Mai multe staţiuni de cercetare agricolă, în prag de desfiinţare

Mai multe staţiuni de cercetare agricolă, în prag de desfiinţare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Agriculturii vrea să reorganizeze 13 institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, instituţii aflate în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", unele din acestea urmând a fi desfiinţate, arată un proiect de hotărâre privind reorganizarea unor unităţi de cercetare-dezvoltare agricolă pus în dezbatere de minister.

Institutele şi staţiunile care se reorganizează sunt instituţii aflate în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice  (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi sunt finanţate din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat. Personalul institutelor şi staţiunilor care se reorganizează sau se desfiinţează va fi preluat de noua unitate, fără concurs, iar veniturile şi cheltuielile institutelor şi staţiunilor se cuprind în bugetul de venituri şi cheltuieli al acestora.

Astfel, se reorganizează Staţiunea de Cercetări Sericicole Băneasa - Bucureşti, prin desfiinţarea societăţii Sericarom SA. Totodată, va fi reorganizată şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, din Bucureşti, prin desfiinţarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Băneasa.

Se reorganizează şi Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Târgu Mureş, din Sângeorgiu de Mureş, prin fuziune prin absorbţie cu Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Bovinelor Sighet, care se desfiinţează.

O altă instituţie care se reorganizează este Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea-Ciuc, prin desfiinţarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie a Cartofului Miercurea-Ciuc.

Va fi reorganizată şi Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Voineşti, judeţul Dâmboviţa, prin desfiinţarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti.

Alte instituţii care se reorganizează sunt: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian - Sibiu, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Livada, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Mărculeşti şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani.

Reorganizarea, o condiţie pentru finanţare

"Scopul prezentului proiect de act normativ este acela de a eficientiza activitatea de cercetare-dezvoltare desfăşurată de institutele şi staţiunile ce fac obiectul acestuia, pe de o parte, şi o mai bună valorificare comercială a produselor cercetării - dezvoltării, pe de altă parte", arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Institutele şi staţiunile de cercetare agricolă enumerate îşi desfăşoară activitatea ca instituţii publice finanţate integral din venituri proprii. "Prin legile de adoptare a bugetului de stat, finanţarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol a fost îngrădită prin condiţionarea reorganizării acestora conform noilor prevederi legale, astfel că activitatea acestora s-a confruntat cu lipsa fondurilor necesare desfăşurării activităţii curente, a efectuării de investiţii sau de întreţinere a bunurilor din domeniul public şi privat al statului aflate în administrarea acestora. Pe de altă parte, majoritatea unităţilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol au fost nevoite să transmită către comisiile locale de aplicate a legilor reconstituirii dreptului de proprietate privată asupra terenurilor suprafeţe însemnate din terenurile aflate în administrarea lor", spun autorii proiectului.

Reducerea patrimoniului funciar, precum şi nefinanţarea cercetării de la bugetul de stat a condus la reducerea veniturilor proprii, precum şi la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor şi "în consecinţă la restrângerea activităţii, impunându-se o nouă reorganizare", se menţionează în document.

Citit 2142 ori Ultima modificare Duminică, 17 Iunie 2018 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.