ACUZAȚII. Ministrul de Interne, despre urmărirea penală a șefilor Jandarmeriei: Încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului

ACUZAȚII. Ministrul de Interne, despre urmărirea penală a șefilor Jandarmeriei: Încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, ieri, că anchetarea şefilor Jandarmeriei şi a unui secretar de stat, după protestul din 10 august, nu este decât "o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului", dar susţine că aceştia vor fi puşi la dispoziţie în condiţiile prevăzute de lege, scrie News.ro.

În plus, Carmen Dan susţine că Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), nu a făcut presiuni asupra prefectului Speranţa Clișeru pentru semnarea ordinului de intervenţie, fiind vorba despre "o comunicare instituţională". "Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice", a declarat, ieri, Carmen Dan, comentând anchetarea şefilor Jandarmeriei şi a unui secretar de stat din MAI în dosarul violenţelor din 10 august. Aceasta a făcut referire la mai multe declaraţii ale procurorului general, Augustin Lazăr. "Să ne amintim că procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care procurorii trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizare. Nu ar fi făcut aceste declaraţii dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182 din 2002, în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la documente care sunt clasificate secrete de serviciu sau de stat", a mai spus Carmen Dan.

Aceasta a făcut apel la jandarmi "să rămână dedicaţi" şi "consecvenţi vocaţiei şi principiului de a apăra statul şi de a apăra legea". Întrebată despre punerea la dispoziţie a celor cercetaţi penal în acest dosar, Carmen Dan a explicat că, potrivit legii, şefii Jandarmeriei vor fi puşi la dispoziţie când sunt trimişi în judecată, iar secretarul de stat Mihai Chirică - în momentul începerii acţiunii penale. "Vom vedea ce se întâmplă în continuare şi vom respecta prevederile legii", a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a afirmat că în acest caz "justiţia este surdă". "Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, care de data aceasta a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul «Justiţia este oarbă», acum cred că este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată", a mai spus Carmen Dan.

Întrebată cum comentează acuzaţia că secretarul de stat Mihai Chirică ar fi exercitat presiuni asupra prefectului pentru a semna ordinul de intervenţie, Carmen Dan a spus: "O comunicare instituţională între un secretar de stat şi un prefect este interpretată ca presiune (...). În ce notă să interpretăm presiunea prin care un şef de stat îi trasează procurorului general nişte sarcini care, să ne amintim, nu sunt în coordonarea preşedintelui".

Parchetul General a anunțat că şeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoş, şi Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. Maiorul Laurenţiu Cazan este acuzat că a creat "aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest", a dat ordinul de intervenţie cu încălcarea mai multor acte normative şi o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, "cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate". Comisarul şef de poliţie Mihai Chirică este acuzat că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, în timp ce Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile "au participat nelegal la conducerea operaţiunilor" şi au ajutat la punerea în aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor.

Citit 966 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 01:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.