Istoria fotbalului gălăţean (12)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici copiii şi nici juniorii nu erau uitaţi… *

Chiar dacă existau mai puţine echipe – fotbalul era departe de amploarea pe care a luat-o în zilele noastre – cluburile şi asociaţiile sportive au manifestat destul de mult interes şi pentru creşterea viitorilor fotbalişti. În pofida condiţiilor mai puţin propice (în ce priveşte baza materială, în special) mulţi copii şi juniori – cu preponderenţă cei din mediul urban – s-au dăruit fotbalului.

La nivelul regiunilor, Comisiile de fotbal au organizat campionate, alte competiţii rezervate juniorilor şi copiilor.

În rândurile de faţă vom consemna unele dintre realizările acestor categorii de sportivi în perioada 1953 – 1968. Este perioada în care Comisia regională de fotbal Galaţi s-a evidenţiat prin organizarea competiţiilor juniorilor – la nivel regional şi naţional.

Erau competiţii ce se desfăşurau în cadrul unor serii organizate pe criterii geografice: zona brăileană, cea focşăneană (vrânceană) şi gălăţeană. Echipele evidenţiate ajungeau în finalele de regiune şi erau aureolate cu fel de fel de trofee.

Prima echipă laureată a fost U.M.P. Brăila, care a depăşit Muncitorul Ghidigeni cu 3-0, după 1-1 în tur. Juniori buni au crescut la Ancora SNG, Unirea Focşani, Gloria CFR.

A fost şi o serie (în campionatul 1965 – 1966) organizată pentru echipele rurale brăilene, cu grupări din Viziru, Bărăgan, Însurăţei, Ruşeţu. Dar şi în alte zone şi-au măsurat forţele echipe din mediul rural, precum Gugeşti, Buceşti, Horia, Vidra, Odobeşti, Urecheşti. Desigur că ponderea fotbalului juvenil şi-a desfăşurat activitatea în oraşele Galaţi, Brăila, Focşani, Tecuci, Tg. Bujor, Mărăşeşti sau Măcin. Din aceste confruntări s-au născut valori, atât de necesare fotbalului la toate nivelurile.

În 1964, juniorii Ştiinţei Galaţi au realizat frumoasa performanţă de a fi finalişti ai Campionatului RSR. Sub îndrumarea antrenorului Alexandru Miron, finala a fost susţinută de: Enache – Pascu, Oprea, V. Popescu, Antonescu, Bulfan, Balcagiu, Weber, Moroianu, Melhior şi Stănculescu.

În ceea ce îi priveşte pe cei mai mici fotbalişti – copiii (piticii) aceştia nu au fost uitaţi, Şi pentru ei au fost competiţii (campionate) organizate la nivelul principalelor oraşe. De asemenea, cu diverse prilejuri – aniversări, zile festive etc. – au avut loc competiţii precum: „Cupa Primăverii”, „Cupa Recolta”, „Cupa 1 Mai” etc., etc.

În anii noştri, când fotbalul a devenit o adevărată industrie, cei mai mici fotbalişti dispun de condiţii superioare de pregătire, de tehnicieni experimentaţi. Şi rezultatele recompensează eforturile depuse…

- va urma -

Citit 921 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.