CSM a dat aviz negativ pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi

CSM a dat aviz negativ pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ propunerii ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În cadrul şedinţei de ieri, ministrul Justiţiei a prezentat raportul privind activitatea managerială de la DNA, făcut public săptămâna trecută, iar procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a dat explicaţii pentru fiecare dintre cele 20 de puncte ale raportului.

"Aceste motive sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate", a afirmat Kovesi, spunând că nu există niciun fel de probă pentru unele acuzaţii din raportul ministrului Toader.

Laura Codruţa Kovesi a arătat, la şedinţa CSM, că, de când a preluat conducerea DNA, Direcţia a avut cele mai bune rezultate de la înfiinţare: "De la preluarea mandatului, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei". Ea a răspuns, punctual, la toate cele 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justiţiei în raport.

Referindu-se la primul punct din raport, care vizează un comportament reprezentând o încălcare sistematică a Constituţiei, Kovesi a spus că acest lucru dovedeşte lipsa de predictibilitate a legislaţiei şi că există uneori interpretări diferite, iar dacă aceste lucruri nu ar exista, nu ar exista nici Curtea Constituţională. "Ministrul Justiţiei îi reproşează unui magistrat că nu a prevăzut că va urma o decizie a CCR, ni se reproşează că nu am ştiut dinainte că CCR va declara un conflict de natură constituţională", a spus Kovesi.

De asemenea, Kovesi a arătat că a răspuns în scris la toate solicitările comisiei parlamentare privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care a explicat că nu deţine date care să aibă legătură cu obiectul de activitate al comisiei. "Faptul că răspunsul nu a corespuns aşteptărilor nu reprezintă un motiv de revocare", a precizat ea.

În timpul prezentării făcute, la un moment dat a intervenit ministrul Justiţiei, iar replica şefei DNA a fost: "Mă bucur că ministrul Justiţiei îmi pune întrebări, până acum nu a dorit să ştie punctul meu de vedere".

După ce au ascultat ambele părţi, membrii CSM au dat aviz negativ, Codruţ Olaru, preşedintele de şedinţă, susţinând că motivele respingerii vor fi detaliate în motivarea deciziei.

Avizul va pleca la preşedintele României, care are ultimul cuvânt în acest scandal.

Citit 1001 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2018 21:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.