În această seară, Franţa - Portugalia joacă marea finală de la Euro 2016

În această seară, Franţa - Portugalia joacă marea finală de la Euro 2016
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Echipa ţării gazdă, Franţa, a învins cu 2-0 Germania, joi seară, şi s-a calificat în finala Euro 2016, unde va întâlni naţionala Portugaliei, care a mers în ultimul act după o victorie tot cu 2-0 în faţa Ţării Galilor. Marea finală de la Euro 2016 se va disputa duminică, de la ora 22.00, pe Stade de France din Paris, urmând să fie transmisă în Românie de Dolce Sport 1 şi Pro TV. 

Va fi cea de-a treia întâlnire dintre cele două echipe la un campionat european. Precedentele două au avut loc de fiecare dată în semifinale, iar francezii s-au impus în ambele meciuri după prelungiri, pentru ca apoi să câştige titlul continental.

Primul duel direct la Euro dintre Franţa şi Portugalia a fost cel de la turneul final din 1984, când francezii au fost de asemenea gazde. Echipa condusă din teren de Michel Platini a câştigat dramatic cu 3-2, golul decisiv fiind marcat chiar de fostul triplu câştigător al Balonului de Aur, în minutul 119.

Confruntarea s-a repetat la Euro 2000, competiţie organizată de Belgia şi Olanda. În semifinala de la Bruxelles, lusitanii au deschis scorul, dar Franţa a egalat şi a trimis meciul în prelungiri, unde Zinedine Zidane a marcat golul decisiv dintr-un penalty controversat, în minutul 117, şi a stabilit rezultatul final, 2-1 în favoarea "Les Bleus".

De fiecare dată când a trecut de Portugalia la Campionatul European, Franţa a cucerit trofeul. În 1984, a învins în finală Spania, iar în 2000, a trecut în ultimul act de Italia.

Portugalia joacă a doua sa finală la Euro, precedenta fiind pierdută surprinzător în faţa Greciei (2004) chiar pe teren propriu.

Internaţionalul portughez Joao Mario crede că echipa sa poate câştiga primul mare trofeu internaţional, în ciuda faptului că Les Bleus sunt cotaţi drept favoriţi. “Probabilităţile nu te fac să câştigi meciuri. Credem în forţele noastre, am crezut mereu, iar antrenorul este cel care ne-a transmis această încredere, acest spirit. Vom încerca să arătăm asta în finală", a adăugat Joao Mario.

De partea cealaltă, atacantul Antoine Griezmann (foto), care a fost eroul Franței în semifinala cu Germania prin cele două marcate, a spus că foarte important este refacerea forţelor fizice în condiţiile în care echipa sa are o zi mai puţin la dispoziţie faţă de adversari. "Trebuie să ne odihnim, ne aşteaptă un meci foarte complicat. Șansele sunt 50-50, orice se poate întâmpla în finală. Începem să visăm la meciul de duminică însă trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Mai avem un meci" a spus Griezmann. Atacantul francez de la Atletico Madrid are șanse mari să încheie primul în topul golgheterilor Euro 2016, cu cele şase goluri înscrise la turneul din Franţa. Griezmann are trei goluri în plus faţă de următorii clasaţi în ierarhia marcatorilor, dintre care în cursă mai sunt coechipierii săi Giroud şi Payet, precum şi portughezii Cristiano Ronaldo şi Nani.

Finala Euro 2016 a fost încredinţată arbitrului englez Mark Clattenburg (41 de ani), care a condus în acest an şi finala Ligii Campionilor.

Citit 1284 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iulie 2016 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.