Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
1 comentariu

Comunitatea Declic a inițiat o petiție către Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, prin care se solicită ajutorul Organizației Națiunilor Unite, "pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august".

Ieri-dimineață, peste 44.000 de persoane semnaseră petiția, în condițiile în care ținta este de 100.000 de semnatari, potrivit Hotnews.ro. Petiția, intitulată "Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU", îi va fi adresată lui Michelle Bachelet, noul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului (preia mandatul la 1 septembrie 2018) și lui Zeid Ra'ad Al Hussein, Înalt Comisar pentru Drepturile Omului (își încheie mandatul la 1 septembrie 2018).
"Noi, semnatarii acestei scrisori, vă cerem ajutorul pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august. Peste 100.000 de cetățeni au participat pașnic în București la mitingul diasporei, pentru a-și manifesta nemulțumirile față de modificarea legilor Justiției și a Codului penal de către coaliția de guvernare. Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanților disproporționat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu șrapnel și tunuri cu apă. Au fost expuși intervenției Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii și femei însărcinate, care își exercitau dreptul democratic de a protesta. Fotografiile și videourile din acea zi arată că jandarmii au utilizat excesiv forța, că au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, că au lovit oameni la întâmplare, inclusiv pe cei cu mâinile ridicate într-un gest lipsit de agresivitate. Furiei jandarmilor au căzut pradă și patru turiști israelieni și cel puţin opt jurnaliști, inclusiv de la televiziunea publică austriacă și de la cotidianul german Deutsche Welle. Potrivit datelor oficiale din 11 august, 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale și 70 au ajuns la spital. 35 de jandarmi au necesitat îngrijiri medicale și 11 au fost transportați la spital. S-au deschis opt dosare penale împotriva demonstranților și alți 23 au fost amendați. Instigarea jandarmilor la violență împotriva protestatarilor s-a produs chiar de către șefii Jandarmeriei prin știrile false propagate. S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită și e "suspectă de fractură de coloană", în urma unei declarații oficiale a purtătorului de cuvânt. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieșirea din spital, la scurt timp după (...) În consecință, cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, vă solicităm să reconsiderați oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii", se arată în petiția care le va fi adresată oficialilor ONU.

Citit 1505 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2018 19:44

1 comentariu

  • postat de Cititor galatean Vineri, 17 August 2018 11:18 82.137.10.*** Link la comentariu
    0
    3

    Deci se recunoaşte că a fost o agresiune externă cu scut uman românesc. Onu investighează numai în legătură cu agresiunea unui stat asupra altui stat.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.