Istoria fotbalului gălăţean (7)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul în "Era ABBA"! *

Nici nu a intrat bine Galaţiul în A, că în sezonul următor a revenit eşalonul al doilea. A fost  începutul "Erei ABBA" - un an în A, un an în B! Din fericire, ambiţiile nu au dispărut, nu s-au alterat, întreaga suflare fotbalistică fiind cu gândul la  promovare.

Siderurgistul a ratat un an în B, pentru ca la finele sezonului 1964-1965 să încheie pe primul loc, după o dispută palpitantă cu Dinamo Bacău.

Promovarea a fost posibilă unui golaveraj  superior: Siderurgistul - 35 p (38:18 - coeficient 2,11), Dinamo - 35 p (52:25 - coeficient 2,08). Golaverajul era calculat prin împărţire şi nu prin scădere, situaţie în care câştig de cauză ar fi avut băcăuanii!).

De notat că în "unsprezecele" de bază se regăseau aceiaşi jucători, ca şi la promovarea în 1963: Câmpeanu, Stătescu, Dragomir, Matei, Zgardan şi David, la care s-a adăugat Militaru – un jucător de la Brăila. Erau jucători atât de mult de adulaţi de zeci de mii de spectatori.

A patra prezenţă a gălăţenilor (şi a doua postbelică) a debutat sub auspicii mai puţin favorabile. Un tur de campionat foarte slab -  Siderurgistul obţinuse doar 7 puncte.

A venit, în schimb, un retur în forţă, cu un activ de 13 puncte. Şi cu un total de 20 de puncte, a ratat de puţin rămânerea în Divizia A. S-ar fi putut evita retrogradarea dacă în meciul cu Steaua (2-2) regretatul Stătescu nu ar fi ratat un penalti în finalul partidei.

A fost şi un rezultat de referinţă - victorie în Capitală, în dauna Rapidului.

Siderurgistul a ocupat ultimul loc în clasament (14), la doar patru  puncte de locul 9. Campioană a ieşit Petrolul Ploieşti - urmată de Rapid, Dinamo şi Dinamo Piteşti.

* În 1968, o dată cu împărţirea administrativ-teritorială a ţării, Galaţiul avea un campionat judeţean cu 14 echipe de seniori şi tot atâtea de juniori. De asemenea, funcţiona un campionat municipal, în care jucau şi echipe din comunele suburbane.

S-a acordat o mare atenţie competiţiilor pentru copii şi juniori, a elevilor din şcolile şi liceele gălăţene - la care au luat parte 16 echipe, respectiv 8 echipe.

La finele lui 1968  Galaţiul  avea două echipe în B. Politehnica şi Oţelul, trei în Divizia C: S.U.T., Ancora şi Gloria CFR, plus cele din campionatele judeţean şi municipal, 20 de echipe în campionatul de juniori, plus cele care activau la nivelul şcolilor generale şi liceelor.

Galaţiul avea 15 antrenori şi 26 instructori sportivi, 68 de arbitri şi 1066 de jucători legitimaţi.

Citit 954 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.