Portăriţa de fotbal a trecut la baschet şi a ajuns cea mai bună marcatoare a echipei Phoenix
Foto: Americanca Shanice Steenholdt (foto) este cea mai bună marcatoare a echipei Phoenix Galaţi

Portăriţa de fotbal a trecut la baschet şi a ajuns cea mai bună marcatoare a echipei Phoenix
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Shanice Steenholdt a fost portar de fotbal, a cochetat cu voleiul, dar a rămas la pasiunea insuflată de tatăl său, baschetul. Totul a început în clasicul stil „Made in USA”, la panoul din faţa casei.

Americanca în vârstă de 24 de ani, transferată în vara trecută la Phoenix şi una dintre cele mai bune jucătoare din campionatul intern al României, s-a apucat de baschet la vârsta de 8 ani, cam în acelaşi timp în care încerca în echipa şcolii o copilărie ca portar de fotbal. ”Tatăl meu era foarte bun la baschet, mereu jucam cu el la panoul din faţa casei. Îmi doream să devin tot mai bună pentru a-l învinge, aşa am ajuns şi la antrenamente în cadru organizat. Apoi, în liceu, am jucat şi volei, aş fi putut să fac asta şi la colegiu, dar sufletul meu era cucerit deja de baschet”, spune Shanice.

Familie interrasială

Are o soră (Alexis, 20 de ani), care a fost pasionată de volei, şi un frate (Nathan Jr, 17 ani), care joacă baschet doar în timpul liber, împreună cu care făcea echipă pentru a-şi învinge tatăl la joc. „Locuiam în New Mexico şi aveam coşul de baschet pe alee, aşa că mereu erau competiţii între noi, copiii şi tatăl nostru. Mama este o persoană mai puţin atletică, în schimb m-a antrenat şi ne-a ajutat la «turneele de 3 la 3» din cartier”, povesteşte Shanice.

Provine dintr-o familie mixtă, mama albă şi tatăl de culoare, aspect care o face pe Shanice să perceapă un pic altfel reacţiile oamenilor din jur. „De multe ori nu mă mai gândesc la acest aspect, dar cred că totul ar fi fost diferit dacă aş fi fost albă. Poate că nu s-ar mai holba lumea la mine, nu mi s-ar mai adresa cu acel cuvânt deranjant”, a mărturisit una dintre jucătoarele de culoare ale echipei gălăţene.

O iarnă continuă

Shanice şi-a început cariera internaţională jucând în Portugalia, în prima parte a sezonului trecut, ca apoi, din martie 2016, să evolueze în Australia, aşa că în ultima vreme nu a avut parte de nicio zi de vară. „Portugalia şi România sunt asemănătoare ca stil de viaţă. Desigur, diferă limba, dar m-am descurcat la comunicare, prin mimă. Mulţi dintre oameni sunt prietenoşi, cel puţin fanii, dar cei din afara sălii, care nu ştiu cine suntem şi ce căutăm, nu prea. Acest lucru l-am întâlnit atât, aici, în România, cât şi în Portugalia, poate că şi din lipsa comunicării. În Australia am putut vorbi în engleză, iar acest lucru mi-a ajutat foarte mult. Clima a fost cea mai mare problemă. Am fost în Portugalia în sezonul rece, apoi am ajuns în Australia, în martie, unde am prins doar câteva zile mai calde, căci venise iarna şi acolo. Apoi am venit în România, unde tot peste iarnă am dat. Pot spune că anul trecut nu am avut nicio zi de vară”, a spus amuzată americanca.

Un sprijin pentru copiii cu dizabilităţi

Shanice vrea să ajute copiii cu dizabilităţi şi să îi ajute să devină independenţi, specializând în acest sens la studii. „Am terminat kinesiologia (n.r.- metodă de diagnostic şi tratament bazată pe utilizarea reflexelor musculare), care va fi planul de rezervă după ce nu voi mai putea juca baschet. Acum mai urmez nişte cursuri, online, de care voi avea nevoie pentru a mă ocupa de ceea ce vreau să fac mai departe. Este vorba de un program în care voi lucra cu copiii cu dizabilităţi pentru a-i ajuta să devină independenţi. Mi-am văzut părinţii lucrând în acest domeniu şi asta m-a atras foarte mult, chiar dacă poate părea înfricoşător la prima vedere”, a mărturisit Shanice.

Născută în Roswell (New Mexico)

A absolvit Houston Baptist University

A jucat în prima divizie a NCAA.

Este a cincea în topul marcatoarelor din Liga Naţională, cu 276 de puncte înscrise

La recuperări, cu un total de 165, este pe locul 4

Astăzi, meci contra campioanei

Echipa feminină Phoenix va juca, astăzi, în Sala „Dunărea” de la ora 18,30, cu Sepsi Sf. Gheorghe, liderul Ligii Naţionale (LN) şi deţinătoarea titlului de campioană, într-un meci contând pentru ultima etapă a fazei întâi din sezonul regulat. În partida din tur, Phoenix, aflată acum pe locul 5, a fost învinsă clar, scor 59-108.

Citit 2018 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2017 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.