Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România

Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Trei ani au trecut de la una din cele mai mari tragedii din istoria recentă a României – incendiul din clubul Colectiv. După seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, potrivit Pro TV, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului. „Nu avem nimic”, spun ei, ”nici spitale pentru arşi, nici pansamente speciale, nici empatie din partea medicilor”.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22,32, în timpul concertului, izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde. În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în unități medicale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul - 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis. “Este vorba de un băiat ale cărui traume au continuat, aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv”, spunea Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, citat de News.ro.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă

Pe data de 3 noiembrie 2015, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în numeroase orașe, şi au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, şi-a anunţat demisia şi primarul sectorului 4, Cristian Popesu Piedone. Alexandra Furnea, o supravieţuitoare a incendiului din Colectiv, a relatat, pentru Pro TV, clipele de coşmar prin care a trecut, a vorbit despre rănile pe care le-a avut şi cum îi erau curăţate la baie cu duşul, într-un spital din România, dar cum a reuşit să facă progrese cu ajutorul medicilor din Germania. Ea a spus că medicul i-a descris cicatricile ca pe cele ale pacienţilor veniţi din zone de război: „Îmi vine să îi spun că şi noi tot dintr-un război am scăpat. Acelaşi pe care România îl duce de 30 de ani încoace împotriva corupţiei şi căruia i-am căzut victime toţi cei care am fost nenorociţi de sistemul medical de stat, distrus de furturile lor”. Alexandra Furnea a spus că situaţia arşilor s-a înrăutăţit în România după anul 2015. Pacienţii sunt externaţi cu plăgi deschise de teamă să nu se infecteze în spital, pleacă fără să fie informaţi despre vreun protocol de îngrijire şi fără o reţetă medicală. „În Germania am înţeles ce înseamnă să îţi pese de arşi. Să gândeşti un sistem întreg prin care să îi sprijini în aşa fel încât să nu rămână mutilaţi şi să nu aibă coşmaruri din cauza condiţiilor din spitale”, relatează tânăra.

În România nu sunt spitale pentru arşi

În România nu există niciun spital care să aibă tot ce trebuie pentru îngrijirea arşilor, nu sunt saloane sterile, nu există protocol pentru realizarea igienei plăgii arse, nu sunt materiale moderne, pansamente speciale care să accelereze vindecarea, nu există un program de recuperare medicală pentru arşi, iar echipamentele compresive sunt extrem de scumpe, în timp ce cremele şi produsele de îngrijire pentru ars sunt considerate cosmetice de către CNAS, aşa că nu sunt decontate, nu sunt spitale pentru arşi, mai spune Alexandra. „La noi, te spală cum pot, cu duşul, cu apă de la robinet, cu ser fiziologic, cu soluţie de antibiotic, te ung cu o cremă usturătoare şi ineficientă, apoi te înfăşoară în comprese aşa-zis sterile. Crema se topeşte, curge pe sub pansamente, se amestecă cu secreţiile plăgii şi, în final, tifonul se lipeşte de răni, se agaţă de ele şi se desprinde cu tot cu coji, cu tot cu grefe, cu tot cu carne. Fără anestezie (…) Au trecut 3 ani de la Colectiv (...) Viaţa nu merge înainte şi Colectiv nu este doar un incendiu dintr-un club, petrecut în data de 30 octombrie 2015. Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România. În multe instituţii din România. În multe suflete din România. Colectiv este de fiecare dată când un om moare pentru că medicamentul de care are nevoie nu este de găsit. România, Colectiv nu este doar al nostru, al celor care am fost acolo sau al celor care am pierdut oameni. Este şi al tău”, a scris tânăra pe pagina sa de Facebook. Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, al cărui fiu, Alexandru, de 22 de ani, a murit în tragedie, descrie luna octombrie ca fiind ”luna Colectiv, luna vinovăţiei şi a speranţei”. 

Ziua Luptei Anticorupţie ar trebuie să fie 30 octombrie

„Octombrie este luna în care ne vom aminti mereu de Colectiv. Pe 9 Decembrie este Ziua Internaţională a Luptei Anticorupţie. Asta este o greşeală pentru că ziua reală a luptei anticorupţie ar trebui să fie 30 Octombrie. Mai ştiţi? Este ziua care a produs moartea a 65 de tineri, ieşiţi în centrul capitalei europene Bucureşti să vadă un concert. Este ziua care ne-a confirmat că spaţiile publice funcţionează fără autorizaţii de orice fel, doar cu balcanica şpagă cerută şi primită de funcţionari publici. Este ziua în care am făcut cunoştinţă cu politicul idiot, corupt, mincinos, lăudăros, nepriceput, laş, hoţ şi criminal. Este ziua în care am primit confirmarea faptului că salvatorii sunt doar prea mult PR”, spune Eugen Iancu.

Citit 1534 ori Ultima modificare Marți, 30 Octombrie 2018 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.