Liviu Dragnea, anchetat oficial şi în Brazilia

Liviu Dragnea, anchetat oficial şi în Brazilia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liviu Dragnea şi Mugurel Gheorghiaş, fost coleg de facultate, sunt suspecţi într-un caz de spălare de bani în Brazilia, potrivit informaţiilor confirmate de procurorul federal din această ţară, Carlos Wagner Barbosa Guimarães, au dezvăluit jurnaliştii de investigaţie de la RISE Project.

RISE Project şi Folha de São Paolo, una dintre cele mai mari publicaţii din Brazilia, au obţinut confirmarea că autorităţile din această ţară au în desfăşurare o anchetă al cărei subiect este preşedintele PSD. Liviu Dragnea este suspectat că ar fi folosit bani proveniţi din afaceri corupte din România la achiziţia de proprietăţi pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara. Brazilienii au iniţiat ancheta după ce procurorii din România au luat legătura cu ei, în iulie anul trecut. Procurorul federal din Brazilia a declarat că încearcă să determine dacă Liviu Dragnea a folosit „portocale” ca să spele bani şi să achiziţioneze proprietăţi în Brazilia. În portugheză, „laranja”, adică portocala, este termenul care desemnează interpuşii, persoane băgate la înaintare de politicieni corupţi sau criminali pentru a-şi ascunde implicarea în diverse afaceri, mai notează Rise Project. Astfel, cele două „portocale” sunt Mugurel Gheorghiaş şi un cetăţean brazilian. Fostul coleg de facultate al lui Dragnea şi fost acţionar principal al TelDrum SA, firmă atribuită de către DNA lui Liviu Dragnea, deţine o firmă braziliană pe care a folosit-o pentru a cumpăra o vilă de lux, dotată cu teren de tenis şi piscină pe malul oceanului Atlantic. Alintată „Casa Grande” de Dragnea şi anturajul său, vila i-a găzduit, în numeroase rânduri, pe şeful PSD, pe Costel Comana şi pe alţi oaspeţi din România, dezvăluie jurnaliştii de investigaţie. A doua „portocală” anchetată de brazilieni este localnicul Cauby Cursino Campos Junior. Un fost taximetrist, care s-a îmbogăţit în urma afacerilor cu românii, a semnat toate documentele tranzacţiilor braziliene derulate de Costel Comana sau Mugurel Gheorghiaş.

Reacţia lui Dragnea

„Văd o mare disperare înainte de congres. Ce vă pot spune şi mărturisesc, îmi asum autodenunţul ăsta, m-au prins când vindeam portocale pe plajă. Am doar ce e în declaraţia de avere”, a spus Liviu Dragnea, întrebat de jurnalişti despre dezvăluirile făcute de RISE Project, potrivit cărora este suspectat că ar fi folosit bani proveniţi din afaceri corupte din România la achiziţia de proprietăţi pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara. De altfel, în tot timpul în care jurnaliştii i-au adresat întrebări pe acest subiect, liderul PSD a râs sau a zâmbit larg. Întrebat totuşi despre casa de avocatură din Portugalia care îl reprezintă în Brazilia, Dragnea a spus că preferă „să discutăm despre congres”.

Astăzi, social-democraţii îşi vor alege, în cadrul unui congres, noua structură de conducere a partidului la nivel naţional. Se pare că Liviu Dragnea va fi reconfirmat fără emoţii în funcţia de preşedinte al PSD.

Citit 2007 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2018 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.