Ministrul Apelor şi Pădurilor nu are soluţie pentru CRIZA lemnelor de foc. Întâlnire cu sivicultori din 12 judeţe

Ministrul Apelor şi Pădurilor nu are soluţie pentru CRIZA lemnelor de foc. Întâlnire cu sivicultori din 12 judeţe
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Aflat la Bistriţa, unde a avut loc o întâlnire regională cu reprezentanţii din zona forestieră din 12 judeţe, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a refuzat să dea un răspuns clar legat de solicitarea Asociaţiei Forestierilor din România, care cerea modificarea Codului silvic.

"Toate problemele, care sunt probleme cu adevărat ale cetăţenilor din România, rămân prioritate pentru modul în care Ministerul Apelor şi Pădurilor le va aborda ca politici publice, ca strategii şi decizii", a răspuns jurnaliştilor ministrul Deneş, întrebat despre criza lemnului de foc.

Ministrul a refuzat să dea un răspuns clar în ceea ce priveşte modificarea Codului silvic, cerută de Asociaţia Forestierilor din România: "Astăzi a fost o primă discuţie dintr-o serie de întâlniri pe care le-am creionat la nivelul ministerului. (...) La întâlnire am invitat oameni care au domeniu de activitate în cele cinci paliere de activitate din zona forestieră, respectiv proprietari de păduri, administratorii fondului forestier şi şefi de ocoale, operatori economici din exploatare şi din prelucrare, precum şi producători de mobilă. La aceste dezbateri, eu nu am pornit cu idei cu care am venit la minister. Eu aflu aceste probleme, ei vin şi propun soluţii. (...) Undeva la începutul lunii aprilie, începutul lunii mai, se vor finaliza aceste dezbateri cu problemele identificate, cu soluţii propuse".

La sfârşitul anului trecut, proprietarii şi administratorii de păduri, producătorii de mobilă, organizaţiile de mediu şi asociaţiile forestierilor au atras atenţia, într-un comunicat comun, asupra faptului că lemnul de foc are preţuri excesiv de mari, iar industria mobilei a intrat într-un declin accentuat. "Vorbim despre al doilea an consecutiv în care, pe fondul unui blocaj legislativ, lipsa resursei lemnoase generează o creştere a preţului pentru lemnul de foc necesar populaţiei în sezonul rece, iar industria mobilei a intrat într-un declin accentuat, fiind practic pusă pe jar. Sectorul forestier este afectat de o gravă criză de resursă lemnoasă, astfel încât lemnul de foc a ajuns la preţuri prohibitive pentru populaţia din mediul rural (aproximativ 500-600 lei/mc). Mai mult decât atât, pentru prima dată din 2009-2010, exporturile industriei mobilei din România au intrat pe o pantă descendentă în 2017, fiind afectate de lipsa resursei, de preţurile mai mari ale resursei faţă de preţurile existente în Europa şi de criza forţei de muncă", se arăta în comunicat.

Potrivit liderilor din acest domeniu, exporturile industriei de mobilă au scăzut pe toate cele trei destinaţii majore din piaţa europeană: Germania (-3 la sută), Italia (-10 la sută), Franţa (-3 la sută). Concomitent, importurile de buştean de răşinoase - care au contrabalansat criza de resursă în anul 2016 - s-au redus foarte mult în 2017, ca urmare a intrării în vigoare a interdicţiei complete de export de buştean din Ucraina.

Citit 1161 ori Ultima modificare Duminică, 18 Februarie 2018 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.