Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica. Cele două, căutate pentru a-şi ispăși pedepse pronunțate de justiția din România, au fost ridicate de pe stradă. Elena Udrea are o sentință definitivă de șase ani de închisoare, iar Alina Bica trebuie să execute patru ani de închisoare.
Reținerea lor în Costa Rica nu înseamnă însă și o extrădare imediată. Costa Rica și România nu au un tratat bilateral de extrădare, dar Costa Rica a aderat la un tratat internațional prin care este de acord să extrădeze cetățeni acuzați de fapte de corupție.
Atât Elena Udrea, cât și Alina Bica au pe rolul instanțelor din România și alte dosare decât cele în care au primit deja sentințe definitive, relatează Digi 24. Elena Udrea a fost reţinută, miercuri, în jurul orei locale 10,00 (19,00 - ora României), iar Alina Bica, patru ore mai târziu. Potrivit unui comunicat, cele două erau investigate, supravegheate şi monitorizate de ceva timp de autorităţile din Costa Rica. Ambele aveau "alerte roşii" în baza de date a Interpol, ca urmare a condamnărilor primite în România, în dosare de corupţie.
Fostul ministru şi fosta şefă a DIICOT au fost plasate sub ordinele Curții Penale din San José, unde a început și procedura de extrădare, atât pentru Elena Udrea, cât și pentru Alina Bica. Dar reţinerea celor două nu înseamnă şi extrădarea imediată. Apărătorul din România al fostului ministru al Dezvoltării a explicat că aducerea în țară a celor două ar putea fi împiedicată de mai multe aspecte. Avocatul Veronel Rădulescu a declarat, ieri, că sunt "zero șanse" ca Elena Udrea să fie extrădată. El a refuzat să spună din ce bani trăiește fostul ministru în Costa Rica, având în vedere că are sechestru pe avere, informează Digi 24. Laura Vicol, fosta avocată a Alinei Bica, a declarat la Digi24 că o surprinde modul în care au fost reținute Udrea și Bica. Mai ales în cazul fostului ministru, care își plimba copilul pe stradă. Avocata spune că este posibil ca justiția din Costa Rica să fie în posesia unor elemente noi.
Presa locală din Costa Rica a scris că, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.
Elena Udrea, care ar fi dat naștere, recent, unei fetițe în Costa Rica, a fost condamnată la începutul lunii iunie, definitiv, la şase ani de închisoare în dosarul "Gala Bute", pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Ea plecase în Costa Rica din luna februarie și fusese dată în urmărire. În ceea ce o privește pe Alina Bica, fosta şefă a DIICOT a cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum anunţa avocatul său, la ICCJ, la unul din termenele în procesul ANRP. Apoi, tot în iunie, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului. Ea a fost dată oficial în urmărire generală de Poliţia Română în luna iunie.

Citit 2017 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2018 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.