o valoare recunoscută şi cu o tehnică remarcabilă…

Ne întoarcem puţin în timp, pentru a vorbi despre participările echipelor gălăţene în Divizia B – competiţie înfiinţată în 1934. Între prezenţele notabile era şi DVA - campioana oraşului Galaţi. Aceasta a fost acceptată în eşalonul al doilea, după un baraj cu Dacia Unirea Brăila, colege de eşalon au fost, între altele, Jahn Cernăuţi, Textila Iaşi, Sporting Chişinău. Echipa gălăţeană a ocupat locul 6, lider fiind Dacia Unirea Brăila.

În acelaşi an, la Galaţi au avut loc câteva partide importante, în compania unor echipe din ţară, dar şi de peste hotare. În primăvară ne-a vizitat Kispest Budapesta, care a întrecut DVA cu 5-1, după ce înainte învinsese şi pe Dacia Unirea Brăila cu 2-1.

CA Oradea – cu celebrii Bodola, Ronay sau Covaci în componenţă – depăşea DVA cu 6–2 (Tache marcase ambele goluri ale gălăţenilor). Alte rezultate: Ripensia Timişoara – Gloria CFR 3-0, Gloria CFR – Crişana 2-4 şi DVA – Gloria Arad 1-0.

Au fost organizate o serie de competiţii şi turnee în care s-au evidenţiat DVA (4-1 în finală, cu Ermis: goluri – Carianopol 3 şi Codreanu), dar şi Gloria CFR. În Divizia B (1935 – seria a cincea), DVA a ocupat locul 3, după Franco Română şi Dacia Unirea – ambele din Brăila.

Cei de la Gloria CFR au primit elogii binemeritate după întâlnirea internaţională cu A.K. Subotiţa (Iugoslavia), deşi fuseseră învinşi cu scorul de 2-1.

Din păcate toate competiţiile interne – dar şi cele internaţionale – au fost întrerupte. Norii negri al celui de-al doilea Război Mondial puseseră stăpânire pe bătrânul continent – şi nu numai. Nu mai era vreme de fotbal!  

- va urma -

Citit 1865 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.