Viorica Dăncilă, prima femeie premier din istoria României?

Viorica Dăncilă, prima femeie premier din istoria României?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Planul lui Mihai Tudose de restructurare a Guvernului, prin reducerea numărului de ministere de la 24 (câte sunt în prezent) la 16-17 şi renunţarea la o serie de miniştri şi secretari de stat incompetenţi, dar fideli lui Liviu Dragnea, a eşuat odată cu retragerea sprijinului politic de către PSD şi demisia sa din funcţia de prim-ministru.

După şedinţa extrem de tensionată a partidului, de luni seară, în care majoritatea liderilor prezenţi au votat pentru retragerea sprijinului politic pentru premier, Mihai Tudose şi-a înaintat demisia aproape de miezul nopţii, iar, ieri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, premier interimar. Potrivit unor surse, PSD intenţiona să îl propună pe vicepremierul Paul Stănescu (ministrul Dezvoltării) ca premier interimar, însă Klaus Iohannis nu a fost de acord.

"Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri avem deja două Guverne PSD eşuate. Vreau să avem o procedură rapidă de desemnare a unui nou premier. Această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize, generate, iaraşi, în interiorul PSD. L-am desemnat pe Mihai Fifor premier interimar", a anunţat Klaus Iohannis. Preşedintele a precizat totodată că, astăzi, a convocat partidele parlamentare la consultări cu privire la viitorul prim-ministru. "România are nevoie urgent de un Guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine", a punctat şeful statului.

Un eurodeputat, la şefia Executivului

După o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, social-democraţii au anunţat, ieri, că propunerea partidului pentru funcţia de prim-ministru al României este europarlamentarul Viorica Dăncilă (54 de ani), o apropiată a lui Liviu Dragnea, care provine tot din Teleorman. Ea conduce Organizaţia de Femei a PSD şi este liderul de grup al eurodeputaţilor PSD din Parlamentul European. Viorica Dăncilă a fost consilier local în Videle şi consilier judeţean la Teleorman, iar din anul 2009 este eurodeputat. Ea a mai lucrat, în trecut, în învăţământ şi la OMV Petrom.

Propunerea PSD a stârnit în spaţiul public numeroase comentarii negative, în condiţiile în care cele mai multe voci spun că eurodeputata nu este potrivită pentru această funcţie, întrucât, de-a lungul timpului, nu s-a remarcat în poziţiile pe care le-a deţinut.

Ca europarlamentar s-a poziţionat, atât în Parlamentul European, cât şi în mass-media, împotriva protestelor generate de adoptarea OUG 13 şi şi-a exprimat susţinerea pentru modificarea legilor Justiţiei în varianta propusă de coaliţia de guvernământ. Întrebat ce o recomandă pe Viorica Dăncilă să ocupe fotoliul de prim-ministru, Liviu Dragnea a declarat că eurodeputata are relaţii foarte bune cu oficiali ai Comisiei Europene, că are experienţă ca euparlamentar, că este o femeie civilizată, nu este o fire conflictuală şi este comunicativă. "Nu s-a dezis niciodată de iniţiativele noastre de îmbunătăţire a legilor Justiţiei, susţine acest demers în continuare", a afirmat Dragnea.

Citit 1317 ori Ultima modificare Marți, 16 Ianuarie 2018 23:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.