Reţelele de energie se pot construi din banii statului

Reţelele de energie se pot construi din banii statului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, legea pentru completarea OUG de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care administraţia locală poate accesa fonduri de la bugetul de stat pentru construirea, reabilitarea şi extinderea reţelelor de energie pe curent şi gaze.

Legea prevede completarea OUG 28/2013 cu două noi litere la articolul 7, alineatul (1), astfel încât autorităţile administraţiei publice locale să poată accesa fonduri de la bugetul de stat pentru "finanţarea construirii/ modernizării/ reabilitării/ extinderii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, în scopul armonizării prevederilor Programului de dezvoltare locală cu cele ale Legii nr.123/2012".

Camera Deputaţilor a votat proiectul în calitate de for decizional, Senatul adoptând iniţiativa legislativă pe 5 decembrie 2018. Astfel, legea urmează să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

PNDL este un program de finanţare multianual, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), ce are ca obiectiv general "sprijinirea unităţilor administrativ-teritoriale pentru echiparea teritoriului administrativ ale acestora cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţi,e în vederea asigurării unui climat investiţional atractiv pentru localităţile României", arată MDRAP.

Potrivit ministerului, pot beneficia de finanţare, în cadrul PNDL, unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, respectiv comunele, municipiile şi oraşele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, judeţele, precum şi unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, constituite în condiţiile legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

"În anul 2017 au fost depuse de UAT-uri peste 13.000 de solicitări, a căror valoare totală a depăşit 67 miliarde de lei, dar fondurile aprobate pentru finanţarea PNDL - Etapa II, în valoare de 30 de miliarde de lei, nu au permis acoperirea întregii nevoi de finanţare. În prezent, procedura de contractare în cadrul PNDL - Etapa II este în desfăşurare, fiind contractate 94 la sută din totalul celor 7.171 de obiective incluse în PNDL II", arată un raport MDRAP din 15 ianuarie.

Cea de-a doua etapă a programului finanţează 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei, conform prezentării ministerului.

Citit 1006 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2019 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.