Străinii vor putea fi angajaţi mai uşor în România

Străinii vor putea fi angajaţi mai uşor în România
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Printr-o serie de modificări aduse legii care reglementează regimul străinilor în România, intrate în vigoare la începutul acestei luni, cetăţenii altor state vor putea fi încadraţi mai uşor în muncă în ţara noastră, iar angajatorii îi vor putea plăti cu mai puţini bani. De asemenea, au fost reduse taxele pentru obţinerea documentelor pentru angajare.

Legea 247 din 2018, intrată în vigoare pe 9 noiembrie, aduce o serie de modificări importante privind regimul străinilor în România, mai ales la capitolul muncă. Noile modificări vizează, în principal, relaxarea condiţiilor în ceea ce priveşte eliberarea avizului de angajare a străinilor, pentru tipurile de lucrător permanent, stagiar şi transfrontalier, prin simplificarea procedurilor de selecţie parcurse de către angajatori. Reducerea birocraţiei pentru încadrarea în muncă a unui străin vine însă la pachet cu unele dezavantaje pentru aceştia, dar cu veşti care îi vor bucura pe angajatori, în sensul că nivelul salariului care îi poate fi plătit unui astfel de angajat se reduce de la salariul mediu brut pe ţară la salariul minim brut pe ţară, garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două salarii medii brute. 

Cetăţenilor străini care sunt numiţi la conducerea unei filiale, reprezentanţe sau sucursale de pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă fără prezentarea unui contract de muncă, dacă fac dovada mijloacelor de întreţinere obţinute din activitatea desfăşurată în această calitate, cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Taxe înjumătăţite

Veşti bune vin şi pe partea taxelor pentru eliberarea avizelor de angajare sau detaşare, care au fost înjumătăţite, respectiv de la 200 euro la 100 euro în cazul avizului de angajare pentru lucrător permanent, detaşat, transfrontalier, stagiar şi de la 50 euro la 25 de euro, în cazul în care angajatorul încadrează în muncă un străin titular al dreptului de şedere temporară pentru studii după absolvirea studiilor sau pentru titularul dreptului de şedere temporară pentru reîntregirea familiei. În ceea ce priveşte viza de lungă şedere, aceasta poate fi obţinută, la cerere, şi de străinii care solicită intrarea pe teritoriul României în calitate de student, stagiar, elev sau care participă la un program de schimb de elevi sau proiect educaţional.

În cazul studenţilor, solicitarea trebuie să fie însoţită de următoarele documente: dovada de acceptare la studii eliberată de Ministerul Educaţiei Naţionale, dovada achitării taxei de studii pentru cel puţin un an de studii, dovada mijloacelor de întreţinere, în cuantum de cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, lunar, pentru întreaga perioadă înscrisă în viză.

Pentru străinii care participă la un program de schimb de elevi sau proiect educaţional, este necesar a se face dovada privind asigurarea cazării la o familie selectată de către organizaţia care realizează şi care deţine un spaţiu de locuit, considerat normal pentru o familie din România, sau într-o unitate specială de cazare selecţionată de către organizaţia care realizează activitatea.

Citit 2251 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.