Noi termene de valabilitate pentru paşapoarte

Noi termene de valabilitate pentru paşapoarte
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Termenul de valabilitate a paşapoartelor pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani va fi dublat, de la cinci la zece ani, cu argumentul că fizionomia acestora se schimbă foarte puţin, dar şi pentru a evita aglomeraţia de la ghişee.

Simultan, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani, valabilitatea paşaportului va fi de cinci ani, faţă de trei ani - cât este în prezent, informează profit.ro. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani.

Modificările au fost anunţate, ieri, de premierul Viorica Dăncilă şi sunt promovate prin proiect de lege. Deoarece una dintre cauzele aglomeraţiei la ghişee, pe timpul verii, are legătură cu faptul că un număr mare de cetăţeni preferă să solicite un paşaport simplu temporar, Guvernul va limita situaţiile în care poate fi solicitat în regim de urgenţă un paşaport temporar.

"În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgenţă un paşaport simplu temporar, valabil doar un an, fără a i se cere să dovedească urgenţa invocată, ceea ce a încurajat foarte mulţi cetăţeni să opteze pentru acest tip de paşaport, atunci când au uitat să-şi facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aştepte timpul necesar realizării unui document electronic", este argumentul guvernanţilor. Potrivit acestora, paşaportul temporar va fi eliberat în termen scurt (de la două ore până la maximum trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa. Printre situaţiile pentru care va putea fi solicitat un paşaport simplu temporar se numără motive de sănătate sau cazul în care un minor urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale. Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un paşaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea paşaportului simplu electronic.

Citit 2199 ori Ultima modificare Joi, 22 Februarie 2018 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.