În semn de omagiu - Sicriul cu trupul Regelui Mihai I va fi urcat pe un afet de tun

În semn de omagiu - Sicriul cu trupul Regelui Mihai I va fi urcat pe un afet de tun
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi transportat de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal, a anunţat sâmbătă, 9 decembrie, Biroul de presă al Casei Majestăţii Sale.

Potrivit unui comunicat de presă, sâmbăta viitoare, 16 decembrie, după scurta ceremonie religioasă şi militară din Piaţa Palatului Regal, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală.

Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

De asemenea, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat într-o maşină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa.

"Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat, apoi, de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal", precizează sursa citată.

Regele Mihai I va reveni pentru ultima oară în România săptămâna viitoare, când sunt programate ceremoniile funerare ale fostului suveran.

* Conform programului anunţat de Casa Regală, miercuri, 13 decembrie, la ora 11,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa şefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, şi a membrilor Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale.

* Miercuri, 13 decembrie, la ora 14,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia.

* De la ora 14,00 la ora 15,00 vor putea transmite condoleanţe instituţia Preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentelor celor două ţări; între 15,00 şi 16,00 — reprezentanţii instituţiilor statului (centrale şi locale), de la ora 16,00 la ora 17,00 — reprezentanţii corpului diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai organizaţiilor internaţionale, iar între orele 17,00 şi 18,00 — reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

* În aceeaşi zi, miercuri, 13 decembrie, la ora 18,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 — 53), unde va ajunge la ora 20,30.

* Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, 13 decembrie, între orele 21,00 şi 24,00, joi, 14 decembrie, între orele 8,00 şi 22,00, şi vineri, 15 decembrie, între orele 8,00 şi 22,00.

* În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10,30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal.

* La ora 10,55, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară.

* La ora 11,15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

* De la ora 11,25 la ora 12,15, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal — Calea Victoriei — Splaiul Independenţei — Piaţa Unirii — Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12,30 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare.

* La ora 14,00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii — Piaţa Universităţii — Piaţa Romană — Arcul de Triumf — Șos. Kiseleff — Șos. Bucureşti-Ploieşti. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Casa Regală precizează că sâmbătă, 16 decembrie, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş la o oră ce va fi anunţată curând. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş. Casa Regală urmează să anunţe şi ora la care va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş, care va fi o ceremonie privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment.

Citit 1931 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2017 15:42

1 comentariu

 • postat de Danila Costin
  Sâmbătă, 09 Decembrie 2017 15:58
  188.24.243.***
  In semn de respect pentru fostul Rege Mihai si pentru poporul roman, dupa inmormantarea Majestatii Sale, "casa regala" a Romaniei ar trebui sa-si anunte dizolvarea.
  Este inacceptabila gafa familiei regale de a anunta intai ca sicriul va fi transportat cu masina si apoi, urmare a criticilor primite sa anunte ca sicriul va fi pus pe afet de tun si transportat cu trenul regal conform protocolului.
  Astfel de gesturi demonstreaza ca familia regala nu se gandeste decat la bani si la avere si nicic nu-i pasa de traditie si de uzante.
  Rusine!
  Bine ca n-au apelat la o firma de pompe funebre care sa se ocupe de ceremonia inmormantarii.
  Odata cu moartea fostului suveran pentru poporul roman casa regala isi va inceta de facto existenta.
  Va continua sa existe de jure, pentru ca sforile au fost trase bine, iar de pe urma retrocedarii au stiut multi sa profite.
  1
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.