Conflictul de interese se va prescrie în trei ani. Legea lui ”Mitralieră” merge la promulgare

Conflictul de interese se va prescrie în trei ani. Legea lui ”Mitralieră” merge la promulgare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Senatul a adoptat, ieri, ca for decizional, iniţiativa legislativă a deputatului PSD Cătălin Rădulescu, care prevede ca starea de incompatibilitate şi conflictul de interese să fie prescrise după trei ani de la data săvârşirii lor, anunţă ziare.com. Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă".

Faptele de incompatibilitate şi conflict de interese în cazul demnitarilor şi funcţionarilor publici se vor prescrie în termen de trei ani de la comiterea lor, potrivit unui amendament votat, ieri dimineaţă, de Comisia Juridică a Senatului. Senatorii au dat raport de admitere la iniţiativa legislativă care modifică Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea functţilor şi demnităţilor publice şi completarea Legii nr.144/2007 a Agenţiei Naţionale de Integritate. Concret, Comisia Juridică a adoptat o iniţiativă propusă de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut ca "Mitralieră", care este condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. "Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil", este articolul propus de Rădulescu.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că este "ceva logic şi normal" ca starea de incompatibilitate şi conflictul de interese să fie prescrise după trei ani de la data săvârşirii lor. "Se referă la o modificare la prescripţia privind Codul civil, la prescripţia la trei ani a faptelor. Este ceva logic şi normal. A doua chestiune: conflictul de interese să nu mai fie incriminat prin pierderea mandatului, ci să fie numai sancţionat administrativ, ca la parlamentari. Am gândit că este o logică normală ca să nu facem diferenţa între parlamentari şi primari şi, atâta timp cât s-a legiferat în sensul ăsta pentru parlamentari, şi pentru primari conflictul de interese este numai sancţionat administrativ, amenda şi aşa mai departe toate criteriile pe care le ştiţi deja”, a spus Rădulescu, citat de ziare.com.

Această iniţiativă legislativă a fost respinsă în luna aprilie de Camera Deputaţilor, unde nu a adunat suficiente voturi pentru o lege organică - doar 159, în loc de minimum 165.

Citit 1290 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2018 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.