Procurorii acuză că le este afectată independenţa

Procurorii acuză că le este afectată independenţa
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale a României (CCR), care a stabilit că există un conflict constituţional între preşedinte şi Guvern, dispunând ca şeful statului să semneze decretul de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a stârnit reacţii aprinse în rândul procurorilor.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis, ieri, un comunicat de presă în care trage un "semnal de alarmă" şi îşi exprimă "îngrijoarea faţă de potenţiala afectare a statutului de independenţă a procurorilor". "În contextul discuţiilor generate de comunicatul emis de Curtea Constituţională a României la data de 30 mai 2018, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită punctul de vedere exprimat de procurorii D.N.A. Este momentul să tragem un semnal de alarmă şi să ne exprimăm îngrijorarea faţă de potenţiala afectare a statutului de independenţă a procurorilor, care reprezintă o premisă esenţială a luptei împotriva corupţiei. Fără garanţiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupţiei nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanţii riscă să afecteze grav investigaţiile desfăşurate de procurorii anticorupţie", arată procurorii DNA.

Şi procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a reacţionat la decizia CCR. Acesta consideră că judecătorii constituţionali au plasat Justiţia "nu sub autoritatea, ci sub exerciţiul potenţial discreţionar al ministrului Justiţiei, care este om politic sau, după caz, susţinut politic". "Garantul constituţional al independenţei Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, a fost redus la un rol steril, invitat să facă figuraţie (...) Este o aberaţie logică, dacă vrem o justiţie independentă. În această consacrare a interpretării legii, linia de demarcaţie între puterile statului este ştearsă în detrimentul independenţei unei părţi din autoritatea judecătorească, magistratul procuror. Asta fără a pune în discuţie caracterul obligatoriu al deciziei CCR", a spus Horodniceanu.

Curtea Constituţională a explicat, miercuri, într-un comunicat de presă, procedura exactă de urmat în cazul constatării conflictului dintre preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern în ceea ce priveşte demiterea şefei DNA: şeful statului este obligat să o demită pe Laura Codruţa Kovesi. "Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi", se arată în comunicatul CCR.

Citit 1430 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2018 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.