A murit Ionela Prodan. Artista s-a stins pe patul de spital

A murit Ionela Prodan. Artista s-a stins pe patul de spital
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Interpreta de muzică populară Ionela Prodan a murit luni seară la Spitalul Elias din București. Anunţul a fost făcut pe Facebook de fiica sa, Anamaria Prodan Reghecampf.
 
"Mama noastră, artistul preferat al dumneavoastră! Putem plânge, ştiind că a plecat, sau putem zâmbi, ştiind că a trăit cu adevărat!", a scris fiica artistei.
 
"Om ireproşabil, om pur şi minunat, om bun şi simplu, om încărcat de daruri. Minune de la Dumnezeu! Ai fost un artist emerit, un om fără egal, de o bunătate şi o simplitate incredibilă. Ai sădit în inimile românilor clipe de neuitat şi i-ai bucurat ani de zile cu vocea ta inegalabilă. Ai avut un har nepereche şi ai reuşit, astfel, să faci o întreagă lume să te iubească şi să te respecte. Pentru noi ai fost cea mai bună mamă, pentru poporul român ai fost bun naţional! În inimile oamenilor, pe care i-ai iubit şi bucurat cu vocea ta, nu vei muri niciodată! Ai fost, eşti şi vei rămâne îngerul nostru păzitor! Te iubim şi te vom iubi mereu!", spune Anamaria Prodan Reghecampf.
 
Ionela Prodan avea 70 de ani şi în ultima vreme a  avut mari probleme de sănătate, fiund internată de mai multe ori în spital. Biografia Ionelei Prodan
 
Ionela Prodan s-a născut pe 6 octombrie 1947 și a copilărit pe malurile Dunării. Părinții artistei de muzică populară au crescut-o în Dăbuleni, județul Dolj. Ea a urmat la Universitatea din Craiova cursurile a două facultăţi – una dintre ele este Facultatea de Istorie – Cetatea Băniei fiind locul ei de formare intelectuală.
 
În 1970, Ionela Prodan s-a remarcat la Festivalul „Maria Tănase” din Craiova, unde a primit marele premiu. În anii ’90, ea a renunțat la cariera muzicală. Artista a fost realizatoare a emisiunii de folclor românesc „Din bucata mea de pâine” de la Radio România, apoi la Tele 7 abc, al emisiunilor „Îți mai aduci aminte, doamnă” și „Cântecul și casa lui”.
 
În perioada 2001 – 2004, Ionela Prodan a coordonat în cadrul Ministerului Culturii departamentul de promovare a culturii tradiționale. În noiembrie 2002, fostul președinte al României Ion Iliescu i-a conferit Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a. Iar în anul 2003, artistei i-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor de către șeful statului român.
 
Datorită talentului și vocii sale inconfundabile, milioane de români i-au apreciat muzica. Artista a cântat în duet cu Ion Dolănescu, iar piesele sale au depășit granițele țării. Cântăreața de muzică populară a performat în fața celor mai importanți oameni de pe planetă la Casa Albă. În 2013, Ionela Prodan a primit titlul de reprezentant special pentru românii de pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe.
 
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Ionela Prodan, pe 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
Citit 3743 ori Ultima modificare Vineri, 04 Mai 2018 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.