Sindicaliștii din Sănătate, din nou în stradă

Sindicaliștii din Sănătate, din nou în stradă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sute de sindicaliști ai Federației Sanitas au protestat, ieri, în fața Ministerului Finanțelor, fiind nemulțumiți de modificările aduse de OUG 114 cu privire la salarii și pensii, relatează Ziare.com.

”Scoaterea din plafonul de 30 la sută a sporului de continuitate este un lucru care pe noi ne afectează foarte tare și nu putem acorda sporurile de sâmbete, duminici, pentru sărbători legale, în care cei din sistemul sanitar lucrează. Au ajuns colegii noștri să primească 1 la sută, în loc de sută la sută pentru aceste zile lucrătoare. Noi asigurăm continuitatea în spitale și nu e drept să fim pedepsiți pentru acest lucru. Ministerul Finanțelor este inițiatorul OUG 114 și tot ministrul Finanțelor trebuie să rezolve această situație în care ne-a adus”, a declarat Sandu Romeo, vicepreședintele Sanitas, la Digi24.

Sindicaliștii din Sănătate mai acuză faptul că Legea-cadru a salarizării bugetare nu a oferit venituri corespunzătoare și echitabile tuturor categoriilor profesionale angajate în sistem. ”Actele normative apărute ulterior, care ar fi trebuit să corecteze omisiunile și discrepanțele, nu fac decât să le accentueze și să sporească nemulțumirile angajaților”, a afirmat Sanitas, într-un comunicat de presă, citat de Ziare.com.

Totodată, sindicaliștii susțin că, în ciuda promisiunilor, ianuarie 2019 nu a adus creșteri reale de venituri salariaților care urmau să beneficieze de acestea, iar celor care au beneficiat de creșteri salariale în martie 2018, limitele impuse de OUG 114 le-au produs scăderi ale veniturilor. ”Lipsa de echilibru în materie salarială indusă de legislația ultimilor doi ani afectează relațiile interumane, dezbină categoriile profesionale, scade resursa umană și afectează calitatea actului medical”, mai precizează Sanitas.

Lista revendicărilor Sanitas

Sindicaliștii cer eliminarea din plafonul de 30 la sută a indemnizației de hrană și a sporului pentru asigurarea continuității activității în unitățile sanitare și de asistență socială, calcularea sporurilor și a gărzilor la salariul de bază actual pentru toți salariații din sistemul sanitar și cel de asistență socială, precum și asigurarea finanțării creșterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Pe lista revendicărilor se mai află includerea contravalorii indemnizațiilor pentru concediile de odihnă și pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităților în ceea ce privește aplicarea Regulamentului de sporuri, corectarea inechităților din Legea 153/2017 și includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate și asistență socială, dar nu numai.

Citit 1378 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2019 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.