UPDATE | Klaus Iohannis a cerut DEMISIA prim-ministrului României

UPDATE | Klaus Iohannis a cerut DEMISIA prim-ministrului României
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

UPDATE, joi, 10 mai 2018 | Premierul Viorica Dăncilă spune că nu va demisiona „sub nicio formă” din fruntea Guvernului atât timp cât are sprijinul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi pe al coaliţiei de guvernare. Ea a adăugat, conform Digi 24, că este un om responsabil şi nu vrea să creeze instabilitate. Premierul a precizat că i-a promis lui Liviu Dragnea că va duce la capăt programul de guvernare.

„Sunt un om responsabil, am fost nouă ani europarlamentar şi am responsabilitate faţă de cetăţenii României şi faţă de România de a merge pe drumul drept, de a nu crea instabilitate în ţara mea, pentru că atunci când creezi instabilitate părerile din extern nu sunt cele care contează pentru ţara noastră. Eu vreau ca fiecare să vadă în România un exemplu, un exemplu creat de PSD din punct de vedere al creşterii economice şi vreau să duc la capăt mandatul cu care am pornit la drum”, a spus Viorica Dăncilă.

Ea a adăugat că România are creştere economică şi merge pe drumul bun.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, luni seară, 7 mai 2018, pentru a doua oară, că este imperioasă demisia premierului Vorica Dăncilă, pentru „a face loc unor oameni responsabili şi competenţi”.


Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, în cel mai radical gest al său de când a ajuns la Cotroceni. Cererea, care marchează ruptura clară şi fără întoarcere între Iohannis şi Liviu Dragnea (reprezentat de Viorica Dăncilă), a avut ca element declanşator refuzul premierului de a merge la consultări la Cotroceni pe tema relaţiei cu Banca Naţională a României (BNR).

„Au trecut trei luni, după care pot să trag o concluzie - doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru a României (...) Ar fi trebuit să am o întâlnire, la ora 11,00, cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta nu are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenţionat să le comunic astăzi (n.r. ieri) românilor. Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern şi PSD, pe de o parte, şi Banca Naţională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat şi vreau doar să repet două lucruri. Rolul Băncii Naţionale a României este unul foarte clar determinat şi calitatea principală a Băncii Naţionale a României este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte autorităţi ale statului”, a declarat şeful statului.

Este pentru prima dată când un premier PSD refuză întâlnirile cu preşedintele României. Nici Sorin Grindeanu şi nici Mihai Tudose nu au procedat astfel, indiferent de tensiunea politică a momentului. Conflictul dintre cele două părţi a izbucnit, însă, după scandalul mutării ambasadei din Israel la Ierusalim, alimentat ulterior de tema medierii PSD-BNR, relatează jurnaliştii de la G4Media.ro. Fundalul rupturii e marcat însă şi de tentativele PSD de a reduce drastic prerogativele preşedintelui în două domenii-cheie: numirile de la vârful Justiţiei şi controlul serviciilor secrete. Ambele procese legislative sunt în curs.

„Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România, se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între Premier şi Preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri şi aceste nevoi ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă (...) Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu îi retrag încrederea doamnei Dăncilă”, a declarat Klaus Iohannis.

Puterea acuză invidie şi jocuri politice

Liderul ALDE, Călin Popescu, a fost primul politician de la vârful coaliţiei de guvernământ care a avut o replică la ieşirea preşedintelui Klaus Iohannis. „Trebuie să ne raportăm, înainte de orice, la atributele conferite de Constituţie. În ceea ce priveşte atât capacitatea de a conduce Guvernul, cât şi suportul politic necesar, singurul în măsură să dea un verdict este Parlamentul. Parlamentul asigură controlul asupra Executivului, Parlamentul dă votul de încredere Guvernului şi numai el poate să-l retragă. Preşedintele nu are nimic de-a face cu această chestiune”, a declarat Tăriceanu. O reacţie cel puţin bizară a venit din partea PSD-istului Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei, care a spus că şeful statului este deranjat de succesul premierului. „Până la urmă, preşedintele a fost deranjat de succesul pe care l-a avut doamna Viorica Dăncilă în vizita oficială pe care a făcut-o în Israel”, a declarat Florin Iordache, acuzându-l pe şeful statului că este în campanie electorală pentru un nou mandat la Cotroceni.

Protest anti-Guvern

La scurt timp după declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, internauţii se mobilizau pe Facebook pentru a ieşi vineri seară în stradă şi a cere demisia premierului României. Protestul era anunţat pentru ora 19,00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti.


Președintele Klaus Iohannis cere demisia premierului Viorica Dăncilă, potrivit jurnalul.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, 27 aprilie 2018, că retrage încrederea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru. "Solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Știre în curs de actualizare.

Citit 4560 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Mai 2018 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.