Președintele instanței supreme acuză atacuri politice asupra Justiției. Șefa ICCJ anunță că va face dezvăluiri incendiare

Președintele instanței supreme acuză atacuri politice asupra Justiției. Șefa ICCJ anunță că va face dezvăluiri incendiare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) acuză atacuri ale politicului asupra sistemului judiciar. Cristina Tarcea a făcut referire, ieri, la interese ale preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Cristina Tarcea a vorbit, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), şi despre anumite discuţii "interesante" pe care susţine că le-a avut cu şeful Curţii Constituţionale şi cu Avocatul Poporului, relatează Digi 24. "În ultima vreme, tot vorbim despre abuzuri. Trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituțiile care comit abuzuri. Așa cum am explicat, o să vedeți și de ce apreciez că e un abuz", a declarat Cristina Tarcea, la intrarea în CSM, unde s-a prezentat pentru a răspunde unei proceduri judiciare deschise împotriva ei de către Inspecția Judiciară.

Întrebată de jurnaliști care ar fi motivul acestui abuz și ce ar urmări, Cristina Tarcea a răspuns:  "Vă mai aduceți aminte declarațiile politice din luna august și septembrie că la ICCJ se refuză a se aplica legea? Vă mai aduceți aminte de interesul direct al președintelui Camerei Deputaților (Liviu Dragnea - n.r.) în organizarea completurilor de cinci judecători? De aceea am spus că am multe declarații interesante de făcut: despre o discuție pe care am avut-o cu președintele CCR legată de decizia de constatare a conflictului de constituționalitate, despre o discuție la fel de interesantă cu domnul Ciorbea… Dar toate la timpul lor".

Digi 24 notează că este o premieră în justiţie ca preşedintele instanţei supreme să fie citat în calitate de acuzat într-o procedură disciplinară a Inspecției Judiciare.

Pe 19 decembrie, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Cristina Tarcea pentru "refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor". Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.

Cristina Tarcea a afirmat, ieri, că acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară pe numele său este "un abuz". Președinta Înaltei Curți le-a distribuit jurnaliştilor aflaţi la CSM mai multe pagini în care afirmă că acţiunea împotriva sa are "vădit caracter politic" şi are loc în contextul în care sistemul juridic este subminat sub pretextul reformării. Ea reclamă faptul că în 2018 au fost iniţiate toate procedurile pentru schimbarea persoanelor cu funcţii de conducere de la toate instituţiile din sistemul judiciar. Tarcea mai susține că procedura disciplinară împotriva sa este necesară pentru că preşedintele ICCJ nu poate fi revocat decât pentru management necorespunzător sau în urma aplicării unei sancţiuni disciplinare, relatează Digi 24.

Citit 842 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2019 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.