Dosarul ”CET Govora” | Condamnarea fostului ministru Dan Şova a fost anulată

Dosarul ”CET Govora” | Condamnarea fostului ministru Dan Şova a fost anulată
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Instanţa supremă a admis o contestaţie depusă de fostul senator și ministru al Transporturilor Dan Şova şi a dispus anularea condamnării de trei ani de închisoare pe care acesta a primit-o în dosarul "CET Govora". Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis ca dosarul să se rejudece pe data de 15 aprilie.

Acesta este primul mare dosar rejudecat din cauza deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind nelegalitatea completurilor de cinci judecători, anunță Digi 24.

Dan Şova a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2018, după ce CCR a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.

Pe 20 iunie, Dan Şova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul "CET Govora", el având de plătit şi 100.000 de euro. În acelaşi dosar, fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, relatează Digi 24. În cazul lui Şova, completul de cinci judecători a menţinut condamnarea dată de instanţa de fond.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 de euro/lună.

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane de lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

DNA preciza că, în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro. În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 de euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti, arată Digi 24.

Citit 707 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2019 02:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.