România, afectată direct de taxele impuse de Trump

România, afectată direct de taxele impuse de Trump
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ieri au intrat în vigoare taxele americane pe importurile de oţel şi aluminiu, decise de preşedintele Donald Trump. Asta înseamnă o frână pusă inclusiv economiei românești, pentru că SUA percep taxe mai mari pentru unele importuri din Uniunea Europeană, inclusiv din România.

Statele Unite au dat startul unui război comercial transatlantic, prin suprataxarea impusă de preşedintele Trump şi care afectează Uniunea Europeană, Mexicul şi Canada. Este vorba despre oţel, pentru care taxa va fi de 25 de procente, şi aluminiu, 10 la sută. Acestea sunt prevăzute de legislaţia americană şi, până acum, au fost suspendate prin decrete date periodic de liderii de la Casa Albă. Între timp, s-a încercat să se ajungă la o înţelegere, scrie digi24.ro, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Ţările vizate au reacţionat dur şi au promis un răspuns pe măsură. Europa a ameninţat că nu va sta cu mâinile în sân, ci va răspunde cu măsuri similare la produse americane, precum motociclete, blugi, whisky sau unt de arahide. Bruxellesul a elaborat o listă de 10 pagini cu taxe, de la oţel turnat la fasole şi tutun de prizat, şi a ameninţat că va demara o acţiune împotriva SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului. "Este o zi nefastă pentru comerţul mondial. Ceea ce fac ei putem face şi noi. Este total inacceptabil ca o ţară să impună măsuri unilaterale când vine vorba despre comerţul mondial", a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. Preşedintele francez Emmanuel Macron, care spune mereu că are relaţii bune cu liderul de la Casa Albă, i-a telefonat acestuia şi i-a spus că decizia este o eroare şi este ilegală, potrivit unui comunicat emis de Palatul Elysee. Canada, un alt vechi aliat al Statelor Unite vizat de aceste taxe, va impune de la 1 iulie, drept răspuns, tarife de 13 miliarde de dolari pe mărfuri americane, printre care whisky şi cafea. Iar Mexicul, care cumpără mai mult oţel şi aluminiu din SUA decât vinde, va taxa mai ales produsele provenite din fiefurile republicane, care îl sprijină pe Donald Trump. Vor fi vizate carnea de porc, fructele, produsele lactate şi oţelul. Şi cancelarul german Angela Merkel anunţă o replică europeană inteligentă, decisă şi unită la suprataxarea importurilor.

Jurnaliştii germani de la Wirtschaftswoche susţin că, sub pretextul ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, acelaşi motiv invocat de fiecare dată, Trump are ca scop blocarea accesului maşinilor premium fabricate în Germania. Administraţia de la Casa Albă investighează deja posibilitatea de a impune tarife de 25% la importurile de autoturisme străine. Dacă maşinile premium vor fi interzise, atunci producătorii auto germani din domeniu ar suferi pierderi de 4,5 miliarde de euro, susţin analiştii. Pierderile ar avea ecou până în România, mare furnizor de subansamble pentru industria auto germană.

Citit 2212 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iunie 2018 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.