Malul Canalului Dunăre - Marea Neagră se PRĂBUȘEȘTE. Opt case din comuna Cumpăna vor fi EVACUATE

Malul Canalului Dunăre - Marea Neagră se PRĂBUȘEȘTE. Opt case din comuna Cumpăna vor fi EVACUATE
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Opt case din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, vor fi evacuate întrucât malul Canalului Dunăre - Marea Neagră continuă să prăbuşească, după ce alte trei imobile au fost evacuate în urmă cu câteva zile.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanţa, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a fost convocat, luni, într-o şedinţă extraordinară, în contextul prăbuşirii malului Canalului Dunăre - Marea Neagră. "Scopul şedinţei a fost de a adopta o hotărâre CJSU de evacuare a familiilor din zona de risc şi de a stabili măsurile concrete ce decurg din această decizie. Hotărârea a fost votată în unanimitate, pentru a fi eliminat orice risc ce ţine de siguranţa oamenilor şi pentru ca experţii proiectanţi şi constructorii să poată începe, în regim de urgenţă, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare", se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că prăbuşirea malului este evolutivă şi se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viaţa localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experţii tehnici să poată începe lucrările de consolidare a taluzului.

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa s-a mai decis evaluarea locuinţelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situaţia producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri. De asemenea, va fi solicitat sprijinului Administraţiei Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pentru asigurarea de locuinţe modulare, dotate pentru racordarea la utilităţi, pentru populaţia ce va fi evacuată, în completare la soluţiile temporare puse la dispoziţie de Primăria Cumpăna.

Totodată, la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a mai hotărât ca soluţiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile, să fie realizate în paralel cu măsurile de urgenţă în ceea ce priveşte siguranţa populaţiei, iar proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 metri liniari, pentru a putea fi luate măsurile de siguranţă şi măsurile administrative şi operative optime.

Citit 1131 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2019 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.