CSS Tecuci – o istorie de peste patru decenii

CSS Tecuci – o istorie de peste patru decenii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Zeci de campioni şi componenţi ai loturilor naţionale au pornit de pe meleagurile tecucene * Un medaliat olimpic, un campion mondial de rugby, dar şi alţi sportivi valoroşi de aici au reprezentat cu cinste sportul românesc * Şi în privinţa bazei materiale - tecucenii stau mai bine decât gălăţenii * Printre altele, la Tecuci se va face un teren de minifotbal cu nocturnă şi gazon artificial, sponsorizat de fotbalistul Stelei, Stelian Stancu *

Clubul Sportiv Şcolar Tecuci a luat fiinţă în anul 1966, în planul de învăţământ figurând patru secţii pe ramură de sport: atletism, fotbal, handbal şi lupte libere. În cei 43 de ani de existenţă, sportivii  legitimaţi aici s-au făcut cunoscuţi în ţară şi  peste hotare prin rezultatele de excepţie obţinute.

Despre performanţele sportive din Tecuci vorbim cu actualul director, prof. Dumitru Gheţu: "Am rămas consecvenţi, secţiile în general au rămas aceleaşi, în anul 2005 am mai înfiinţat şi secţia de rugby, care ne-a demonstrat că am procedat foarte bine, aceasta devenind o secţie foarte performantă". 

Directorul clubului ne-a  prezentat apoi cele mai răsunătoare succese obţinute de-a lungul celor peste patru decenii de existenţă.

Mândria secţiei de handbal este Lucian Vasilache, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980), dar şi cei peste 50 de sportivi care au jucat sau joacă la echipe din prima ligă.

În prezent, trei juniori din Tecuci sunt componenţi ai loturilor naţionale, iar Dan Vieru a funcţionat ca antrenor la Centrul de Excelenţă de la Sighişoara timp de doi ani.

27 titluri de campioni naţionali au cucerit sportivii de la CSS Tecuci, dintre aceştia 15 participând şi la competiţiile internaţionale oficiale - campionate Europene şi Mondiale de juniori. De remarcat că în perioada 1997-2000, directorul Gheţu a funcţionat şi ca antrenor la lotul naţional.

Secţia de fotbal se poate mândri că de aici a plecat Stelian Stancu, la  Timişoara, cel care a jucat în Champions League cu Steaua. Din aceeaşi secţie, 20 fotbalişti au jucat sau joacă în Liga I.

În cei patru ani de când s-a lansat, rugbiul tecucean a furnizat mai mult de 20 de sportivi diviziilor superioare, cel mai cunoscut dintre ei fiind Mihai Moraru. Acesta a fost component al echipei României clasată pe locul I la Campionatul Mondial juniori (grupa B) şi la Campionatul European.

Mândria secţiei de atletism sunt Eduard Iliev, dublu campion  naţional, şi Irinel Bostan, campion al ţării.

Am vizitat şi baza materială a clubului, una funcţională şi - de reţinut - superioară celei din capitala judeţului. În administrarea clubului tecucean există două săli de lupte (fiecare cu câte doua saltele), sală de atletism cu coritan (60 m. cu şase culoare), bazin de înot olimpic (50 m cu opt culoare) în curs de acoperire şi sală polivalentă. Aceasta, gata în proporţie de 90 la sută va putea găzdui, în condiţii omologate, jocuri de handbal, baschet, volei şi tenis de câmp.

În complexul clubului există teren de tenis şi, în scurt timp, aici va exista şi un teren de minifotbal cu nocturnă şi gazon artificial, sponsorul principal fiind fotbalistul Stelian Stancu.

Am mai aflat că investiţiile au fost posibile cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, al Consiliului Local, dar şi al unor foşti sportivi ai clubului, dintre care amintim, în afara lui, pe Stelian Stancu, pe  dr. Iulian Costea, Valentin Ioniţă, Neculai Prună sau Costel Hulea.

Ce nu a declarat Dumitru Gheţu spunem noi, şi anume că toate acestea nu erau posibile fără ca acesta să se zbată, să gândească, să urnească lucrurile şi, în general, să nu se dea bătut. Să mai spunem că profesorul de educaţie fizică Dumitru Gheţu este absolvent  al facultăţii de drept, este antrenor de lupte (categoria  întâi) şi este tecucean prin… adopţie, el stabilindu-se aici în 1966.

Toate aceste rezultate obţinute de către campionii Tecuciului nu ar fi fost posibile fără ca talentul lor să fie cultivat şi cizelat, fără ca asupra acestora să nu se reverse dragostea de meserie şi profesionalismul unor tehnicieni dăruiţi meseriei lor.

Iată numele acestora: Vasile Dărăban, Dan Vieru, Mihai Ovidiu (handbal), Mircea Pascal, Spiru Gogotă şi Emil Moşescu (fotbal), Vasile Condrache şi Mihai Eugen Popa (rugby), Dumitru Gheţu, Viorel Dumitru şi Mihai Crăciun  (lupte libere), Radu  Voinescu, Mihăiţă Mihuleac şi Anica Frunză (atletism).      

Explicaţii foto:

1 – Sala Polivalentă

2 – Bazinul de înot, încă în construcţie

Citit 8767 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.